Μανιταροκροκέτες Φούρνου



Υλικά (Για 10 μεγάλες μανιταροκροκέτες ή 15 - 18 μικρές)

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια (χρησιμοποίησα απλά άσπρα και μερικά πλευρώτους)
Αλάτι - Πιπέρι
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο
3/4 της κούπας ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα κασέρι τριμμένο
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
Για το πανάρισμα
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό χτυπημένο

Διαδικασία

 Μετράμε τον ζωμό και το γάλα μας σε δυο μπολάκια και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου, έτοιμα για χρήση.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι (όχι πολύ αλάτι θα είναι αλμυρό το κασεράκι) και προσθέτουμε το σέλερι με το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μέτριο προς χαμηλό και προσθέτουμε το βούτυρο,  σκορπίζουμε τις 3 κουταλιές αλεύρι πάνω από τα υλικά. Από αυτο το σημείο και πέρα θα χρησιμοποιήσουμε δάρτη για το ανακάτεμα. 



Ανακατεύουμε με τον δάρτη να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι. Προσθέτουμε τον ζωμό, ανακατεύουμε με τον δάρτη, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και θα δούμε να γίνεται μια ωραία σχετικά πηχτή σάλτσα (σε αυτή τη φάση η σάλτσα αυτή θα ήταν τέλεια για ψητά κρέατα ή κοτόπουλο, απλά θα προσθέσετε λίγο ζωμό παραπάνω για να μην είναι τόσο πηχτή). Προσθέτουμε και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σε 4-5 λεπτά η σάλτσα θα πήξει αρκετά και θα δούμε ότι ανακατεύοντας, φαίνεται καθαρά η επιφάνεια του τηγανιού. Αποσύρουμε και σβήνουμε την εστία. 
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ενα μπολ και μόλις πέσει λιγάκι η θερμοκρασία του προσθέτουμε το κασέρι και την μισή κούπα φρυγανιά. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε με καπάκι ή μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (Μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε το μείγμα από την προηγούμενη μέρα).
Όταν το μείγμα κρυώσει καλά, θα δούμε ότι πλάθεται εύκολα σε κροκέτες. Παίρνουμε ποσότητα με ενα κουτάλι και πλάθουμε κροκέτες στο σχήμα που θέλουμε. Τους αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. 
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το αλεύρι, σε ένα δεύτερο το αυγό και σε ένα τρίτο την φρυγανιά.
Περνάμε τις κροκέτες μας απο το αλεύρι, στην συνέχεια απο το αυγό και στην συνέχεια από την φρυγανιά (η διαδικασία αυτή λερώνει τα χεράκια, έχω ανοιχτή τη βρύση και τα πλένω ανα δυο κροκέτες και τα σκουπίζω σε πετσέτα). Τα αφήνουμε στο ταψάκι και μόλις τα τελειώσουμε όλα
βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Ψήνουμε τις κροκέτες για 20 λεπτά αν είναι μεγαλούτσικες και 15 λεπτά αν είναι μικρότερες
Σέρβιρα τις μανιταροκροκέτες με μια γλυκιά και πικάντικη μουστάρδα εμπορίου.



Σούπερ Νόστιμες!!!! 

**********************************
Καλή εβδομάδα! 
Δεν ξέρω αν το έχω αναφέρει στο παρελθόν αλλά λατρεύω τα μανιτάρια. Ξέρω ότι υπάρχει κόσμος που δεν τα συμπαθεί αλλά εγώ σίγουρα δεν ανήκω σε αυτό το γκρουπ. Μου αρέσουν όλες οι ποικιλίες και όταν βρίσκω κάποια καινούρια που δεν την έχω δοκιμάσει τότε σίγουρα θα την προμηθευτώ
Ζηλεύω τους ανθρώπους που τα έχουν μελετήσει και είναι ικανοί να ξεχωρίσουν τα μανιτάρια, τι πιο ωραίο, μια βόλτα στο δάσος με κάποιον γνώστη του αντικειμένου.. να πάρουμε τα καλαθάκια μας και να πάμε για μανιτάρια! :)
Οι αγαπημένες μου συνταγές τις οποίες κάνω πολύ συχνά είναι η Κλασσική Μανιταρόπιτα με σφολιάτα και τα Γεμιστά Μανιτάρια που μου αρέσουν πολύ για μπουφέ και αλλάζω συνεχώς τις γεμίσεις τους.  Στην λίστα μου ήρθε να προστεθεί και η σημερινή συνταγή η οποία είναι τόόόόσο νόστιμη! Το μόνο πράγμα που είναι απαραίτητο να γίνει είναι ότι πρέπει το μείγμα να μείνει στο ψυγείο για να σφίξει ώστε να μπορέσουμε να τους πλάσουμε, και όταν ετοιμάσουμε τις κροκέτες πρέπει και πάλι να μπουν στο ψυγείο ώστε να μην μας ανοίξουν και "σπάσουν" στο ψήσιμο. Η συνταγή χωράει πολύ φαντασία, μπορείτε να προσθέσετε τα μυρωδικά της αρεσκείας σας αλλά σας προτείνω να φτιάξετε μια φορά αυτή τη βασική συνταγή για να δείτε την νοστιμιά του και από εκεί και πέρα κάνετε τις προσθήκες σας.