Μπουτάκια Κοτόπουλο στο φούρνο με Πατάτες κ Κρεμμύδια






Υλικά (4 - 6 άτομα)

10 - 12 κοπανάκια κοτόπουλο
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή μικρές στρογγυλές πατατούλες φούρνου (αν θέλετε τις πατατούλες πολύ μαλακές τότε προβράστε τις για 5 λεπτάκια)
4 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη
1 λεμόνι τον χυμό του
1 πορτοκάλι τον χυμό του
1 ποτηράκι του κρασιού νερό
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα ελιές Καλαμών πλυμμένες
3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Μέσα στον φούρνο όσο προθερμάινεται βάζουμε ενα ταψάκι (όχι γυάλινο πυρίμαχο γιατί μπορεί να σπάσει αν οι πατάτες είναι κρύες) αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε για το φαγητό μας. Το αφήνουμε να κάψει σκέτο όσο προθερμάινεται ο φούρνος.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με τα κρεμμύδια, τα λιωμένα σκόρδα, τις 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και λίγη ρίγανη. Οταν ο φούρνος προθερμανθεί, βγάζουμε το ταψάκι φορώντας προστατευτικά γάντια και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τα κρεμμύδια. επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα μπουτάκια κοτόπουλο, τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τους χυμούς απο το λεμόνι και το πορτοκάλι (εαν θέλετε προσθέτετε και το ξύσμα τους πριν τα στίψετε).
Όταν περάσουν τα 35 λεπτά βγάζουμε το ταψί, ανακατεύουμε καλά τις πατάτες με τα κρεμμύδια και απο πάνω προσθέτουμε τις ελιές, τον μαιντανό, τα μπουτάκια κοτόπουλο με όλους τους χυμούς και το νεράκι. 
Επιστρέφουμε στον φούρνο χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 και ψήνουμε για 25 ακόμη λεπτά. 
Βγάζουμε το ταψί, ανακατεύουμε και πάλι όλα τα υλικά, ανάβουμε το grill στους 230 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 5-8 λεπτά περίπου να κοκκινίσουν καλά τα μπουτάκια και να πάρουν χρώμα οι πατάτες.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο το βγάζουμε απο τον φούρνο και το αφήνουμε στον πάγκο, σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και να μαλακώσει το κρέας.
Σερβίρουμε λίγη σάλτσα κρεμμυδιών στο πιάτο και απο πάνω τις πατατούλες και τα μπουτάκια.


Καλή Όρεξη και Καλή Εβδομάδα!
********************************************

Τώρα που έχω μπει στους κανονικούς μου ρυθμούς σκέφτομαι πόσο γρήγορα πέρασε αυτο το τελευταίο εξάμηνο του 2013! Μα είναι δυνατόν? Καλέ πείτε κάτι το φαντάζομαι?
Βγαίνω έξω να ψωνίσω και να σου ο Santa Claus μου κλείνει το μάτι. Όλα τα καταστήματα είναι πλέον στολισμένα κ ανυπομονούμε να δούμε και το πρώτο χιονάκι το οποίο δεν φάνηκε ακόμη..
Αυτο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ουσιαστικά ήταν το πρώτο μετα την Ελλάδα στο οποίο δεν είχαμε να τρέξουμε πουθενά οπότε ήταν και αυτό που μας έβαλε πραγματικά στην ρουτίνα μας.
Ετσι κ εγώ έφτιαξα Κυριακάτικο φαγάκι να το ευχαριστηθούμε. 
Το πιάτο είναι Ισπανικής εμπνεύσεως, είναι πολύ εύκολο, διαφορετικό αλλά συγχρόνως και κοντά στα δικά μας μεσογειακά γούστα. Αν θέλετε μπορείτε να αποφύγετε τις ελιές αν και επιλεκτικά κάποιος μπορεί να τις προσθέσει στο πιάτο του ή όχι. Δεν επηρεάζουν έντονα γευστικά το τελικό αποτέλεσμα.
Προσωπικά νομίζω ότι σε αυτη την συνταγή δεν πρέπει να παραλείψετε τα κρεμμύδια γιατί καραμελώνουν και γίνονται μια υπέροχη σάλτσα. Εστω κ αν σας φαίνονται πολλά, στον φούρνο θα χάσουν εντελώς τον όγκο τους και θα καραμελώσουν μαζί με τα ζουμάκια του κοτόπουλου.