Λευκό Παστίτσιο Με Μεγάλα Κοχύλια (Ζυμαρικά)




Υλικά (Για ένα μέτριο ταψί)

1 πακέτο μεγάλα κοχύλια ζυμαρικά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
10 μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 κόκκινη, 1/2 πράσινη, 1/2 κίτρινη πιπεριά
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 - 400 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
Αλάτι - Πιπέρι
Θυμάρι ή λίγο εστραγκόν
Για την μπεσαμέλ
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κούπα ζωμό κοτόπουλο
1 κούπα γάλα 2%
μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο (πολύ λίγο)
Αλάτι - Πιπέρι
3/4 της κούπας τριμμένα κίτρινα τυριά (χρησιμοποίησα γραβιέρα και τσενταρ)
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα για την επικάλυψη (περίπου 1/4 της κούπας)

Διαδικασία

Προσθέτουμε σε ενα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και  τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Μόλις το λάδι ζεσταθεί (περνάμε λίγο το χέρι μας πάνω απο το τηγάνι -όχι μέσα, δεν ακουμπάμε το λάδι -  αν μας έρχεται μια σχετικά καλή θερμότητα το λάδι έχει ζεσταθεί) προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο με τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι ή το εστραγκον, αφήνουμε τα λαχανικά μας να μαραθούν για 4-5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με πιρούνι να διαλύσουμε τα μεγάλα κομμάτια. Ανακατεύουμε σχετικά συχνά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει τελείως χρώμα και να σωθούν τελείως τα υγρά του. Κρατάμε στην άκρη την γέμιση (κλικ στην φωτο για μεγέθυνση)



Βράζουμε τα κοχύλια σε άφθονο βραστό νερό για 8 λεπτά.  Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με τον κιμά (ή τον κιμά στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά).
Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι και θα δουμε ότι τα κοχύλια σχεδόν γεμίζουν μόνα τους.

Τα απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και συμπληρώνουμε όσα δεν εχουν γεμίσει με τον κιμά απο την κατσαρόλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τον ζωμό και κρατάμε στην άκρη.
Χρησιμοποιώντας ενα κατσαρολάκι ή τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και  μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με δάρτη και μόλις ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι και μυρίζει όμορφα, ρίχνουμε το μείγμα ζωμός γάλα. Ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να πήζει (δεν θέλουμε να πήξει πολύ), αφαιρούμε απο την φωτιά. Προσθέτουμε την περισσότερη ποσότητα των τυριών στην μπεσαμέλ και περιχύνουμε το ταψάκι με τα κοχύλια. ρίχνουμε απο πάνω και ότι τυριά περίσσεψαν και επιπλέον λίγη τριμμένη παρμεζάνα.




Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά και αφήνουμε γαι λίγο να κρυώσει πριν σερβίρουμε.





Καλή Όρεξη!


Λογάκια

Το πιάτο μπορεί να γίνει απο την προηγούμενη μέρα και να διατηρηθεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στο ψυγείο. Το ζεσταίνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο το οποίο το αφαιρούμε τα τελευταία 4-5 λεπτά στο ζέσταμα.
******************************************
Καλησπέρα σας! 
το πόσο θέλω να περάσει αυτη η εβδομάδα δεν σας λέω τίποτα! Πέσαν διάφορα πράγματα που πρέπει να γίνουν μαζεμένα και τρέχω και δεν φτάνω. Σας ζητώ χίλια συγνώμη που δεν σας έχω απαντήσει στα mail σας, θα το κάνω το συντομότερο δυνατό, το υπόσχομαι.
Σήμερα σας έχω ενα πιάτο κατα την αποψή μου ιδανικό για μπουφέ αν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν το φτιάξετε να γίνει σταθερό αγαπημένο εβδομαδιαία.  Εμπνευσμένο φυσικά απο το παστιτσάκι μας, πιο ελαφρύ αφού δεν περιέχει ντομάτα, μέρος του κιμά αντικαθίσταται με μανιτάρια και πολύχρωμες πιπεριές ενώ στην μπεσαμέλ χρησιμοποίησα την μέθοδο που είδαμε στις πατάτες ογκρατεν αντικαθιστώντας μέρος του γάλακτος με ζωμό. 
Την πρώτη φορά που δοκίμασα  αυτά τα μεγάλα κοχύλια ήταν σε πάρτυ που το "catering" το είχε αναλάβει αφιλοκερδώς βεβαίως,  η αγαπημένη μου μαγείρισσα απο την Γλυφάδα, η μαμά της καλύτερης μου φίλης και κουμπάρας μου. Ακόμη θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου, ειναι πραγματικά πολύ βολικά για πάρτυ ή μπουφέ δεν χρειάζεται καν κόψιμο στο ταψί,  αφού το κάθε κοχύλι είναι απ μόνο του, το ατομικό σερβίρισμα. Αυτό βεβαίως ισχύει  στην περίπτωση που  κάποιος μπορεί να φάει μόνο ένα, πράγμα που το αμφισβητώ!