Ρολά Κανέλας Ολικής Άλεσης με Μήλο





Υλικά (Για 12 ρολά)

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
80 ml ζεστό νερό (τόσο ζεστό όσο το μπανάκι ενός μωρού)
200 ml γάλα ( χρησιμοποίησα 2%)
1 αυγό
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο όχι πολύ ζεστό
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα αλέυρι ολικής αλέσεως
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την γέμιση
1 1/2 μήλο κομμένο σε κομματάκια
1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
1 1/2 κουταολάκι του γλυκου  κανέλα
μια τσιμπιά τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά αλάτι

Διαδικασία

Χρησιμοποιώντας ένα μπολάκι, διαλύουμε το κουταλάκι της ζάχαρης στο ζεστό νερό και πασπαλίζουμε απο πάνω την μαγιά. Αφήνουμε την μαγιά να αφρίσει για 10 λεπτά.




Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε μαζί το γάλα με την ζάχαρη, το αυγό, 2 κουταλιές της σούπας από το βούτυρο και την βανίλια. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. Απλώνουμε ενα αντικολλητικό χαρτί ( ή χρησιμοποιούμε ένα μπολ, εγώ με αυτή τη διαδικασία γλιτώνω πλύσιμο) και προσθέτουμε στο κέντρο του τα αλεύρια με το αλάτι. Ανακατεύουμε, σηκώνουμε το χαρτί από τις άκρες και προσθέτουμε τα αλεύρια στο μείγμα του γάλακτος και της μαγιάς. 



Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι η ζύμη να μαζεύεται γύρω απο το κουτάλι. Η ζύμη θα κολλάει, δεν πειράζει, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες. 
Σε αυτό το σημείο έχουμε την δυνατότητα να την κρατήσουμε στο ψυγείο,   αφού φουσκώσει η ζύμη, την πατάμε να ξεφουσκώσει, την λαδώνουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και κρατάμε στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες.
Όταν είμαστε έτοιμοι να πλάσουμε τα ρολά μας, ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύουμε το μήλο με τον χυμό λεμονιού, τις ζάχαρες, την κανέλα, το γαριφαλάκι, λίγο αλατάκι και κρατάμε στην άκρη.
Αναποδογυρίζουμε την ζύμη σε μεγάλη αλευρωμένη επιφάνεια, την αλευρώνουμε από πάνω,  αλευρώνουμε και τον πλάστη μας καλά και σχηματίζουμε την ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο με την μια μακριά πλευρά προς το μέρος μας.



Ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη και βουτυρώνουμε ελαφρώς την ζύμη με ένα πινέλο αφήνοντας αβουτύρωτο 1 εκατοστό στο επάνω και κάτω μακρύ μέρος. Απλώνουμε την γέμιση, αφήνοντας και πάλι ακάλυπτο ένα εκατοστό στο επάνω και κάτω μέρος. Αρχίζουμε και τυλίγουμε το ρολό ξεκινώντας από το απομακρυσμένο μακρύτερο μέρος και πλησιαζουμε προς εμάς.  Κλείνουμε με τα δάχτυλά μας την ένωση και βουτυρώνουμε καλά όλο το ρολό. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τα ρολά μας σχετικά χοντρά (2 εκατοστά) και τα αφήνουμε, σε ταψάκι στρωμένο με το αντικολλητικό χαρτί που χρησιμοποιήσαμε για τα αλεύρια (βουτυρώνουμε και  το χαρτάκι), το ένα δίπλα στο άλλο.
 Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα (σε αυτο το σημείο τα ρολλά στο ταψάκι μπορούν να είναι έτοιμα απο το προηγούκενο βράδυ και να ψηθούν το επόμενο πρωί. Τα κρατάμε στο ψυγείο καλυμμένα με μεμβράνη.  Τα βγάζουμε απο το ψυγείο μισή ώρα πριν τα ψήσουμε).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς. Ψήνουμε για 20 -25 λεπτά, δεν θέλουμε να κοκκινίσουν πολύ γιατί θα σκληρύνουν. Για να τα σερβίρουμε, τα γυρίζουμε ανάποδα.  

Έτσι βγαίνουν από τον φούρνο
 Δηλαδή η κάτω πλευρά τους στο ψήσιμο είναι η επάνω στο σερβίρισμα γιατί η καραμέλα μένει κάτω στο ψήσιμο και λούζει το ρολό αναποδογυρίζοντας το στο σερβίρισμα. 
Διατηρούνται άριστα αν και σπάνιο πράγμα να μείνουν πάνω από 1 δευτερόλεπτο..

Σερβίρονται ανάποδα
 Πολύ καλό σας Σαββατοκύριακο!!!!

Λογάκια
Θα μου πείτε γιατι να αφήσω την μαγιά να αφρίσει στο νερό 10 λεπτά? Γιατι να αφήσω το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες? Γιατι να αφήσω τα ρολά να φουσκώσουν για 1 ώρα? 
Κ εγώ θα σας πω ότι έτσι τα ρολά σας θα γίνουν παραμυθένια και ευκολοχώνευτα. Εαν βιάζεστε μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο της μαγιάς στο νερό στα 2 λεπτά, το ζυμάρι στην μισή ώρα και τα ρολά στην μισή ώρα.

Βραβείο!!!
Η φίλη Μάριον και το blog της Cinemagnifique  , το οποίο μας ενημερώνει για νέες κυκλοφορίες ταινιών και πρέπει να το επισκεφθείτε, μου χάρησε το παρακάτω βραβείο και την ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μου!



Με την σειρά μου το χαρίζω σε όλους σας!!
*********************************************
Παρασκευή! Πραγματικά πόσο γρήγορα πηγαίνει αυτός ο μήνας, τι να σας λέω! 
Να σας πω ότι ο μικρός μου ξεκίνησε την Τετάρτη πρώτη μέρα στο προνήπιο και ήδη έχω την εντύπωση ότι το πρόγραμμα μας είναι άνω κάτω! Σημασία έχει ότι βλέπω το παιδί μου ευτυχισμένο, ανυπομονεί κάθε μέρα να πάει στην δασκάλα του και εγώ χαίρομαι πάρα πολύ!   Δεν έχω περάσει από τα σπιτάκια σας αλλά θα το κάνω λίαν συντόμως! 
Σήμερα σας έχω υπέροχα ρολάκια κανέλας με μήλο, είναι τα πλέον διάσημα και η συνταγή που σας έχω σήμερα είναι φανταστική! 
Το ξέρετε ότι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι το Captain Cook να έχει καλές συνταγές αυτή όμως η συνταγή είναι απο τις καλυτερότερες!  Σας έχω την διαδικασία υπερ αναλυτική, πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσετε και δεν θα το μετανιώσετε. Ξέρω ότι είναι ακόμη νωρίς για "μηλόπιτες" αλλά κρατήστε αυτή τη συνταγή και φτιάξτε την στα παιδιά σας ( ή μόνο για εσάς) αργότερα. Είναι από τις συνταγές που τα παιδιά σας θα θυμούνται και θα εκτιμούν σε όλη τους την ζωή, η μυρωδιά αλλά και η αίσθηση που αισθάνεται κάποιος καθώς βυθίζει τα δόντια του στο τραγανοτρυφερό, μελωμένο ζυμαράκι προκαλεί μια ισχυρή εμπειρία που δύσκολα ξεχνιέται...