Κόλυβα






ΚΟΛΥΒΑ


ΥΛΙΚΑ
 

Σιτάρι½ σακουλάκι (περίπου 250 γρ) πλυμμένο
2 κούπες αλεύρι

1 κούπα φρυγανιά
ζάχαρη άχνη
σησάμι καβουρντισμένο
καρύδια η αμύγδαλα χοντροκομμένα
σπόρια ροδιού, σταφίδες μαυρες, ινδοκάρυδο κατα προτίμηση

κανελα, γαρυφαλλο, μοσχοκαρυδο,κυμινο, 
αστεροειδή γλυκάνισο για το βράσιμο του σίτου.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βραζουμε 1/2 σακουλακι σιταρι με μπολικο νερο και 2 κομματια αστεροειδη γλυκανισο. Προσέχουμε να το βρασουμε καλα να εχει ανοιξει σαν (τριανταφυλλο), να ειναι μαλακο, σχεδόν να μην το καταλαβαίνουμε στο δοντι. Περιπου 11/2 ωρα σε σιγανη φωτια.
Μολις βρασει το ριχνουμε σε τρυπητο το ξεπλενουμε πολυ καλα , να φυγει η κόλλα του, και το απλωνουμε σε δισκο πανω σε μια καθαρη πετσετα ( βαμβακερη). Το αφηνουμε ετσι 2-3 ωρες να τραβηξει η πετσετα την πολυ υγρασια.

Ενας άλλος εναλλακτικός τρόπος είναι να βράσουμε το σιτάρι να το στραγγίσουμε, να το ξεπλύνουμε με κρύο νερό και να το αφήσουμε σε σουρωτήρι μέσα σε αλλο σκεύος, σκεπασμένο με καθαρή βαμβακερή πετσέτα, για ενα βράδυ στο ψυγείο.
Σε ενα τηγανι βαζουμε περιπου 2 κουπες αλευρι ( μπορει να μην το χρησιμοποιησουμε ολο)  και το καβουρντιζουμε σε σιγανη φωτια.

Σε αυτό το σημείο μπορουν να καβουρντιστουν μαζί και λίγο απο τα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το κύμινο.
Σε μια μεγαλη καθαρη λεκανιτσα βαζουμε το σιταρι και ριχουμε λιγο απο το μείγμα αλευρι και τα ανακατευουμε.
Βαζουμε και τα υπολοιπα υλικα εκτος της αχνης.

Το σιτάρι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με την ζάχαρη πριν "το σπάσιμο" του κόλυβου κατα το μοίρασμα καθώς η ένωση των δυο αυτών υλικών σε συνάρτηση με τον ζεστό Μεσογειακό καιρό μπορούν να "ξυπνήσουν" τον βάκιλο των δημητριακών ο οποίος προκαλεί δηλητηριάσεις. Γι αυτό καλή "μόνωση" και τα κόλυβα στο ψυγείο.
Δοκιμαζουμε την γευση και προσθετουμε, αναλογα το υλικο
Κατοπιν τα ανακατευουμε καλα ( εκτός της ζάχαρης ) και τα προσθέτουμε σε ενα μπολ, κατα την παράδοση σχηματίζοντας εναν σταυρό, τρεις φορές.



Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα σε όλη την επιφάνεια της πιατέλας και παταμε με τις παλαμες μας να εχουμε οσο γινεται μια ισια επιφανεια. Στη συνέχεια, με ενα σουρωτηρι πασπαλίζουμε σε ολη την επιφανεια καβουρντισμενο αλευρι. Τοσο ωστε να γινει σαν φιλτρο μεταξυ του σιταριου και μα μην υγραθει η αχνη που θα βαλουμε κατοπιν. 

*Απο πάνω στρώνουμε την φρυγανιά ωστε να ενισχύσουμε την "μόνωση" μεταξύ του σιταριού και της άχνης που θα μπει απο πάνω.
 Τέλος, με το σουρωτηρι ριχνουμε μπολικα αχνη ζαχαρη.
Περνουμε μια ίσια χαρτοπετσετα την ανοιγουμε και την τοποθετουμε πανω στην αχνη. Παταμε απαλα με τις παλαμες σε ολη την επιφανεια να ισιωσει καλα για να μπορεσουμε να το στολισουμε.
Αφαιρουμε την χαρτοπετσετα και το στολιζουμε οπως θελουμε






