Μπουγάτσα με Κρέμα




Υλικά 9 - 10 μερίδες

6 φύλλα κρούστας
1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο 
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπα και 1- 2 κουταλιές παραπάνω ζάχαρη
Μια τσιμπιά αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
2 αυγά

Διαδικασία

Ξεκινάμε την κρέμα μας. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να ζεσταθεί λιγάκι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά,  βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε να μυρίσει ευχάριστα και να πάρει λίγο χρώμα (περίπου 4 - 5 λεπτά). Ρίχνουμε το ζεστό γάλα με προσοχή γιατί θα κοχλάσει και ανακατεύουμε με δάρτη. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια. Ανακατεύουμε που και που με δάρτη ώσπου να πήξει η κρέμα (περίπου 10 - 15 λεπτά)  και ντύνει το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν με το δάχτυλο μας τραβάμε μια γραμμή στο πίσω μέρος του κουταλιού κ εκείνη μένει χωρίς "σβήνει" (Κάντε κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση)




Όταν η κρέμα έχει πήξει, αποσύρουμε από την φωτιά, ανακατεύουμε για 1 λεπτό  και προσθέτουμε ενα ένα τα αυγά χτυπώντας κάθε φορά ζωηρά με το δάρτη, να ενσωματωθούν στην κρέμα. Την αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της και στην συνέχεια την μεταφέρουμε σε ενα μπολ για να κρυώσει. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη σε άμεση επαφή με την κρέμα για να μην πιάσει κρούστα.

Αφού έχει κρυώσει η κρέμα μας ξεκινάμε να κάνουμε τις μπουγάτσες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς. 
Βάζουμε σε ένα μπρίκι την μισή κούπα βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
Σε μια επιφάνεια κοπής ή εργασίας απλώνουμε δυο φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο. Βουτυρώνουμε καλά με πινέλο το επάνω φύλλο και στο κέντρο του φύλλου βάζουμε ποσότητα κρέμας ίση με 2 μεγάλες κουτάλες (που σερβίρουμε την σούπα) από κρέμα. Την απλώνουμε λιγάκι αλλά έχουμε στο μυαλό μας ότι θα διπλώσουμε σε φάκελο το φύλλο (κάντε κλικ στην φωτογραφία).



Διπλώνουμε τον φάκελο φέρνοντας πρώτα το επάνω μέρος του φύλλου, στην συνέχεια διπλώνουμε το κάτω, βουτυρώνουμε και διπλώνουμε και τα πλαϊνά. Βουτυρώνουμε όλο το πακέτο από πάνω.  Το γυρίζουμε ανάποδα ώστε το βουτυρωμένο δίπλωμα να είναι από κάτω και βουτυρώνουμε τον φάκελο και το υπόλοιπο γύρω γύρω δεύτερο φύλλο. Διπλώνουμε τον φάκελο μέσα στο δεύτερο φύλλο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Μεταφέρουμε την μπουγάτσα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί προσέχοντας το δεύτερο και τελευταίο δίπλωμα να είναι απο κάτω.
Ψήνουμε τις μπουγάτσες για 35 - 40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά από έξω.
Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε, τις αφήνουμε λιγάκι να πέσει η θερμοκρασία τους και τις κόβουμε πρώτα στα 3 ( 1 κομμάτι είναι 3 μερίδες) και στην συνέχεια το καθένα σε κομματάκια. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.


Καλή Όρεξη, θα τα πούμε την Δευτέρα!

