Το "έξυπνο" Μακαρονάκι Φούρνου



Υλικά ( 4 άτομα)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 καρότα κομμένα σε φέτες
2 κλωνάρια σέλερι σε φέτες
1/2 κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Αλάτι - Πιπέρι
2μισι κούπες γάλα (όχι άπαχο το λιγότερο 2%)
1 πακέτο μικρό μακαρονάκι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι (χρησιμοποίησα 1μισι λευκό και μισή ολικής το οποίο βελτιώνει την γεύση)
1 κούπα ανάμικτα κίτρινα τυριά (κασέρι, γραβιέρα, μοτσαρέλα, γκούντα, ρεγκάτο)
3-4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με 1 κουταλιά της σούπας κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη.

Διαδικασία

Μετράμε το γάλα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ανέβει λιγάκι η θερμοκρασία του.
Τοποθετούμε ενα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε λιγάκι μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το γάλα και μόλις δούμε να παίρνει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε τα λαχανικά για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι απο την φωτιά και χρησιμοποιούμε ή ράβδο μπλέντερ αν έχουμε και λιώνουμε τα λαχανικά μέσα στο γάλα ή διαφορετικά μεταφέρουμε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα σε μπλέντερ ή πολυκόφτη, τα κάνουμε πουρέ και τα επιστρέφουμε στο γάλα. Μεταφέρουμε το υγρό σε ένα μπολ και ξεπλένουμε το κατσαρολάκι.




Εν το μεταξύ  βράζουμε το μακαρονάκι μας για 2 λεπτά λιγότερα από ότι γράφει στην συσκευασία του.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στο μάτι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για δυο λεπτά να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι να μην πάρει όμως πολύ χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα με τα λιωμένα λαχανικά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το μακαρονάκι, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από την φωτιά και τέλος προσθέτουμε τα τυριά ανακατεύοντας και πάλι να λιώσουν.  Μοιράζουμε το μείγμα σε πυρίμαχα ατομικά σκεύη, πασπαλίζουμε με το μείγμα φρυγανιάς - σκληρού τυριού και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά μέχρι να κοκκινίσουν από πάνω η φρυγανιά και τα τυριά.
Τα αφήνουμε λιγάκι να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.



 Καλή Όρεξη!

Λογάκια 
Το κανονικό mac n cheese δεν έχει λαχανικά μέσα και απλά προσθέτουμε το γάλα (αρκετές φορές χρησιμοποιείται μισό μισό γάλα με κρέμα γάλακτος) στο καβουρδισμένο αλεύρι και συνεχίζουμε κανονικά την διαδικασία.
Στα λαχανικά τον χειμώνα βάζω και μερικά μπουκετάκια κουνουπίδι, το κουνουπίδι μέσα στο γάλα δεν μυρίζει και δίνει ωραία γεύση!

Βραβείο!!!

Η αγαπημένη μου Neli απο το "Αρώματα και Γεύσεις" ένα νέο blog που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε γιατί εκεί θα βρείτε όλες αυτές τις συνταγές με τις οποίες μεγαλώσαμε όλοι μας και τις κρατάμε στην καρδιά μας, είχε την καλοσύνη να μου χαρίσει αυτή την χρυσή καρδούλα και την ευχαριστώ πάρα πολύ! Κ εγώ φυσικά, ξέρετε ότι την δίνω με πολύ αγάπη σε όλους σας! 

*********************************************************************
Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια και ψυχραιμία στις μαμάδες! 
Η συνταγή της Δευτέρας, εκτάκτως σήμερα Τρίτη, λόγω ξαφνικού ταξιδιού (για καλό) που αποφασίσαμε να κάνουμε το Σαββατοκύριακο. 
Σήμερα ξεκινάει η τρίτη και τελευταία εβδομάδα του αφιερώματος στις συνταγές για παιδιά και όσο πλησιάζω προς το τέλος, τόσο θέλω να κάνω κ άλλες κ άλλες συνταγές για παιδάκια. Είπαμε είναι όλες φοβερές! Ετσι κ αλλιώς όμως το Captain Cook έχει πάνω από όλα τις συνταγές για παιδιά στο περιεχόμενο του και έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη σαιζόν να δούμε κ άλλες, πολλές παιδικές συνταγές. Σήμερα λοιπόν σας έχω την δική μας παραλλαγή του πιο κλασσικού πιάτου για παιδιά.
Το Mac n Cheese είναι το νούμερο ένα αγαπημένο πιάτο των παιδιών και δεν είναι άλλο από μικρό στριφτό μακαρονάκι μαγειρεμένο στον φούρνο με γάλα, τυριά και τραγανή επικάλυψη φρυγανιάς.   

Εκτός από την δική μας παραλλαγή, στο τέλος θα σας εξηγήσω πως να το κάνετε σκέτο αν θέλετε. Πάμε?