Εύκολο Τυρόψωμο σε Φόρμα




Υλικά για μια  κουμπωτή φόρμα 24 εκατοστά (Προσαρμοσμένη συνταγή απο το βιβλίο Savory Baking from the Mediterranean της Anissa Helou)

4 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
3/4 της κούπας ζεστό προς χλιαρό νερό (έχουμε ξαναπεί στο διάλυμα της μαγιάς το νερό πρέπει να είναι τόσο ζεστό όσο ένα μπανάκι μωρού, όχι πολύ ζεστό, ευχάριστα ζεστό)
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κούπες αλεύρι γαι όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας  βούτυρο λιωμένο
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα χλιαρό γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 1/2 κούπα κασέρι
1 κούπα τριμμένη φέτα

Διαδικασία

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το προζύμι μας. Βάζουμε σε ενα μπολ το μέλι μαζί με το νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την μαγιά. ανακατεύουμε καλά με δάρτη ή πιρούνι μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά και προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά,  πασπαλίζουεμ την επιφάνεια με μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και σκεπάζουμε το προζύμι μας με μεμβράνη,  απο πάνω σκεπάζουμε χαλαρά με μια πετσέτα και το αφηνουμε να φουσκώσει σε μέρος χωρίς κρύα ρεύματα για 1 ώρα.



Μόλις περάσει η ώρα, βάζουμε σε ενα άλλο μπολ το λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε χτυπώντας με δάρτη, ένα ένα τα αυγά. Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως μέσα στο μείγμα των αυγών. Σταδιακά προσθέτουμε στο μείγμα τις υπόλοιπες δυο κούπες αλεύρι εναλλάξ με το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας τώρα πια με σπάτουλα μέχρι να το πάρει όλο το αλεύρι μέσα στο μείγμα. Σκεπάζουμε και πάλι με μεμβράνη, χαλαρά ακουμπάμε μια πετσέτα από πάνω και αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει για 1 ώρα σε μέρος μακριά απο ρεύματα. Σε αυτή τη φάση η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο καλά σκεπασμένη για δυο μέρες.



Μόλις περάσει και η δεύτερη φάση, ανακατεύουμε με την σπάτουλα το ζυμάρι και προσθέτουμε σιγά σιγά το κασέρι και την φέτα μαζί με λίγο πιπεράκι. Ανακατεύουμε διπλώνοντας την ζύμη με την σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω, μέσα στο μπολ.
Βουτυρώνουμε καλά όλη την κουμπωτή φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε την ζύμη μέσα στην φόρμα με την βοήθεια της σπάτουλας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και χαλαρά με μια πετσέτα από πάνω και αφήνουμε την ζύμη στην φόρμα να φουσκώσει για 1 ώρα.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς, αντιστάσεις. Πασπαλίζουμε το ψωμί μας στην επιφάνεια με ότι μας αρέσει, μπορεί να είναι σουσάμι, μαυροκούκι, εγώ χρησιμοποίησα ηλιόσπορους και πασατέμπο. Ψήνουμε το ψωμί μας για 30 - 35 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα. 



Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα στην φόρμα και πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά. Στην συνέχεια το ξεφορμάρουμε αφού πρώτα περάσουμε ένα μαχαιράκι στα τοιχώματα (κάτω και στο κέντρο) και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα. Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.



Καλή Όρεξη!
**********************************************
Καλημέρα σας!
Φτάσαμε κιόλας μέσα Νοεμβρίου, μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα τουλάχιστον ημερολογιακά μια και ακόμη και εδώ στον Καναδά  ο καιρός δεν λέει να συμμορφωθεί με την ημερομηνία που αναγράφεται στο ημερολόγιο. 
Να σας πω ότι σήμερα μπορείτε να δείτε να φιλοξενείται μια συνταγή μου στο Kalli's Blog, πρόκειται για Μπιφτέκια Σολομού και Ρύζι με Κάρυ, μπορείτε να επισκεφθείτε το Kalli's blog και να δείτε την συνταγή κάνοντας κλικ εδώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ την Kalli, για την πρόσκληση! 
Όπως θα έχετε παρατηρήσει έχω ανεπισήμως ξεκινήσει να βάζω κατά κάποιον τρόπο γιορτινές συνταγές κ αυτό γιατί σκέφτομαι ότι ο Δεκέμβρης από τις αρχές του έχει διάφορες μεγάλες γιορτές. Δεδομένου λοιπόν ότι θέλω να προλάβω να γράψω αρκετές εορταστικές συνταγές και φυσικά να προλάβετε κ εσείς να τις δείτε και να κάνετε τον προγραμματισμό σας, ξεκινάω δειλά δειλά και ίσως τον Δεκέμβρη οι συνταγές να αυξηθούν στις τέσσερις την εβδομάδα (απο 3 που είναι τώρα).
Σήμερα λοιπόν σας έχω ένα πεντανόστιμο γιορτινό τυρόψωμο σε φόρμα, ένα τυρόψωμο που φέρνει σε μπριος αφου είναι εμπλουτισμένο διατροφικά με λίγο γάλα και αυγά. Είναι πραγματικά πανεύκολο να το φτιάξει ο οποιοσδήποτε, δεν χρειάζεται καμία εμπειρία, δεν θέλει ζύμωμα και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Σας εγγυώμαι ότι αν αποφασίσετε να το φτιάξετε θα ενθουσιαστείτε με το αποτέλεσμα όπως ακριβώς ενθουσιάστηκα κ εγώ. Κρατείστε αυτή την βασική συνταγή και αντικαταστήστε τα τυριά με ότι τραβάει η ψυχή σας, μπορείτε να φτιάξετε ελιόψωμο, να προσθέσετε και ζαμπόν μαζί τα τυρία κλπ. 
 Ένα πράγμα ζητάει αυτή η συνταγή και αυτό είναι υπομονή. Την έχουμε, δεν την έχουμε?