Ανοιχτή Τυρόπιτα





Υλικά (για ένα μέτριο στρογγυλό ταψάκι)

Για την ζύμη
125 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
125 ml κρύο νερό
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
περίπου 2/3 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι baking powder.
Για την γέμιση
150 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
150 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ φέτα τριμμένη
1/2 κούπα γιαούρτι
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ελιές ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
Πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Ετοιμάζουμε την ζύμη ανακατεύοντας σε ενα μπολ το λάδι με το νερό το αυγό και το αλάτι.
Χτυπάμε με πιρούνι και προσθέτουμε σιγά σιγά τα αλεύρια αφου τα έχουνε ανακατέψει με το baking powder. Μόλις η ζύμη σχηματίζεται σαν μπάλα γύρω απο το πιρούνι, ζυμώνουμε διπλώνοντας την ζύμη μερικές φορές. την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την γέμιση. Χτυπάμε σε ενα μπολ τα αυγά με το γιαούρτι, προσθέτουμε τις ελιές, τις πιπεριές, το θυμάρι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα τυριά. Ανακατεύουμε.


Από το σύνολο της ζύμης αφαιρέστε το 1/3 (εκτός και αν έχετε μεγάλο ταψί) και τυλίξτε το και βάλτε την στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για άλλη χρήση (φτιάξτε τα τυροπιτάκια της Μαριφάνης).
Την ζύμη λοιπόν που έμεινε την αναποδογυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τα χέρια μας (ή με πλάστη την ανοίγουμε σε ένα μετρίου πάχους φύλλο.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε με τα χέρια μας την ζύμη εως και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε στο κέντρο το περιεχόμενο με τα τυριά και το στρώνουμε με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου για 35 - 40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά.



Καλή Όρεξη!

Λογάκια
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κουρού εμπορίου ενώ μπορείτε και να την κλείσετε κιόλας βάζοντας ακόμη ένα φύλλο κουρού απο πάνω πριν το ψήσιμο, χαράσσοντας την πίτα και αλείφοντας με λίγο χτυπημένο αυγό διαλυμένο με λίγο νεράκι.
Εαν την φτιάξετε σε τετράγωνο σχετικά μεγάλο ταψί, μη χωρίσετε την ζύμη,  βάλτε τρία αυγά στην γέμιση και  περισσότερα τυριά.
*******************************************

Μια γρήγορη και λαχταριστή τυρόπιτα θα σας προτείνω σήμερα, γεμάτη καταπληκτικές γεύσεις που δένουν μεταξύ τους δίνοντας ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.
Η ζύμη είναι παραλλαγή της συνταγής για τυροπιτάκια της Μαριφάνης που δοκίμασα χθές και με ενθουσίασε. Προσπαθήστε το νερό που θα βάλετε στην ζύμη να είναι κρύο και κρατήστε όσο μπορείτε κρύα την ζύμη, θα γίνει σούπερ τραγανή και υπέροχη!
Διαλέξτε τα τυριά που σας αρέσουν και σκαρώστε την! Επιμένω!  Πιείτε και μια μπυρίτσα για μένα στη λιακάδα :)