Κοτόπουλο με Ρύζι και Λαχανικά στο φούρνο






Υλικά (4 - 5 άτομα)

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στη πρέσα
1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε φέτες
1 καρότο κομμένο σε φέτες
 6-7 μανιτάρια (χρησιμοποίησα king oyster αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι μανιτάρια θέλετε)
Αλάτι - Πιπέρι
3 φιλέτα κοτόπουλο απο μπούτι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη κ έτοιμο κοτόπουλο που σας περίσσεψε)
1 κούπα ρύζι (χρησιμοποίησα καστανό basmati)
2 κούπες νερό ανακατεμένο με 4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο ξύσμα λεμονιού
Λίγο τριμμένο τυρί που λιώνει και λίγο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Διαδικασία

Προθερμάινουμε το φούρνο μας στους 210 - 220 βαθμούς κελσίου (425F).
Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυρο και μοσχομυρίσει προθέτουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και του δίνουμε λίγο χρώμα κ απο τις δυο πλευρές. Το βγάζουμε απο την κατσαρόλα και το κρατάμε στην άκρη (αν είναι έτοιμο μαγειρεμένο δεν το τσιγαρίζουμε, κρατάμε στην άκρη).


Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι, τα καρότα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, επαναφέρουμε το κοτόπουλο και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε να καβουρδιστεί λίγο το ρυζάκι με τις νοστιμιές και προσθέτουμε το νερό ανακατεμένο με το γιαούρτι.Τέλος προσθέτουμε το μπρόκολο, τον άνηθο και το ξύσμα, περιμένουμε να πάρει μία βράση, σκεπάζουμε με καπάκι (ή μεταφέρουμε σε ταψάκι και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο) και μεταφέρουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 20 λεπτά. 
Όταν περάσουν τα 20 λεπτά ξεσκεπάζουμε το σκεύος, πασπαλίζουμε με λίγα τυριά, δυναμώνουμε κ άλλο τον φούρνο ή γυρίζουμε στο grill και αφήνουμε άλλα 2-4 λεπτά να λιώσουν τα τυράκια και να τραγανίσει το ρυζάκι.



Καλή Όρεξη!
*************************************
Τα Σαββατοκύριακα μου αρέσει να ασχολούμαι περισσότερο με συνταγές που θέλουν ίσως λίγο περισσότερο χρόνο στην κουζίνα (στην οποία έτσι κ αλλιως αγαπώ να περνώ τον χρόνο μου), θα φτιάξω σίγουρα κάποιο γλυκό και ίσως και μια πίτα ή αλμυρά μαφινάκια. 
Τις καθημερινές όμως προσπαθώ να βρίσκω συνταγές που μου λύνουν τα χέρια γιατι δεν έχω πολύ χρόνο στην διάθεση μου. Μια τέτοια συνταγή σας έχω σήμερα, απλά υλικά, εύκολα και γρήγορα ένα φιλικό προς τα παιδιά γεύμα, πλούσιο διατροφικά και κάτι το διαφορετικό.
Σχετικά με τα υλικά, μπορείτε να κάνετε διάφορες παραλλαγές και να χρησιμοποιήσετε λαχανικά που έχετε εύκαιρα στην κουζίνα σας.
Αν έχετε κατσαρόλα η οποία μπαίνει και στην εστία αλλά και στο φούρνο, χρησιμοποιηστε αυτην για την παρασκευή του. Αν δεν έχετε (προσπαθήστε να προμηθευτείτε) θα πρέπει να μεταφέρετε το φαγάκι στο ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος για να μπει στο φούρνο.