Μεξικάνικα Πιτάκια με Κιμά (Picadillo Empanadas)





 Υλικά ( για 28 περίπου πιτάκια)
για την ζύμη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 της κούπας βούτυρο κρύο απο το ψυγείο κομμένο σε κομματάκια
2 κρόκους αυγών
1/2 κούπα κρύο νερό (απο το ψυγείο)
1 κρόκος αυγού για το άλειμα
για το Picadillo
1 κουταλιά τςη σούπας ελαιόλαδο
400 γρ άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στα δυο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κομματάκια
1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κομματάκια
1/3 της κούπας baby κατεψυγμένος αρακάς
αλάτι - πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι ρίγανη
3-4 ολόκληρα ντοματάκια απο κονσέρβα
1/2 κουταλάκι καυτερή καπνιστή πάπρικα (στην θέση της καπνιστής πάπρικας αν βρείτε chipottle πιπεριά σε adobo sauce σε κονσέρβα στο σουπερ μάρκετ στο τμήμα με τα Μεξικάνικα προϊόντα, τότε βάλτε 1 πιπερίτσα απο την κονσέρβα περίπου μια κουταλιά της σούπας)

Διαδικασία

 Ξεκινάμε με την ζύμη,, βάζουμε τις δυο κούπες αλεύρι σε ενα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Με τα δάχτυλα μας τρίβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι μέχρι να έχουμε ενα μείγμα σαν χοντρή άμμο με αρκετά μεγάλα κομματάκια βούτυρο μέσα. Σε ενα μπολάκι χτυπάμε τους δυο κρόκους με το παγωμένο νερό και προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού. Πατάμε με πιρούνι και μαζεύουμε την ζύμη σε μπάλα διπλώνοντας δυο τρεις φορές.  Χωρίζουμε την μπάλα σε δυο μικρότερες μπάλες, τις πατάμε να γίνουν σαν δίσκοι, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (Σε αυτή την φάση οι ζύμες μπορούν να μείνουν στο ψυγείο έως 3 μέρες) .



Ξεκινάμε το Picadillo, χωρίζουμε το κρεμμύδι στα δυο, τοποθετούμε το μισό στον πολυκόφτη μαζί με το μισό σκόρδο, τις ντομάτες και την πάπρικα ή την Μεξικάνικη chipottle πιπεριά. Χτυπάμε καλά να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά, να λιώσουν τελείως και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μισό κρεμμύδι που κρατήσαμε, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε λιγάκι και προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά με πιρούνι να διαλυθεί καλά ο κιμάς και μόλις αλλάξει τελείως χρώμα προσθέτουμε το καρότο, την πατάτα, τον αρακά, την δάφνη, το κύμινο, την ρίγανη, το περιεχόμενο του πολυκόφτη και λίγο επιπλέον αλατάκι, πιπεράκι. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με καπάκι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την ένταση στο χαμηλό και σιγοβράζουμε το φαγητό για 30 - 40 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει (Μετέφερα το περιεχόμενο σε κρύα κατσαρόλα για να κρυώσει πιο γρήγορα, αν η γέμιση είναι πολύ ζεστή όταν πάτε να κάνετε τα πιτάκια τότε πολύ πιθανόν να σας διαλύονται).
Αφού λοιπόν περάσει η ώρα που έχουμε τις ζύμες στο ψυγείο, βγάζουμε πρώτα τον έναν δίσκο και τον αφήνουμε πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Αλευρώνουμε και τον πλάστη και ανοίγουμε ενα φύλλο πάχους περίπου 3mm. 
Χτυπάμε τον έξτρα κρόκο σε ενα μπολάκι μαζί με λίγο νεράκι.  
Με ένα σχετικά μεγάλο ποτήρι (το δικό μου ήταν 9 cm),, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια απο την ζύμη. Προσθέτουμε με ενα κουταλάκι γέμιση απο το picadillo προσέχοντας να έχει όλα τα υλικά η γέμιση, λίγο κιμά, λίγη πατατούλα, καροτάκι, αρακά. Με το δάχτυλο μας περνάμε λιγάκι απο το αυγό γύρω γύρω στη ζύμη και το διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Πατάμε με πιρούνι γύρω γύρω στην κοίλα επιφάνεια να κλείσει το πιτάκι. Με πιρούνι ή μαχαίρι τρυπάμε λίγο την επάνω επιφάνεια έτσι ωστε να μπορούν οι ατμοί απο την γέμιση να εξατμίζονται στο ψήσιμο και να μην μας ανοίξουν τα πιτάκια. (Σε αυτή τη φάση τα πιτάκια μένουν σκεπασμένα στο ταψί τους στο ψυγείο μια μέρα ενώ μπορούμε να τα παγώσουμε στην κατάψυξη, πρώτα στο ταψί τους και στην συνέχεια να τα μεταφέρουμε σε κλειστό δοχείο και πάλι στην κατάψυξη για μια εβδομάδα, ψήνονται κατευθείαν απο την κατάψυξη απλά προσθέτουμε 5 λεπτά παραπάνω στον χρόνο ψησίματος)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα πιτάκια και τα περισσεύματα της ζύμης τα ανοίγουμε και πάλι σε φύλλο. αλείφουμε τα πιτάκια με το μείγμα κρόκου νερού και ψήνουμε για 22 -24 λεπτά. 
Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.



