Κουλούρια Θεσσαλονίκης.. Απλά... ή Γεμιστά..



Υλικά (Για 10 -12 κουλούρια)

1 1/2 κούπα αλεύρι για ψωμί
1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml μαργαρίνη ελαιολάδου
50 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού και λίγο παραπάνω μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κούπα (250 ml) ζεστό νερό (τόσο ζεστό όσο το μπανάκι ενός μωρού)
Για το άλειμμα
2 κούπες νερό
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κούπες σουσάμι

 Διαδικασία

Στην κούπα με το ζεστό νερό βάζουμε την μία κουταλιά ζάχαρη, το μέλι,  ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά και προσθέτουμε την μαγιά. Την αφήνουμε στην άκρη να αφρίσει για 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ (γυάλινο κατα προτίμηση) ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι, προσθέτουμε την μαργαρίνη και τρίβουμε με τα χέρια μας μέσα στο αλεύρι. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και τρίβουμε ξανά. Το αλεύρι θα είναι σαν ψιλά ψιλά ψίχουλα αλλά πάλι πολύ στεγνό δεν θα αλλάξει πολύ η σύστασή του.
Αφου περάσουν τα 10 λεπτά και αφρίσει η μαγιά ρίχνουμε την κούπα με το νερό μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι κυκλικά μέχρι η ζύμη να μαζευτεί γύρω από το κουτάλι και να μαζέψει όλο το ξηρό αλεύρι. Η ζύμη θα κολλάει. Δεν πειράζει. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη, την αφήνουμε δυο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου στην συνέχεια την πατάμε για να κατέβει από το φούσκωμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. 
Την επόμενη μέρα βάζουμε σε ένα μπολ τα δυο ποτήρια νερό με τις 3 κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη. Ετοιμάζουμε μια επιφάνεια εργασίας, έχουμε κοντά μας το αλεύρι, ένα μπολ με σουσάμι και ένα μπολάκι με τριμμένο τυρί φέτα για τα γεμιστά κουλούρια. 


Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα φτιάξουμε τα κουλούρια μας και με ενα κουτάλι παίρνουμε από την ζύμη αρκετή ποσότητα όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Αφήνουμε το κομμάτι της ζύμης στην αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζουμε από πάνω λίγο αλευράκι. Διπλώνουμε την ζύμη 5 -6 φορές έχοντας τα χέρια μας αλευρωμένα (προσθέτουμε όσο αλευράκι χρειάζεται ωστε να μπορέσουμε να πλάσουμε το κομμάτι μας, όχι πολύ)  και πλάθουμε σχετικά λεπτά κορδόνια των οποίων ενώνουμε τις άκρες. Βουτάμε το κουλούρι στο διάλυμα με το νερό και την ζάχαρη και στην συνέχεια μέσα στο σουσάμι. Αφήνουμε το κουλούρι μας σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Για τα γεμιστά κουλούρια, αφού πλάσουμε το κορδόνι μας το πατάμε να πλατύνει με τα χέρια μας όσο περισσότερο μπορούμε χωρίς να χαλάσουμε το σχήμα του, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα κατά μήκος και κλείνουμε την ζύμη ενώνοντας καλά όπως φαίνεται στην φωτογραφία.


Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, βουτιά στο διάλυμα και μετά στο σουσάμι.
Αφήνουμε τα κουλούρια μας στο ταψί για 20 - 30 λεπτά σκεπασμένα χαλαρά με μια ελαφριά πετσέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 - 240 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Μην τα πολυψήσετε θα σκληρύνουν.



   Καλή Όρεξη!!! 
***************************************
Το αγαπημένο μου πρωινό σας έχω σήμερα. Το αγαπημένο μου περισσότερο απ΄όλα!
Έχω κάνει κουλούρια Θεσσαλονίκης πάρα πολλές φορές, δοκίμασα πολλές συνταγές για να καταλήξω να σας παρουσιάσω την παρακάτω. Κατά την γνώμη μου δυο είναι τα μυστικά για το καλό κουλούρι. Το σκληρό αλεύρι και η ζάχαρη στην ζύμη και στο άλειμμα. Το αν θα τα κάνετε στρογγυλά κουλούρια ή ίσια σαν κριτσίνια, εξαρτάται από εσάς, τα κριτσίνια σας γλιτώνουν μέρος στο ταψί.
Στην Ξάνθη υπήρχε ένας συγκεκριμένος φούρνος (δεν γνωρίζω αν υπάρχει ακόμη) ο οποίος έφτιαχνε πραγματικά τα καλύτερα κουλούρια. Τα κουλούρια είχαν τέτοια ζήτηση που ο μόνος τρόπος να αντεπεξέλθουν οι ιδιοκτήτες στην ζήτηση ήταν να τα κάνουν ίσια σαν κριτσίνια και όχι στρογγυλά. Καθαρά για λόγους χώρου, για να μπορεί ένα ταψί να βγάλει περισσότερα κουλούρια. Έχω σταθεί σε εκείνη την ουρά για κουλούρια ουκ ολίγες φορές! Από μικρό παιδί, ως μεγάλη κοπέλα!
Ώρα λοιπόν για κουλουράκι! Βάζω το κουλούρι βάλτε τον καφέ οκ?