Μπισκότα με Μήλο, Κανέλα και Καρύδια





Υλικά (για 24 μπισκότα)

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κούπα καρύδια κοπανισμένα
1/2 κούπα βούτυρο βγαλμένο σε θερμοκρασία δωματίου 1 ώρα πριν
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 αυγό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 μήλο


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου (αν βάλουμε δυο ταψιά συγχρόνως στον φούρνο βάζουμε σχάρα στην μεσαία θέση και στην επάνω).
Ανακατεύουμε σε ενα μπολ το αλεύρι με τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι, το baking powder, την μαγειρική σόδα, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και τα καρύδια. Κρατάμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα  το βούτυρο με τα δυο είδη ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν (3-4 λεπτά), προσθέτουμε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για λίγο ακόμη να αναμειχθούν όλα τα υλικά. 
Κόβουμε σε κομματάκια το μήλο και αμέσως το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ (για να μην μαυρίσει). Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και της βρώμης συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια συμπαγής ζύμη.



Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι παίρνουμε ποσότητα από την ζύμη και αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.  Πατάμε ελαφρώς το κάθε κομμάτι με την  πίσω πλευρά του κουταλιού. Δεν συνωστίζουμε τα μπισκότα, έχουμε στο μυαλό μας ότι θα απλώσουν.
Ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος των μπισκότων). Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε στο ταψί για 5 λεπτά και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε στην σχάρα να κρυώσουν.


Λογάκια
Με αυτό το ψήσιμο τα μπισκοτάκια θα είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά. Αν θέλουμε να τα κάνουμε τραγανά για να κρατήσουν περισσότερο, τότε αφού κρυώσουν και φάμε όσα είναι να φάμε, προθερμαίνουμε και πάλι τον φούρνο μας στους 180 και μόλις προθερμανθεί βάζουμε και πάλι τα μπισκότα στρωμένα στο ταψί, σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για μια ώρα. 

*******************************************
Αυτά τα μπισκοτάκια τα έχω στα υπόψιν από το καλοκαίρι και περίμενα να έρθει το φθινόπωρο για να τα φτιάξω. Αναμφισβήτητα, για τους περισσότερους ανθρώπους, η χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση του μήλου σε συνδυασμό με την κανέλα είναι μοναδική και η πλέον χαρακτηριστική του Φθινοπώρου αλλά και του χειμώνα. Αυτό το ταμπού βεβαίως το έσπασα φέτος αφού έφτιαξα παγωτό κανέλα βανίλια και τώρα που το σκέφτομαι με αυτά τα μπισκοτάκια θα έφτιαχνα το τέλειο παγωτοσαντουιτσάκι!
Στο θέμα μας όμως, τα έφτιαξα λοιπόν, μοσχοβόλησε το σπίτι μου (αυτό πάλι που το πας, εξαιρετικό αρωματικό χώρου), ο μικρός μου ζήτησε κ άλλο ποτήρι γάλα μόνο και μόνο για να φάει κ άλλο μπισκότο, τα λάτρεψε κ ας μην περιέχουν την σοκολάτα που αγαπάει.