Καλή Όρεξη!!

Λογάκια
Όταν ετοιμάσετε το δεύτερο ταψάκι με τα πιτάκια για ψήσιμο και δεν είναι ακόμη ώρα να τα ψήσετε, βάλτε το ταψάκι στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψήσετε. Αυτό ισχύει για όλες τις ζύμες βουτύρου (και μπισκότα) καθώς όσο πιο κρύα είναι τόσο πιο αφράτα θα γίνουν και δεν χάνουν το σχήμα τους. 

Το τραπέζι του πάρτυ.. τα πιτάκια μου δεν υπάρχουν επειδή απλά εξαφανίστηκαν στα πρώτα 5 λεπτά.. Αξίζει να τα φτιάξετε.



Καλή εβδομάδα!
Σήμερα σας έχω μια πολύ ωραία πρόταση για ορεκτικό το οποίο εκτός από νόστιμο, είναι και κάτι το διαφορετικό ενώ συγχρόνως είναι πολύ κοντά στα δικά μας Ελληνικά γούστα.  Στους ανθρώπους σας που ξέρετε ότι τους αρέσουν τα διαφορετικά πράγματα και οι διαφορετικές κουζίνες αποκαλύψτε τους κανονικά ότι πρόκειται για Μεξικάνικο ορεκτικό, ενώ σε αυτούς που δεν ανοίγουν εύκολα την πόρτα τους σε ξένες γεύσεις παρουσιάστε τα σαν πιτάκια με κιμά και λαχανικά και τελείωσε η υπόθεση ;) Το σίγουρο είναι ότι θα αρέσουν σε όλους νομίζω χωρίς εξαιρέσεις.
Το Picadillo το οποίο είναι η γέμιση σε αυτά τα πιτάκια, μπορείτε αν θέλετε ή σας περισσέψει, να το σερβίρετε παραδοσιακά. Μέσα σε μια τορτίγια απο καλαμπόκι στρώνουμε λίγο αλεσμένο φασόλι (στραγγισμένα φασόλια απο φασολάδα δουλεύουν μια χαρά), μερικές κουταλιές picadillo και απο πάνω λίγο μαρουλάκι και sour cream ή γιαούρτι με λίγο λεμονάκι.

Εγώ τα έκανα σε πιτάκια, τα πήγα σε Μεξικάνικο πάρτυ και πραγματικά ξετρελάθηκαν όλοι. Μου περίσσεψε γέμιση (έκανα διπλάσιες ποσότητες για το πάρτυ)  και την επόμενη μέρα έκανα άλλη μια φουρνιά από πιτάκια για να έχουμε κ εμείς στο σπίτι μας, μιας και οι άντρες μου δεν τα πρόλαβαν την πρώτη μέρα...