Παξιμαδάκια Αμυγδάλου με Cranberries και Σοκολάτα



Υλικά ( περίπου 30 παξιμάδια)

1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα ζάχαρη
Το ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλακι baking powder
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
1 τσιμπιά αλάτι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα αμύγδαλο τριμμένο
1/2 κούπα ψιλοκομμένα ξηρά cranberries
2/3 της κούπας σοκολάτα κουβερτούρα

Διαδικασία

Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη, το ξύσμα, και τον χυμό.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο αμύγδαλο με το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder, την μαγειρική σόδα, τη κανέλα, το γαρίφαλο, τα cranberries και τα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα.
Ενώνουμε τα υλικά ανακατεύοντας στην αρχή με ενα κουτάλι και στην συνέχεια με τα χέρια μας. Θα έχουμε μια σφιχτή σχετικά ζύμη που δεν θα κολλάει καθόλου.



Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή με μία ώρα. 
Όταν περάσει ο χρόνος, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και σχηματίζουμε δυο πλατιές φρατζολίτσες (αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί) στις οποίες χαράζουμε τις φέτες με μαχαίρι σχεδόν μέχρι κάτω. Έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτές οι φετούλες που θα κόψουμε θα κρατήσουν περίπου τον ίδιο όγκο στο τελικό αποτέλεσμα.  Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου μέχρι ίσα ίσα να ροδοκοκκινίσουν οι άκρες της κάθε φρατζολίτσας. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε, και χαμηλώνουμε την ένταση του φούρνου στους 160 χωρίς αέρα 150 με αέρα. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία τους, κόβουμε τις φετούλες με μαχαίρι. Μπορούμε για λόγους χώρου να αφήσουμε τις φετούλες όρθιες για το δεύτερο ψήσιμο ή αν τις χωράει το ταψί τις πλαγιάζουμε.  Ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνουν κριτσανιστά τα παξιμάδια μας. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Για την σοκολάτα, λιώνουμε σε μπεν μαρί (ή στον φούρνο μικροκυμάτων) την κουβερτούρα και βουτάμε τα παξιμάδια με την κάτω πλευρά. Καθαρίζουμε με μαχαίρι το πλεόνασμα σοκολάτας και τα αφήνουμε στο ταψάκι να κρυώσουν τελείως.



Σ'ευχαριστώ πολύ Μαρία!  Καλό σας Σαββατοκύριακο!!
******************************************
Στο γκρουπ του Captain Cook στο facebook, κατα καιρούς μερικά μέλη της ομάδας καταχωρούν στα αρχεία αγαπημένες συνταγές που έχουν φτιάξει στο σπίτι τους. Τους ευχαριστώ πολύ γι αυτο, κάθε φορά χαίρομαι ιδιαίτερα.  
Μια φίλη απο αυτά τα μέλη είναι και η  Μαρια η οποία μας έχει χαρίσει μερικές υπέροχες συνταγές της. Τα παξιμαδάκια αυτά μου μπήκαν στο μυαλό απο την στιγμή που η Μαρία ανέβασε την συνταγή και όλο και τα σκεφτόμουν το πρωί όταν έπινα τον καφέ ή το τσάι μου.. ήρθε λοιπόν ο καιρός να τα φτιάξω. Μοσχοβόλησε το σπίτι γι άλλη μια φορά απο αυτές τις αγαπημένες μυρωδιές της κανέλας και του γαρίφαλου.
Άλλαξα λίγα πράγματα στην συνταγή, για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο επειδή ήθελα να είναι πιο θελκτικά για τον μικρό μου, ο οποίος αν το μπισκότο δεν έχει σοκολάτα σπανίως το ακουμπάει. Αυτό που άλλαξα λοιπόν, ήταν ότι αντικατέστησα ποσότητα από το αλεύρι με τριμμένο αμύγδαλο για να τονίσω λιγάκι το "αμυγδαλωτό" του πράγματος, πρόσθεσα λίγο ξύσμα,  μερικά cranberies που τα είχα και καθόταν στο βαζάκι και τέλος βούτηξα τα παξιμάδια σε λιωμένη σοκολάτα. Έγιναν φοβερά, ότι πρέπει για καφεδάκι!