Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου με Καλαμπόκι





Καλοκαιρινά Κολοκυθάκια και καλαμπόκι!
Χαρακτηριστικά υλικά της πιο διασκεδαστικής εποχής.

Κολοκυθοκεφτεδάκια σας έχω σήμερα, αγαπημένα του γιου μου αλλά και δικά μας αφού ακόμη και κρύα είναι πολύ νόστιμα.
 Έχουν κερδίσει επάξια την θέση τους στο μενού για εκδρομή, πικνικ ή παραλία. ;) 
Το καλαμπόκι είναι μια προσθήκη που αγαπούν πολύ τα περισσότερα παιδιά, είναι το δόλωμα αν θέλετε, για τα παιδάκια που δεν έχουν ξαναφάει κολοκυθοκεφτέ.
Δίνει μια άλλη γευστική διάσταση στο αγαπημένο μας χορτοκεφτεδάκι, του ταιριάζει πολύ!
 Οι κολοκυθοκεφτέδες θα κάνουν καλύτερη κρούστα αν ψηθούν σε καλά λαδωμένο ταψί χωρίς αντικολλητικό χαρτί και πριν τους ψήσουμε τους αλείψουμε με ελαιόλαδο. Εγώ πέρασα με λαδάκι τους κολοκυθοκεφτέδες και τους έψησα σε αντικολλητικό χαρτί χωρίς επιπλέον λάδι γιατί τους ήθελα λίγο πιο light.  

Υλικά (για 12  κολοκυθοκεφτέδες εξαρτάται το μέγεθος)

2 μέτρια κολοκύθια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
1 καλαμπόκι (τα σπόρια του) ή 1/2 κούπα απο κονσέρβα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο ή 1 κουταλάκι κοφτό ξηρό δυόσμο
αλάτι - πιπέρι
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη (χρησιμοποίησα ολικής άλεσης)
1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας λάδι και επιπλέον για το ταψί.

Διαδικασία

Αλατίζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά με 30 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους και αν μαραθούν. Στύβουμε πολύ καλά τα κολοκυθάκια, χούφτες χούφτες και τα προσθέτουμε σε ενα μπολ.
Τοποθετούμε ενα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι ζεσταθεί προσθέτουμε τα φρέσκα και ξερά κρεμμυδάκια, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το τριμμένο κόλιανδρο. Ανακατεύουμε λιγάκι και προσθέτουμε το σκόρδο, και τον δύσομο. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε απο την φωτιά μόλις μαλακώσουν αρκετά τα λαχανικά μας και μοσχομυρίσουν τα μυρωδικά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει τελείως.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός της φρυγανιάς μέσα στο μπολ με τα κολοκυθάκια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την φρυγανιά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να σχηματίζεται σε κεφτεδάκια στα χέρια μας. Δεν πειράζει που θα σας φεύγουν κάποια σπόρια απο καλαμπόκι. Στρώνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε λαδωμένο ταψάκι και τους αλείφουμε με λαδάκι και απο τις δυο πλευρές. Ψήνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες στους 220 βαθμούς στο κάτω ράφι του φούρνου για 8 - 10 λεπτά, τους γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά και ψήνουμε άλλα 6-8 λεπτά.



Καλή Όρεξη!