Σοκολατένια Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα



Υλικά (18 μπισκότα)

1/2 κούπα κακάο
1 κούπα αλέυρι για όλες τις χρήσεις
Μια τσιμπιά αλάτι
1/2 κουταλάκι κανέλα  
1 κούπα ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο αφημένο έξω απο το ψυγείο για μια ώρα
1 αυγό 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο
Χρωματιστή τρούφα για τα πρετσελς (χρησιμοποίησα μόνο κόκκινη-πράσινη-άσπρη)
3 candy canes για τα στρογγυλά μπισκότα

Διαδικασία

Σε ενα μπολ κοσκινίζουμε το κακάο και προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι. Κρατάμε στην άκρη
Χτυπάμε με μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε την βανίλια χτυπάμε και τπέλος προσθέτουμε το αυγό. Χτυπάμε και προσθέτουμε το μείγμα κακάο-αλεύρι μέχρι να έχουμε μια πολύ μαλακή κολλώδης ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.



Αφου περάσει η ώρα χωρίζουμε την ζύμη στα δυο και κρατάμε το δευτερο κομμάτι στο ψυγείο.
Ξεκινάμε με τα πρέτσελς γιατι είναι αυτά που θα πρέπει να μείνουν στο ψυγείο μετά το πλάσιμο.
Αλευρώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και παίρνουμε ενα κομμάτι απο την ζύμη σε μέγεθος μικτού καρυδιού. Το πλάθουμε σε κορδόνι, όχι πολύ λεπτό, πλησιάζουμε τις άκρες τους μεταξύ τους, στρίβουμε και φέρνουμε προς τον κύκλο (κάντε κλικ στην φωτογραφία)



Μεταφέρουμε προσεκτικά με σπάτουλα το μπισκοτάκι σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί (αφήνουμε χώρο μεταξύ τους).
Αφήνουμε στο ψυγείο το ταψάκι, καλυμμένο με μεμβράνη για μια ώρα.
Μόλις περάσει η ώρα, βουρτσίζουμε τα μπισκοτάκια με λίγο ασπράδι του αυγου, πασπαλίζουμε με την τρούφα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 (αντιστάσεις) για 13 λεπτά.
Οταν τα βγάλουμε απο τον φούρνο αφήνουμε για δυο λεπτά στο ταψί και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Εν το μεταξύ όσο τα πρέτσελς  κρυώνουν εμείς μπορούμε να φτιάξουμε τα απλά candy cane μπισκότα μας.
Βγάζουμε την ζύμη απο το ψυγείο αλευρώνουμε τα χέρια μας και παίρνουμε μέγεθος απο την ζύμη ίση με ενα μεγάλο καρύδι. Το αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αφήνωντας χώρο μεταξύ τους γιατι θα απλώσουν πολύ και το πλαταίνουμε ελαφρώς απο πάνω.
Βάζουμε σε ενα σακουλάκι τα 3 candy canes και με την βοήθεια ενός πλάστη (εγώ χρησιμοποίησα ξύλινο γουδοχέρι) τα σπάμε σε κομματάκια μέσα στην σακούλα.



Βάζουμε πάνω απο κάθε κομμάτι ζύμης όσο θέλουμε πιέζοντας και λίγο ωστε να εισχωρήσουν και μέσα στην ζύμη λιγάκι τα κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) γαι 12 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε για 2 λεπτά στο ταψί και στην συνέχεια σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.



Καλό Σαββατοκύριακο!

Λογάκια
Γενικά θέλουμε οι ζύμες να είναι κρύες. Το οτι τα απλά μπισκότα δεν θέλουν ψυγείο μετά το πλάσιμο δεν θα σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αφήσουμε για πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ψήσουμε. Αν δεν είναι έτοιμος ο φούρνος και τα έχουμε ετοιμάσει, τα βάζουμε κ αυτά στο ψυγείο.

***********************************************
Έχω αποθρασυνθεί εντελώς και σήμερα επισήμως θα σας δείξω Χριστουγεννιάτικη συνταγή σερβιρισμένη σε  Χριστουγεννιάτικο πιάτο με τα όλα της.
Αυτά τα μπισκοτάκια είναι ιδανικά για να τα φτιάξετε με παιδάκια, το πλάσιμο των πρέτσελς είναι εύκολο και διασκεδαστικό ενώ τα δεύτερα μπισκότα μπορούν να φτιαχτούν ακόμη και απο τα πιο μικρά χεράκια, είναι πανεύκολα.
Η ζύμη είναι μία αλλά υπάρχει μια διαφορά στον χειρισμό αφού τα πρέτσελς θα πρέπει να μείνουν στο ψυγείο και μετά το πλάσιμο ενώ τα απλά δεν χρειάζεται.
Τα μπισκοτάκια δεν περιέχουν ούτε baking powder ούτε μαγειρική σόδα, κι όμως γίνονται τόσο νόστιμα και λαχταριστά.
Τα Candy Canes, τα Χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά γλυφιτζούρια, θα τα βρείτε σε ζαχαροπλαστεία και σε σουπερ μάρκετ αυτές τις μέρες.
Ας χαμογελάσουμε, ας σκεφτούμε θετικά, ας διασκεδάσουμε με την ψυχή μας, ας χαρούμε. Για όλα αυτά δεν χρειάζονται ιδιαίτερα υλικά. Αυτά που χρειάζονται τα έχουμε σίγουρα μέσα μας.