Λογάκια 
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά της κρέμας κατευθείαν σε μια κατσαρόλα (εκτός απο τα αυγά) και να περιμένετε να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας. Η κρέμα σας όμως δεν θα είναι και τόσο νόστιμη. Ακριβώς όπως και με τον χαλβά η κρέμα θα είναι πιο νόστιμη αν καβουρδίσετε το σιμιγδάλι.
Την κρέμα την έκανα από το προηγούμενο βράδυ, την άφησα στο ψυγείο και ετοίμασα την μπουγάτσα στα γρήγορα το επόμενο πρωί για πρωινό. 
**********************************************
Τι να πω για την μπουγάτσα? Τι να πρωτοθυμηθώ γι αυτήν την υπέροχη πιτούλα με την οποία μεγάλωσα?  Θυμάμαι πολύ μικρή τον κύριο με το τρίκυκλο να πουλάει μπουγάτσες στη γειτονιά, θυμάμαι να τρέχουμε μετά το κολυμβητήριο ένα τσούρμο έφηβοι στο κοντινό μαγαζί και αργότερα θυμάμαι την ζεστή και τραγανή μπουγάτσα ξημερώματα μετά τις καλοκαιρινές βραδινές εξόδους. 
Για όσους δεν το γνωρίζουν η μπουγάτσα στην Βόρεια Ελλάδα είναι σοβαρή υπόθεση. Η ποικιλία στην γέμιση της κάθε μπουγάτσας είναι πολύ μεγάλη και πέρα από τις κλασσικές γεύσεις, μπουγάτσα με κρέμα, με τυρί, με κιμά και με σπανάκι, υπάρχει μπουγάτσα με κοτόπουλο, μπουγάτσα με σοκολάτα, μπουγάτσα με κασέρι κ πολλά πολλά άλλα (το ξέρετε το "ανεκδοτάκι" για την μπουγάτσα με φλουρί έτσι?)...
Στο μπουγατσατζίδικο η μπουγάτσα θα κοπεί σε μεγάλο κομμάτι, θα ζυγιστεί, θα μεταφερθεί σε χαρτί και θα κοπεί σε μικρά κομματάκια. Σερβίρεται σε ανοιχτό χαρτί με πιρούνι ή τυλίγεται σε χαρτί για τον δρόμο. 
Φαντάζεστε την απογοήτευση μου όταν τις πρώτες μέρες που βρισκόμουν στην Αθήνα σαν φοιτήτρια, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχουν μπουγατσατζίδικα! Ένα πρωί αποφάσισα να μπω μέσα σε ένα κατάστημα με "σφολιατοειδή" καθώς υπέθεσα ότι αυτό είναι το μπουγατσατζίδικο της Αθήνας. Αφού χάζεψα λίγο την γυάλινη βιτρίνα του μπήκα διστακτικά μέσα. Πίσω απο τον πάγκο ήταν ένας ευγενικός κυριούλης κ με ρώτησε τι θα ήθελα να πάρω.. " Μια μπουγάτσα με κρέμα" απάντησα με σιγουριά κ παρατήρησα ένα ξάφνιασμα στο βλέμμα του. Ο κυριούλης ευθύς αμέσως έκοψε ένα κομμάτι από μια πίτα που είχε στην άκρη, ένα κομμάτι ίσο με μισό βιβλίο. Το έβαλε ολόκληρο όπως ήταν στο χαρτί και με ρώτησε αν ήθελα άχνη και κανέλα. Δεν ήξερα ότι γίνεται κ αλλιώς, παρολαυτά απάντησα θετικά. Ο κυριούλης πήρε την άχνη και την κανέλα και την έριξε μέσα στην μπουγάτσα, ανάμεσα στα φύλλα εκεί που είναι η κρέμα κ αμέσως μετά μου έδωσε αυτό το τούβλο στο χέρι!
Έμεινα για μερικά δευτερόλεπτα σαστισμένη και απο μέσα μου σκεφτόμουν που είναι ο υπεύθυνος να τον δει και να τον απολύσει! :)
Σήμερα σας έχω την Παραδοσιακή Μπουγάτσα με κρέμα της Βόρειας Ελλάδας, φτιαγμένη σε φάκελο όπως παραδοσιακά γίνεται. Δεν έφτιαξα δικό μου φύλλο και χρησιμοποιήσα έτοιμο που είχα στο ψυγείο. Εσείς αν θέλετε φτιάξτε δικό σας φύλλο, για ευκολία όμως μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε ενα έτοιμο φύλλο κρούστας. Επίσης, αν δεν θέλετε να τυλίξετε σε φάκελο την μπουγάτσα, μπορείτε να στρώσετε 5 βουτυρωμένα φύλλα σε ταψί, να συμπληρώσετε με την κρέμα και τα υπόλοιπα 5 βουτυρωμένα φύλλα και να την κάνετε σαν πίτα. Σε αυτη την περίπτωση η πίτα θέλει ψήσιμο λίγη ώρα παραπάνω.