Λαγάνα Decoupage!








Υλικά ( για 2 μέτριες λαγάνες ή 4 πιο μικρές )

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
3 κούπες ζεστό νερό (να αντέχει άνετα το δάχτυλό μας μέσα στο νερό)
4 1/2  κούπες αλέυρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
2 κούπες αλεύρι ολικής
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά γεμάτη της σούπας ταχίνι ολικής άλεσης

Μερικά φύλλα απο μαϊντανό και άνηθο
1/2 κούπα νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Σουσάμι και αλάτι χοντρό για το πασπάλισμα,
ελαιόλαδο για επικάλυψη

Διαδικασία

Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε 1/2 κούπα απο το ζεστό νερό, την ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε κ αφήνουμε στην άκρη 10 λεπτά να αφρίσει η μαγιά. 
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και 2 κούπες απο το λευκό αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Πασπαλίζουμε απο πάνω με λίγο αλεύρι, κλείνουμε με μεμβράνη και σκεπάζουμε με στεγνή πετσέτα. Αφήνουμε πάνω στον πάγκο και μακριά από ρεύματα αέρα για 2-3 ώρες. 




Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα, το ταχίνι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε διπλώνοντας την ζύμη όσο μπορούμε με το χέρι μας. 
Αναποδογυρίζουμε την ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, αλευρώνουμε απο πάνω, κρατάμε σε όλη την διαδικασία όσο το δυνατόν αλευρωμένα τα χέρια μας, και διπλώνουμε 5-6 φορές ακόμη την ζύμη. Την κόβουμε στα δυο μέρη, λαδώνουμε δυο μπολ και τοποθετούμε το κάθε ζυμαράκι μέσα στο κάθε μπολ. Κλείνουμε με μεμβράνη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τα ζυμαράκια να ξαναφουσκώσουν για 2 ώρες. Σε αυτη την φάση μπορούμε να βάλουμε τα ζυμαράκια στο ψυγείο και να ετοιμάσουμε και να ψήσουμε την λαγάνα μας την άλλη μέρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190 - 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Αν έχουμε βάλει τα ζυμαράκια στο ψυγείο τα βγάζουμε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν ξεκινήσουμε να ανοίγουμε το ζυμάρι.
Απλώνουμε σε ένα ταψάκι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και αναποδογυρίζουμε ενα ζυμαράκι. Με τα δάχτυλά μας αρχίζουμε και απλώνουμε το ζυμάρι κυκλικά, το μεταφέρουμε στο ταψί και συνεχίζουμε με τα δάχτυλα να το σπρώχνουμε να πιάσει όλο το ταψάκι. 
Παίρνουμε τα φύλλα απο τον μαϊντανό με τον άνηθο ένα ένα και τα βουτάμε πρώτα στο διάλυμα ζάχαρης νερού και μετά τα κολλάμε στην λαγάνα.




 Με το δάχτυλό μας, βουτάμε λίγο στο διάλυμα και πατάμε τα φύλλα απο πάνω.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι, χοντρό αλάτι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο την περνάμε με λάδι και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.





Καλή Εβδομάδα! 


Λογάκια
Ένα μυστικό απο την φίλη Κατερίνα είναι μέσα στον φούρνο μαζί με την λαγάνα να βάλετε ένα πήλινο γεμάτο νερό. Ετσι η λαγάνα θα είναι μαλακή εσωτερικά και τραγανή απο έξω 
 
*******************************************
Λαγάνα της Άνοιξης! 
Είναι γεγονός ότι κάθε φορά που κάνω την βόλτα μου στην "ηλεκτρονική" γειτονιά, θαυμάζω τις καταπληκτικές δημιουργίες με τη μέθοδο decoupage που φτιάχνουν με τα χρυσά τους τα χεράκια πολλές φίλες. Ειπα λοιπόν να κάνω κ εγώ μια λαγάνα decoupage :)