Σας παραθέτω την περιγραφή μνήμης της φίλης Ασημίνας που με αμεσότητα περιγράφει την διαδικασία. Αυτούσιο το κείμενο της.
"Εμεις χρησιμοποιουμε ασπρισμενα αμυγδαλα,μισες καρυδοψιχες,κουφετακια ασημενια και αν δεν εχουμε ξανθες σταφιδες τις οποιες παταμε λιγο με το δαχτυλο να πλατυνουν.
Απο μικρο παιδι φτιαχνω.Το παν ειναι να βρασει καλα το σταρι.Αν νομιζεις οτι εβρασε και το βγαλεις λιγο πριν,καηκες!!!Με το που θα μπει ψυγέιο,θα γινει σκληρο,πετραδακι!!!!!Αν το βρασεις λιγο παραπανω,με το που θα ανακατεψεις τα υλικα,λασπη!!!!!Σε απλη κατσαρολα θελει μιαμιση με δυο ωρες βρασιμο,αναλογα την ποικιλια,Βεβαιως παιρνεις αποφλοιωμενο.Σε χυτρα,γραφουν στο βιβλιαρακι,Μετα αφου το σουρωσεις καλα,το απλωνεις ολη νυχτα πανω σε ενα λευκο τραπεζομαντηλο να φυγουν ολα τα υγρα.Αν θες,σκεπαζεις με τουλι.Υλικα,βαζεις ροδι,μαιντανο ψιλοκομμενο μονο τα φυλλαρακια,καβουρντισμενο αλευρι,ζαχαρη,σταφιδες ξανθες και μαυρες,ασπρισμενα αμυγδαλα,καρυδι.Αν θες προσθετεις φυστικι Αιγινης,κασιους,κουκουναρι,φουντουκι,ακομα και στραγαλι αφρατο.Για ευκολια,αντι καβουρντισμενο αλευρι,βαζουν φρυγανια τριμμενη και ινδοκαρυδο.Εγω βαζω αλευρι,εχει αλλη γευση.Προσθετω ομως και λιγο τριμμενο μπισκοτο πτι μπερ.Αν θες βαζεις γλυκανισο και σουσαμι.Δεν τα θελω.Και μετα αρχιζει η διαδικασια,ιεροτελεστια!!!!!!Σε ενα μεγαλο μπωλ,ανακατευεις το σταρι με τα υλικα που εχεις επιλεξει,αλλα προσεχεις να βαλεις λιγο απο το αλευρι,αναλογα τη δοση.Αν βρασεις μισο κιλο σταρι,θελει μισο φλυτζανι μεσα για να μη βγαλει υγρα και λασπωσει.Στο μπωλ που θα παμε στην εκλησσια,αρχιζουμε στον πατο να σχηματιζουμε με τα υλικα το σχημα του σταυρου με ενα κουταλι.Αυτο το κανουμε τρεις φορες,υστερα γεμιζουμε το μπωλ με το μιγμα,αφηνοντας δυο δαχτυλα περιθωριο.Ακουμπαμε πανω μια χαρτοπετσετα,πατικωνουμε καλα με τις παλαμες μας.Απο πανω βαζουμε μια στρωση καβουρντισμενο αλευρι.Πατικωνουμε με χαρτοπετσετα,μια στρωση αχνη,πατικωνουμε και στολιζουμε,σχηματιζοντας στη μεση σταυρο ειτε με ασπρισμενο αμυγδαλο ειτε οπως θελουμε.Καλη επιτυχια!!!!!!
 Πιο πολυ ειναι η ιεροτελεστια,παρα η συνταγη.Και βεβαια απο βραδυς,αφου εχουμε βρασει το σταρι,κρατωντας λιγο απο αυτο και το νερο.στο οποιο εβρασε,φτιαχνουμε το κολυβοζουμι ή κολυβοζουμο.Ριχνουμε σε κατσαρολακι σταρι μαζι με νερο στο οποιο ειχε βρασει,προσθετουμε λιγες ξανθες και μαυρες σταφιδες,λιγο τριμμενο καρυδι,λιγη ζαχαρη και κανελα(την ξεχασα να την γραψω στα κολυβα!!!!)και τελος λιγο απο το καβουρντισμενο αλευρι.Ανακατευουμε σε μετρια φωτια για λιγο,μεχρι να αρχιζει να χυλωνει και το προσφερουμε αμεσως για συχωριο οπως λεμε.Ο Θεος ας αναπαυσει ολους τους αγαπημένους μας "

***************************************


Ήθελα να υπάρχει η συνταγή για κόλυβα στο Captain Cook, ένα πανάρχαιο έθιμο που αγαπάμε γιατί μας συνδέει με τους ανθρώπους που δεν ειναι πια μαζί μας και είναι σημαντικοί για εμάς. 
Τα κόλυβα είναι πεντανόστιμα και μπορούν να γίνουν πολύ υγιεινά με ελεγχόμενη την ζάχαρη.
Πέρα από τα Ψυχοσάββατα, κόλυβα μπορούμε να φτιάξουμε όποτε θέλουμε για τους ανθρώπους που δεν ειναι πια μαζί μας.


Η βασική συνταγή και η πρώτη φωτογραφία είναι της φίλης Δήμητρας και την ευχαριστώ πάρα πολύ.