Τσουρέκι γεμιστό και πλεγμένο με Σοκολάτα



Υλικά ( 1 τσουρέκι)

Για το τσουρέκι
1/2 κούπα γάλα πλήρες
1/2 κούπα νερό
1 φακελάκι μαγιά (περίπου 2 κουταλάκια μαγιά)
1/2 κούπα ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 μεγάλο κρόκο αυγού
1 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα μισό μισό με Ολικής)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κάρδαμο (κακουλέ)
1/3 κουταλάκι μαχλέπι
Για την γέμιση
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα φιλέ αμύγδαλα
2/3 της κούπας ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι
1/4 της κούπας κακάο κοσκινισμένο
2 κρόκους αυγών
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το άλειμμα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό

Διαδικασία

 Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό (όταν βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα να αντέχει άνετα 10 δευτερόλεπτα). Αφαιρούμε απο την φωτιά και πασπαλίζουμε στην επιφάνεια την μαγιά και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά, θα δείτε ότι θα δημιουργήσει αφρό στην επιφάνεια. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τον κρόκο, την βανίλια και ανακατεύουμε καλά. 
Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, την ζάχαρη, το κακουλέ και το μαχλέπι.
Σταδιακά προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει και μαζεύεται γύρω απο το κουτάλι, το αφήνουμε στην άκρη και ζυμώνουμε με τα χέρια μας διπλώνοντας την ζύμη. Σκεπάζουμε με ελαφρώς λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου. 
Μετά το πέρας του χρόνου, αναποδογυρίζουμε την ζύμη σε επιφάνεια ελαφρώς αλευρωμένη και διπλώνουμε - ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και να έχουμε και πάλι μια μπάλα ζύμης. Την επιστρέφουμε στο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή για όλο το βράδυ.

 Κλικ στην φωτό

Την επόμενη μέρα ή μετά απο 4 ώρες, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και προχωράμε στην γέμιση.
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης στον πολυκόφτη και αλέθουμε ωστε να έχουμε μια πάστα - κρέμα. Κρατάμε στην άκρη.
Παίρνουμε την ζύμη μας, την σχηματίζουμε κάπως μακρόστενη και ανοίγουμε με πλάστη σε ενα φύλλο όχι πολύ λεπτό.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι απλώνουμε ενα λεπτό στρώμα απο την κρέμα στο φύλλο, αφήνοντας ένα λεπ΄το σημείο ακάλυπτο στο επάνω μέρος, εκεί που θα κλείσουμε το ρολό.
Με ενα πινέλο και λίγο νεράκι βουρτσίζουμε το ακάλυπτο μέρος (φωτο 4).
Ξεκινώντας απο το κάτω μακρύ μέρος, αρχίζουμε και τυλίγουμε την ζύμη σχετικά σφιχτά.
Βάζουμε το ρολό σε ανοιχτόχρωμο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε την ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει για να μπορούμε να το κόψουμε εύκολα.
Κόβουμε με ενα μεγάλο μαχαίρι κατα μήκος το ρολό και το ανοίγουμε στα δυο.
Ενώνουμε καλά την μία άκρη του (φωτο 8) και γυρίζουμε ελαφρώς το κομμένο μέρος με τη σοκολάτα να φαίνεται προς τα επάνω. Πλέκουμε πλεξίδα και ενώνουμε και την κάτω άκρη.


 Σκεπάζουμε το τσουρέκι χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Με ένα πινέλο περνάμε, στα σημεία του τσουρεκιού που δεν έχουν σοκολάτα, με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε το τσουρέκι στο ταψάκι εκτός φούρνου για 5 λεπτά και στην συνέχεια μεταφέρουμε με προσοχή σε σχάρα.


Καλή Όρεξη!
**************************************************

Ξέρετε είναι κάποιες εποχές που ενω όλα είναι καλά, είμαστε καλά, διασκεδάζουμε, είμαστε χαρούμενοι και κάνουμε σχέδια που μας ενθουσιάζουν, έρχεται μια κατραπακιά, μια σφαλιάρα ταβερνιάρικη και μας προσγειώνει.
Αυτό ακριβώς μου συμβαίνει απο την πρώτη μέρα που μπήκε αυτός ο μήνας και προσπαθώ να συνέλθω. Σκέφτομαι λογικά (γενικό χαρακτηριστικό μου) και λέω απο μέσα μου ότι δεν πρέπει να δωσω σημασία στις αναποδιές που μπορεί να συμβάινουν, δεν πρέπει να χάνω την θετική μου διάθεση και πρέπει να κοιτάξω μπροστά. Δεν μπορώ να λειτουργήσω κανονικά όμως.. υποθέτω θέλει τον χρόνο του κ δεν με αφήνει και αυτό το κρύωμα που άρπαξα στις αρχές του μήνα..
Είναι αστείο το γεγονός πως μερικές φορές νομίζουμε ότι με την λογική μας όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε αλλά έρχεται το σώμα, ο οργανισμός και μουλαρώνει. Δεν πάει πουθενά. Δεν κάνει τίποτα. Δεν συνέρχεται βρε αδελφέ.
Όπως όλα φαίνονται ακυρώνεται το ταξίδι μας στην Ελλάδα αυτόν τον Μάιο.  Η Καναδική γραφειοκρατία με κρατάει και πάλι εδώ για τρίτο καλοκαίρι. 
Κ η ζωή φυσικά συνεχίζεται...
Πέρσι είχα κάνει ένα αφιέρωμα σε Πασχαλινές συνταγές και το ίδιο θα επιχειρήσω και φέτος. 

Ξεκινάω με αυτό το εύκολο (!) αλλά τόσο εντυπωσιακό, πεντανόστιμο τσουρέκι του οποίου την τεχνική είδα στο Food Network. Θέλει τον χρόνο του, υπομονή, όπως όλα τα τσουρέκια αλλά η παρασκευή είναι εύκολη και το αποτέλεσμα.. κορυφαίο. Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές και να φτιάξετε το τσουρέκι με την γέμιση που σας αρέσει.