Αρνάκι στο φούρνο με Πατάτες και Μυρωδικά



Υλικά

1 μπούτι αρνιού 2 κιλά (όχι κομμένο, ολόκληρο)
Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
Ελαιόλαδο
6-8 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
1 μικρό ματσάκι δεντρολίβανο
1 μικρό ματσάκι θυμάρι
6-7 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες (πήρα βιολογικές και τις άφησα με την φλούδα αφού τις έπλυνα καλά με βουρτσάκι)
1 κούπα ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
1 κρεμμύδι κομμένο στα δυο
2 φύλλα δάφνης

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στην πιο δυνατή ένταση στις αντιστάσεις. (όχι αέρα).  Αφού έχει προθερμανθεί προχωράμε στο αρνί μας (τις πατάτες τις έχουμε κόψει, το μπουτάκι είναι έξω από το ψυγείο 2 ώρες)
Αν θέλουμε καθαρίζουμε ή λέμε στον χασάπη μας να μας καθαρίσει λιγάκι το λίπος απο το μπούτι δεν θέλουμε όμως να φύγει τελείως, το λίπος θα βγάλει ζουμάκια στο ψήσιμο που θα τα ρουφήξει το κρέας και θα γίνει πεντανόστιμο καθώς επίσης προστατεύει το κρέας απο το να στεγνώσει.
Το σκουπίζουμε καλά και το τοποθετούμε στο ταψί μας.  Κόβουμε με το μαχαίρι εσοχές γύρω γύρω από το κρέας και μπήγουμε σε κάθε μια εσοχή, μια σκελίδα σκόρδο, λίγο θυμάρι και λίγο δεντρολίβανο.



Λαδώνουμε καλά όλο το μπουτάκι και το τρίβουμε με το μείγμα αλάτι - πιπέρι - ρίγανη (Βάζουμε τα δάχτυλά μας και μέσα στις εσοχές). Συμπληρώνουμε γύρω γύρω με τις πατάτες, το κρεμμύδι, τις δάφνες και τον ζωμό. Περιχύνουμε και στις πατάτες λίγο λαδάκι (το πολύ δυο κουταλιές της σούπας).
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και αμέσως χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς.
Ψήνουμε το μπουτάκι για 3 ώρες.
Οταν περάσουν οι 3 ώρες, βγάζουμε το ταψί, αφαιρούμε το αρνάκι και το μεταφέρουμε σε σκεύος το οποίο σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Τις πατάτες τις επιστρέφουμε στον σβηστό φούρνο για να μείνουν ζεστές. Αφήνουμε το αρνάκι 30 λεπτά να ξεκουραστεί και στην συνέχεια το σερβίρουμε σε πιατέλα με τις πατάτες.



Το κόβουμε κρατώντας το μπουτάκι απο το κόκαλο και κόβωντας σε φέτες πλάγιες προς τα κάτω.



Σερβίρουμε με λεμόνια ή φτιάχνουμε μια σάλτσα απο λεμόνια και μουστάρδα.



Καλή σας Όρεξη!
*************************************
Καλή εβδομάδα!
Αααχ! Αρνάκι! Τώρα που ο καιρός λιγάκι αλλάζει, έχουμε αρχίσει και μαζευόμαστε περισσότερο στα σπίτια μας, σκέφτηκα να φτιάξουμε ενα κλασσικό παραδοσιακό πιάτο. Να το ετοιμάσουμε, να το μαγειρέψουμε, να γίνει ωραίο, μυρωδάτο. Τραγανό απο έξω και λουκούμι μέσα. Να μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι, να χορτάσουν οι καρδιές μας παρέα και να μοιραστούμε κρασί.. (Ονειρεύομαι όπως καταλαβαίνετε..) ..
Η συνταγή είναι πανεύκολη και πολύ απλή. 3 πράγματα θα πρέπει να προσέξετε και αν το κάνετε αυτό, τότε σας εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα θα είναι καταπληκτικό.
Το πρωτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι το κρέας να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε στο φούρνο. Είναι πολύ δύσκολο να πετύχετε ζουμερό και μαλακό κρέας όταν το βάλετε παγωμένο να ψηθεί. Γι αυτο λοιπόν αφήστε το μπούτι 2 ώρες έξω απο το ψυγείο πριν το ψήσετε.
Το δεύτερο πράγμα είναι ότι πρέπει να ξεκινήσετε με καλά προθερμασμένο φούρνο σε μεγάλη θερμοκρασία (ώστε αμέσως να πιάσει κρούστα εξωτερικά) και μόλις βάλετε το αρνάκι μέσα να χαμηλώσετε την θερμοκρασία και να το αφήσετε να σιγοψηθεί. Δεν θέλει βιασύνες.
Το τρίτο και τελευταίο επίσης πολύ σημαντικό πράγμα είναι ότι πρέπει να αφήσετε το κρέας να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο. Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος, βγάλτε το από τον φούρνο, σκεπάστε το χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και αφήστε το μισή ώρα να ξανατραβήξει τα ζουμάκια του και να μοιράσει την υγρασία στις ίνες.
Ειδικά εσείς που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει να φτιάξετε αρνάκι στον φούρνο, σας λέω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή προσέχοντας τα σημεία που ανέφερα παραπάνω και θα καταπλήξετε τα πλήθη!