Κέικ Κάστανο γεμιστό με Καραμέλα, Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς




Υλικά (Κουμπωτή φόρμα 24 εκατοστά)

Για το κέικ
3/4 της κούπας κρέμα κάστανο
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κουταλάκι κάρδαμο / κακουλέ
1/4 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
Μια τσιμπιά αλάτι
3/4 της κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα μαργαρίνη ελαιολάδου 
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Για την καραμελένια γέμιση
1/2 κούπα ζάχαρη
250 ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας κρύο βουτυρο κομμένο σε κομματάκια
1/2 κούπα ψηφίδες κουβερτούρας
1 κουταλάκι βανίλια
μια τσιμπιά αλάτι
1 κούπα κοπανισμένη καρυδόψιχα ή αμύγδαλο
1/2 κούπα μαρον γλασέ ψιλοκομμένα
Για το γλάσο
3/4 της κούπας ψηφίδες κουβερτούρας
125 γρ βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Κοπανισμένη καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα για το πασπάλισμα.

Διαδικασία

Για το Κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου. 
Ανακατεύουμε σε ενα μπολ την κρέμα κάστανο με την μαγειρική σόδα και κρατάμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε σε ενα άλλο μπολ το αλεύρι με το baking powder, την κανέλα, το τζίντζερ, το κάρδαμο, το μπαχάρι και το αλάτι. Κρατάμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε καλά την φόρμα μας και βάζουμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί.
Χτυπάμε σε μίξερ την μαργαρίνη με την ζάχαρη και προσθέτουμε την βανίλια και ενα ενα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα και τέλος προσθέτουμε την κρέμα κάστανο.
Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί. Δεν χτυπάμε πολύ το μείγμα.
Το αδειάζουμε μέσα στην φόρμα και ψήνουμε το κέικ για 30 - 35 λεπτά. Το βγάζουμε απο τον φουρνο, το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά πάνω σε σχάρα και στην συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς ξανά πάνω σε σχάρα.


Για την γέμιση
Βάζουμε σε ενα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το μέλι και δυο κουταλιές της σούπας νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, δεν ανακατεύουμε καθόλου (ούτε στην αρχή) και αφήνουμε το μείγμα να γίνει καραμέλα, να πάρει βαθύ χρώμα. Η διαδικασία παίρνει 7-8 λεπτά.

 Δεν αφαιρούμε απο την φωτιά και μόλις δουμε να παίρνει κεχριμπαρένιο χρώμα η καραμέλα μας προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά (ακόμη και αν η κρέμα γάλακτος σφίξει την καραμέλα δεν πειράζει, με την θερμοκρασία θα ξαναγίνει ρευστή). Χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε την καραμέλα ( γάλακτος πια) για 30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει.  Αφου περάσουν τα 30 λεπτά, αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα και το βουτυρο. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα υλικά. προσθέτουμε την βανίλια, το αλάτι και αφηνουμε την κρέμα να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου και τότε προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα ψιλοκομμένα μαρον γλασέ. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αφού έχει κρυώσει το κέικ μας το κόβουμε με οδοντοτό μαχαίρι ώστε να το κάνουμε δυο παντεσπάνια και γεμίζουμε με την γέμιση. Τοποθετούμε στο ψυγείο για να σταθεί το γλυκό τουλάχιστον για 1 ώρα.
Για το γλάσο
Προσθέτουμε σε ενα κατσαρολάκι το βούτυρο με το μέλι, τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε την σοκολάτα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχουμε ένα γλάσο.
Αφού το γλυκό μας έχει σταθεί με την γέμιση του στο ψυγείο, το βγάζουμε και περιχύνουμε το κέντρο του με το γλάσο. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.


 Καλή Επιτυχία!!

Λογάκια
 Κρέμα Κάστανο θα βρείτε αυτή την εποχή στα σουπερ μάρκετ στο διάδρομο με τις μαρμελάδες.  
Τα μαρον γλασέ τα βρίσκετε σε ζαχαροπλαστεία.
Το κέικ ακριβώς όπως είναι το έχω κάνει και σαν κέικ με μπανάνα. Έβαλα στην θέση της κρέμας κάστανου δυο λιωμένες ώριμες μπανάνες και στην γέμιση δεν έβαλα τα μαρον γλασέ. 

**************************************
Αγαπώ πολύ τον Δεκέμβρη. Ίσως επειδή μου αρέσει ο χειμώνας, μου αρέσουν τα Χριστούγεννα, είναι ο μήνας που γιορτάζω και τελικά έτυχε να είναι και ο μήνας που έχει γενέθλια ο γιος μου. Πως να μην τον αγαπώ λοιπόν?
Ένα από τα υλικά που παίρνω πάντα, κάθε χρόνο, όταν μπαίνει ο Δεκέμβριος είναι τα κάστανα σε όλες τις μορφές τους. Φρέσκα, μαρόν γλασέ ή γλυκό του κουταλιού και κρέμα κάστανου.
Σήμερα λοιπόν σαν πρώτη συνταγή μου του Δεκεμβρίου, σας έχω ένα φανταστικό, εντυπωσιακό αλλά πολύ απλό κέικ με κάστανο, γεμιστό με μια καραμελένια και σοκολατένια κρέμα με ξηρούς καρπούς και μαρόν γλασέ. Η έμπνευση της εμφάνισης του κέικ ήρθε απο την κλασσική Boston Cream Pie που κάναμε πέρσι. Η συνταγή όμως δεν είναι η ίδια, την συνταγή την σκέφτηκα σαν την κλασσική για gingerbread cake αλλά χωρίς την χρήση μελάσας.  Έκανα τις δοκιμές μου και το αποτέλεσμα είναι super yummy!