Κοτόπουλο Κρασάτο με Μανιτάρια και Χυλοπίτες


Υλικά ( 4 άτομα)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500 γρ φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι χωρίς δέρμα με το κόκαλο ή χωρίς
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα ή ψιλοκομμένο
1 συσκευασία μανιτάρια 15 - 20 μανιτάρια κομμένα στην μέση (αν είναι μεγάλα στα τέσσερα)
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό ξηρό

2 ντομάτες κομμένες σε κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας κοφτή εστραγκόν ή θυμάρι ή μείγμα μυρωδικών
1 ποτήρι ζωμό κοτόπουλο ή νερό ( ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
Αλάτι - Πιπέρι 
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 πακέτο χυλοπίτες

Διαδικασία

Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια από το κοτόπουλο ( το σκούπισμα θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα στο κοτόπουλο).
Αν χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο τότε τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα (αν θα τελειώσουμε το φαγητό στον φούρνο καλό είναι να διαλέξουμε μια κατσαρόλα που να μπαίνει και στο μάτι και στον φούρνο, εναλλακτικά μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι αργότερα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να πιάσει κρούστα από την μία πλευρά και μετά το γυρίζουμε από την άλλη. Όταν τα κομμάτια του κοτόπουλου κάνουν κρούστα θα μπορούμε εύκολα να τα γυρίσουμε, δεν θα μας φέρνουν μεγάλη αντίσταση και δεν θα κολλάνε πολύ στον πάτο. Όταν το κοτόπουλο πάρει χρώμα κ από τις δυο πλευρές, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι το φέρνουμε μερικές βόλτες και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τα μανιτάρια.



Μόλις μαλακώσουν λιγάκι πασπαλίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 -2 λεπτάκια να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι. Σβήνουμε με το κρασί και με ξύλινη κουτάλα τρίβουμε τον πάτο της κατσαρόλας να ενσωματωθούν οι νοστιμιές από το κοτόπουλο στο φαγητό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το εστραγκόν. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο ζωμό, ώσπου το υγρό να φτάσει περίπου στο ύψος των υλικών αλλά να μην τα σκεπάσει. Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά, στην συνέχεια βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Αν επιλέξουμε να μην χρησιμοποιήσουμε φούρνο,  τότε απλά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 15 λεπτά και στην συνέχεια με ανοιχτό το καπάκι για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει ή σάλτσα του φαγητού. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε την μουστάρδα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες και όταν είναι έτοιμες είτε τις σερβίρουμε με την σάλτσα, είτε τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα και στην συνέχεια σερβίρουμε.



Καλή Όρεξη!!!

Λογάκια
Αν φτιάξετε το φαγητό στην κατσαρόλα πρέπει να ανακατεύετε που και που στην σάλτσα για να μην κολλήσει το αλεύρι στον πάτο. Στον φούρνο δεν χρειάζεται αυτη η διαδικασία.
************************************************
Γεια σας! Σε σας που είσαστε ακόμη εδώ δηλαδή, γιατί ξέρω πως πολλοί έχετε διαλέξει αυτές τις μέρες να ξεκουραστείτε είτε με τουριστικές διακοπές είτε στα εξοχικά ή στα πατρικά σας σπίτια στο χωριό.  Είδα μερικές φωτογραφίες της άδειας Αθήνας από κάτι φίλους και πάλι νοστάλγησα. Εμείς συνήθως αυτό τον καιρό τις είχαμε κάνει ήδη τις διακοπές μας κ απολαμβάναμε την ήσυχη πόλη.
Διάβασα και για τον καύσωνα που ταλαιπωρεί την Ελλάδα αυτές τις μέρες, εύχομαι να περάσει γρήγορα και να επανέλθει η θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα, δεν την αντέχω την ζέστη! Κ εδώ πάντως έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά τουλάχιστον το βραδάκι δροσίζει λιγάκι.
Σήμερα έχω ένα πανεύκολο φαγάκι που γίνεται γρήγορα κ θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Θυμίζει τον κόκορα κρασάτο αλλά δεν είναι, γιατί πρώτον που να βρω κόκορα στην Καναδία κ δεύτερον αυτή είναι μια σχετικά ελαφριά παραλλαγή με μανιτάρια και εστραγκόν.  Αν δεν έχετε εστραγκόν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θυμάρι ή ένα μείγμα ξερών μυρωδικών ας πούμε ρίγανη, ξερός βασιλικός, ξερός δυόσμος. Το φαγάκι το τελείωσα στον φούρνο και έτσι σας περιγράφω την συνταγή αλλά μπορεί να γίνει εξολοκλήρου στην κατσαρόλα ακριβώς με την ίδια διαδικασία, δηλαδή τον μισό χρόνο με κλειστό καπάκι και τον υπόλοιπο με ανοιχτό.