Τάρτα με Μανιτάρια και Πράσα



Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας ξεπαγωμένο
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος
3 κούπες μανιτάρια κομμένα σε φετούλες
Αλάτι, Πιπέρι, λίγο θυμάρι ή λίγη ρίγανη (1/2 κουταλάκι)
1 αυγό
4 - 5 κουταλιές της σούπας γάλα
150 γρ τυρί φέτα τριμμένη

Διαδικασία

Τοποθετούμε ενα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ενα κουταλάκι ελαιόλαδο και το μπέικον. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να ψηθεί, να ροδοκοκκινίσει το μπέικον και το βγάζουμε μεταφέροντας το σε απορροφητικό χαρτί.
Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι (δεν το πλένουμε) και το ξαναβάζουμε στην φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λαδάκι και τα πράσα. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι τα πράσα να μαραθούν και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε και πάλι, προσθέτουμε λίγο αλατάκι, πιπεράκι και το θυμάρι. Μόλις μαραθούν τα μανιτάρια, αποσύρουμε απο την φωτιά και αφηνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση (για να κρυώσει πιο γρήγορα την μεταφέρουμε σε μπολ).


Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις.
Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό και προσθέτουμε το γάλα. ανακατεύουμε και περιχύνουμε την κρύα γέμιση (δεν σκουπίζουμε το μπολάκι, το κρατάμε στην άκρη). Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα. 
Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και την τρυπάμε εδώ και εκεί με πιρούνι. Προσθέτουμε το μείγμα της γέμισης και απλά διπλώνουμε προς τα μέσα τα ακριανά μέρη της σφολιάτας που περισσεύουν.  Με ότι περίσσεψε από το μπολάκι με το αυγό και το γάλα περνάμε λίγο στις άκρες της σφολιάτας με ενα πινέλο. 
Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου για 35 λεπτά, μεταφέρουμε το ταψάκι στην μεσαία θέση του φούρνου για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.



 Καλή Όρεξη! 
****************************************
Χρόνια πολλά στους Νίκους και τις Νικολέτες!
Αγαπημένη μου γιορτή αυτή του Αγίου Νικολάου, όχι επειδή έχω κάποιον Νίκο (που έχω δηλαδή τον κολλητό μας, να σε χαιρόμαστε Νικόλα) αλλά μάλλον επειδή είναι μια μεγάλη γιορτή που προηγείται των Χριστουγέννων και πλέον από εδώ και πέρα όλοι μπαίνουμε για τα καλά στο κλίμα των γιορτών. 
Ένα πανεύκολο και πραγματικά πεντανόστιμο ορεκτικό σας έχω αυτή τη μέρα. 
Με ελάχιστα υλικά φτιάχνεται αυτή η τάρτα και πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Είναι πολύ ελαφριά (όσο ελαφριά μπορεί να είναι μια τάρτα σφολιάτας) χωρίς κρέμα αλλά με ελάχιστο γαλατάκι. Το θεμιτό σε αυτή την τάρτα δεν είναι να χάνονται τα λαχανικά μέσα σε μείγμα αυγών, κρέμας και τυριών αλλά να πρωταγωνιστούν παραμένοντας σχεδόν ολόκληρα  και ζωντανά μέσα στην σφολιάτα. 
Αυτό λοιπόν είναι ένα πιάτο που θα φτιάξω και θα ξαναφτιάξω και θα ξαναφτιάξω (το εμπεδώσαμε) κατά την διάρκεια όλου του χρόνου!