Αυγά Benedict





με σάλτσα Hollandaise..
Ξέρετε πόσο αγαπώ τα Κυριακάτικα Πρωινά? Τα λατρεύω.
Αρκεί βέβαια να είμαστε χαλαροί. Να ξυπνήσουμε χωρίς ξυπνητήρια, να φτιάξουμε με την ησυχία μας τα καφεδάκια μας και να στήσουμε ένα τραπέζι μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού. Ένα brunch.
Ποιος είπε όχι?
Σε μια απο αυτές τις σπάνιες Κυριακές μπορείτε να φτιάξετε την κλασσική συνταγή που σας έχω σήμερα, το πιάτο χωράει πολύ φαντασία και προσωπικό γούστο, ενώ μπορείτε να αποφύγετε το μπέικον ( χρειαζόμαστε τον ζεστό φούρνο όμως ;) ), και στην θέση του να σοτάρετε μερικά μανιτάρια ή σπανάκι ή άγρια χόρτα, ότι σας αρέσει. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε κάποιο τυρί στο ψωμί, να το βάλετε στο grill μέχρι να λιώσει το τυρί και προχωράτε κανονικά με την συνταγή.

Πάμε?

Υλικά ( 6 άτομα) 

6 φέτες μπέικον
6 ψωμάκια της αρεσκείας σας (χρησιμοποίησα μπακέτα, κανονικά γίνεται με English muffins)
Για την σάλτσα Hollandaise
1/2 κούπα βούτυρο
3 αυγά μόνο τους κρόκους
4 κουταλάκια του γλυκού κρύο νερό
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμόνι 
Αλάτι - Πιπέρι
Λίγο καυτερή σάλτσα (προαιρετικά) 
Για τα ποσέ αυγά
6 αυγά 
1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Διαδικασία

Κρατάμε 1 κουταλιά της σούπας απο το βούτυρο, την κόβουμε μικρά κομματάκια και τα αφήνουμε μέσα σε μπολάκι στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Στρώνουμε ένα ταψί μας με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τις φέτες του μπέικον, όχι την μία πάνω στην άλλη. Ψήνουμε το μπέικον για 20 - 25 λεπτά, το αφαιρούμε απο το ταψί και το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Λιώνουμε το βούτυρο, αφαιρούμε τον αφρό και το κρατάμε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Ξεκινάμε την σάλτσα μας σε μπεν μαρί,  μέσα σε ενα πυρίμαχο μπολ προσθέτουμε τους κρόκους  με το νερό και ανακατεύουμε ελαφρά. Τοποθετούμε το σκέυος πάνω απο άλλο σκέυος στο οποίο έχουμε δυο εκατοστά νερό ίσα ίσα να σιγοβράζει. Το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει το μπολ στο οποίο φτιάχνουμε την κρέμα. Χτυπάμε με σύρμα μέχρι η κρέμα να αρχίσει ελαφρώς να πήζει, αποσύρουμε απο το μπεν μαρί και προσθέτουμε το βούτυρο, το λεμόνι αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε. Επιστρέφουμε στο μπεν μαρί και προσθέτουμε τα κομματάκια βούτυρο απο το ψυγείο. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.  Αν η σάλτσα είναι σφιχτή, απλά προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά απο το νερό του μπεν μαρί και ανακατεύουμε με τον δάρτη. Κρατάμε το μπολ με την σάλτσα ζεστό πάνω στο μπεν μαρί και εκτός εστίας σκεπασμένο.
Τοποθετούμε τα ψωμάκια μας για λίγο στο γκριλ να πάρουν χρώμα και τοποθετούμε από πάνω το μπέικον. Κρατάμε ζεστά στον κλειστό αλλά ζεστό φούρνο.

Για τα αυγά, προσθέτουμε νερό σε κατσαρόλα περίπου 8- 10 εκατοστά απο τον πάτο της κατσαρόλας. Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας, θέλουμε το νερό ίσα ίσα να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε. Σπάμε ένα ένα τα αυγά μέσα σε μπολάκι και απαλά ρίχνουμε ένα ένα το αυγό μέσα στο νερό που σιγοβράζει. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό,  μην πανικοβληθείτε θα σας φαίνεται ότι πάει να διαλυθεί το αυγό αλλά δεν διαλύεται. Μετράμε 3 λεπτά για κρόκο υγρό και 5 λεπτά για σφιχτό κρόκο.


Μανιτάρια Σοτέ και Sabayon
"Ψαρεύουμε" το ποσέ αυγό μας με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε ανάποδα σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Τα κρατάμε ζεστά.
Σερβίρουμε τα ψωμάκια με το μπέικον,  τα ποσέ αυγά και την σάλτσα Hollandaise.



Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο ή το πράσινο μέρος απο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Πολύ καλή σας επιτυχία!


Eggs Benny

6  bacon
3 English muffins or bread rolls split and toasted
For the Hollandaise Sauce:
1/2 cup unsalted butter
3 egg yolks
4 tsp  cold water
2 tsp lemon juice
1 pinch salt
1 pinch of black pepper
1 dash hot sauce
For the poached Eggs:
6 eggs
1 tbsp white vinegar


How to make

Remove 1 tbsp of the butter, cut into pieces and refrigerate.
Preheat the oven to 350 F and line a baking sheet with foil. Arrange the bacon slices and bake for 20 minutes, until crunchy. Place the bacon on paper towel.
In saucepan, melt remaining butter over medium heat, skim off foam, Keep warm over low heat.
In heatproof bowl, whisk egg yolks with cold water until light. Place over saucepan of just simmering water, whisk until eggs are thickened, about 3 minutes. Remove from heat.
Whisk in warm butter,lemon juice, salt, pepper and hot sauce. If too thick, whisk in a few more drops of the simmering water. Keep warm (off heat).
In large saucepan heat 8-10 cm of water over medium heat until simmering. Add vinegar and stir. One at a time, crack eggs into small bowls and gently add them into the simmering water. Reduce heat to low and cook until whites are set and yolks are still soft, 3 minutes for runny yolk and 5 minutes for firm yolk. Using a slotted spoon, transfer to paper towel–lined dish and keep warm.
Serve the toasted bread with the bacon, egg and sauce.

Cheers!