Μπισκοτάκια Gingerbread χωρίς μελάσα




Υλικά (για 24 - 26 μπισκότα)
(Δειτε το γλάσο στο τέλος της συνταγής)


1 και 3/4 της κούπας αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (έβαλα λίγο παραπάνω)
1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
μια τσιμπιά μπαχάρι (αν έχετε το μπαχάρι σε κόκκους, τρίψτε το σε πολύ λεπτό τρίφτη όπως κάνουμε με το μοσχοκάρυδο)
μια τσιμπιά κάρδαμο τριμμένο (κακουλέ)
μια τσιμπιά αλάτι  1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (όχι πολύ ζεστό και λιωμένο)
1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι
1/4 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος (35%)

 
 Διαδικασία

Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλέυρι με την σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το κάρδαμο και το αλάτι. Κρατάμε στην άκρη.
Στο μίξερ χτυπάμε το βουτυρο με τα δυο είδη ζάχαρης και το ξύσμα μέχρι να έχουμε μια κρέμα.
Προσθέτουμε το μέλι και την κρέμα και χχτυπάμε και πάλι να έχουμε ενα κρεμώδες μείγμα.



Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει σαν σφιχτή λάσπη. Σταματάμε το μίξερ και με τα χέρια μας ενώνουμε την ζύμη. Την χωρίζουμε στα δυο, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και 30 λεπτά (η ζύμη σε αυτη τη φάση μπορεί να μείνει στο ψυγείο 24 ώρες)
Βγάζουμε την μια ζύμη απο το ψυγείο (αφού τελειώσουμε με την πρώτη θα προχωρήσουμε στη δεύτερη)  και σε αλευρωμένη επιφάνεια, με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό (κρατάμε στο νου μας ότι τα μπισκότα θα κρατήσουν το σχήμα τους και το πάχος τους μετά το ψήσιμο).
Αν η ζύμη είναι δύκολο να ανοίξει σε φύλλο επειδή είναι παγωμένη, περιμένουμε δυο λεπτά να ανέβει η θερμοκρασία της και ξαναπροσπαθούμε.
Αν η ζύμη κάνει σπασίματα στις άκρες δεν πειράζει, απλά πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την κολλάμε και πάλι.


 Κόβουμε με αλευρωμένο κουπάτ τα σχήματα και αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ξανακάνουμε μια ζύμη τα περισσεύματα και τα ξανά ανοίγουμε σε φύλλο.  Τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά. 
Όταν περάσει ο χρόνος προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τα μπισκότα για 8 - 10 λεπτά.


Προσοχή έχουμε τον νου μας στα μπισκότα καθώς ψήνονται, αν χρησιμοποιήσετε σκούρο ταψί τότε πολύ πιθανόν να πρέπει να τα βγάλετε αμέσως στα 8 λεπτά όπως επίσης αν κόψετε με κουπάτ σχήματα λεπτά όπως ας πουμε νιφάδες τότε και πάλι στα 7-8 λεπτά τα μπισκότα είναι έτοιμα και πρέπει να βγουν απο το φούρνο. Παρακολουθούμε τις άκρες των μπισκότων και όταν τις δουμε να σκουραίνουν ελαφρώς βγάζουμε το ταψί.
Αφήνουμε τα μπισκότα για 5 λεπτά στο ταψί να κρυώσουν σχετικά και στην συνέχεια μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Στην συνέχεια τα διακοσμούμε. Εγώ φτιάχνω το γλάσο μου και το βάζω σε ενα πολυμπαγκ. Κόβω όσο πιο λεπτό μπορώ το άκρο της σακούλας και με αυτό διακοσμώ τα μπισκότα μου. Δοκιμάζω πρώτα σε ενα χαρτί για να ελέγξω την ροή και μετά προχωράω στα μπισκότα.  Αφήνω το γλάσο μια μέρα να στεγνώσει.


Λογάκια για το γλάσο

Το royal icing χρησιμοποιείται ευρέως και μπορει να γίνει με τρεις τρόπους. είτε θα βρείτε παστεριωμένα αυγά οπότε και θα χρησιμοποιήσετε άφοβα τα ασπράδια χτυπώντας τα σε μαρέγκα και προσθέτοντας άχνη ζάχαρη (αναλογία 2 ασπράδια 3 1/2 - 4  κούπες άχνη ζάχαρη).
Είτε θα κάνετε ακριβώς και πάλι την παραπάνω διαδικασία χρησιμοποιώντας τα ασπράδια απο κανονικά αυγά και προσθέτοντας λίγες σταγόνες λεμόνι για τον φόβο σαλμονέλας (έτσι κ αλλιώς η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος απο royal icing είναι τρομερά σπάνια)
Είτε θα αγοράσετε απο τα ειδικά καταστήματα ζαχαροπλαστικής ασπράδι αυγού σε σκόνη.
Τώρα εκτός απο το royal Icing, εμείς εδώ έχουμε χρησιμοποιήσει διάφορα γλάσα και αυτά κάνουν για την συγκεκριμένη συνταγή.

Λευκό γλάσο με άχνη και γάλα
Λευκό γλάσο με άχνη και γάλα 2
Σοκολατένιο γλάσο

Για τα λευκά γλάσα μπορούμε να ελέγξουμε την πυκνότητα προσθέτοντας άχνη ή κουταλάκι νερό αντίστοιχα αν θέλουμε το γλάσο πιο σφιχτό ή πιο αραιό.

φιλιά πολλά!!! 
******************************************
Μερικές φορές δεν ξέρω τι μου συμβαίνει και κολλάω.. 
Θέλω μια κουβέντα, ένα έναυσμα, κάποιος να μου πει κάτι για να ξεκολλήσω. 
Αυτό συνέβη και χθές που η παιδική μου φίλη Βιβή μου ζήτησε μια συνταγή για gingerbread cookies. Ενώ τα είχα στο πρόγραμμα δεν ξέρω για ποιο λόγο τα ειχα για πολύ αργότερα. Οταν με ρώτησε η φίλη μου εκείνη την στιγμή σκέφτηκα απο μέσα μου, μα πότε αργότερα, τι περιμένεις να τα σηκώσεις? 
Κ έτσι έκατσα και τα έφτιαξα και σας τα δίνω σήμερα.
Σε σας σε φωτογραφίες (βραδυνές)  μαζι με την συνταγή και στο σχολείο του γιου μου θα τα βάλω σε τσαντάκι με άλλα δωράκια για τα γενέθλια του.. Γιατί αύριο έχει γενέθλια ο μικρός μου και στην τσαντούλα με τα δωράκια που θα στείλω για κάθε παιδάκι θα βάλω κ ένα μπισκοτάκι με το μονόγραμμα του Κώστα...
Η συνταγή είναι πανεύκολη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην σας πετύχει αρκεί να ακολουθήσετε τα βασικά βήματα. Στο τέλος της συνταγής σας έχω επιλογές για διάφορα γλάσα που έχουμε φτιάξει κατα καιρούς στο Captain Cook και ταιριάζουν στην διακόσμηση των μπισκότων.