Κορμός Κιμά με Πουρέ Πατάτας στο φούρνο





Καλό μήνα φιλαράκια μου!
Και τι μήνας... ψηλός, αστραφτερός, κεφάτος αν και λίγο κουρασμένος.. ;)

Ο Δεκέμβρης είναι ένας γιορτινός μήνας που μέσα του κρύβει μια νοσταλγία παιδική. Θεωρώ ότι αυτόν τον μήνα συγκεκριμένα σκέφτομαι ακόμη περισσότερο την παιδική μου ηλικία και προσπαθώ να αναβιώσω συναισθήματα. Ε όπως καταλαβαίνετε τώρα μαθαίνουμε και Χριστουγεννιάτικα ποιηματάκια με τον Κώστα οπότε το όλο θέμα το διασκεδάζουμε με την ψυχή μας!
Εύχομαι και για εσάς να χαρείτε κάθε στιγμή, είναι μήνας με πολλές πολλές γιορτές!
Ρετρό, fun και φιλική προς τα παιδιά η πρόταση μου σήμερα, ένας κορμός κιμά φτιαγμένος στην ίσια φόρμα του κέικ με επικάλυψη αρωματικό και τυρένιο πουρέ πατάτας που κόβεται σε φέτες και σερβίρεται ατομικά.
Κ αυτή η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί στα γούστα σας, να παίξετε με τα αρωματικά και το είδος της πατάτας και να έχετε ένα δικό σας τελικό αποτέλεσμα.

Δοκιμάστε το στον επόμενο μπουφέ σας! 

Υλικά ( 12- 14 κομμάτια )

4 - 6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα.
1/3 κούπας γάλα
3 - 4 κουταλιές γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
αλάτι - πιπέρι - λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή στον πολυκόφτη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ( με τον λεπτό τρίφτη)
1 κουταλάκι ρίγανη
2 αυγά
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κουταλιά της σούπας Worcestershire sauce (προαιρετικά)

Διαδικασία

Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρολάκι με κρύο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και φέρνουμε σε βράση. Χαμηλώνουμε στο χαμηλό και βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τεστάρουμε με πιρούνι και όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε. 
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο. Αλέθουμε χρησιμοποιώντας πιρούνι προσθέτοντας το ζεστό γάλα, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο  και μισό απο το τυρί. Αφήνουμε τον πουρέ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ρίγανη, τα αυγά και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε περίπου 1/2 κούπα απο τον πουρέ μέσα στον κιμά. Ζυμώνουμε τα υλικά να ενσωματωθούν μεταξύ τους και αδειάζουμε το μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα για κέικ στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (οι άκρες του πρέπει να προεξέχουν για να μας βοηθήσουν να βγάλουμε τον κορμό απο την φόρμα αργότερα).
Ψήνουμε τον κιμά για 30 λεπτά, βγάζουμε την φόρμα και πετάμε τα ζουμάκια που έχουν σχηματιστεί πάνω στον κιμά. Στρώνουμε τον πουρέ πατάτας απο πάνω απο τον κιμά, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και επιστρέφουμε την φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 - 15 λεπτά περισσότερο (αν θέλετε η επικάλυψη του πουρέ να έχει πιο πολύ χρώμα τότε τα τελευταία 5 λεπτά γυρίστε τον φούρνο στο δυνατό γκριλ και ψήστε στο επιθυμητό χρώμα).
Όταν ο κορμός είναι έτοιμος τον αφαιρούμε απο τον φούρνο και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του για 10 λεπτά, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω απο τα τοιχώματα και τον σηκώσουμε απο την φόρμα με την βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού.
Φιλιά πολλά!




Mashed Potato Topped Meatloaf
4 - 6 potatoes skinned and cut into quarters
1/4 cup warm milk
3 - 4 tablespoons Greek yogurt in room temperature
2 tbsp butter
salt - pepper
a pinch of nutmeg
1/2 cup grated kefalotyri cheese or Parmesan cheese
1/2 kg of ground beef
1 onion finely chopped
1 garlic clove minced
1 tsp of dried oregano
2 eggs
3 tbsp finely chopped parsley
1 tbsp Worcestershire sauce

How to make

 In a large pot of cold, salted water, bring the potatoes to a boil over high heat. Lower the heat to medium and cook until tender, about 20 minutes; drain. Transfer the potatoes to a bowl. Mash with the warm milk, yogurt, butter, salt and pepper, nutmeg and half the portion of the cheese. Let cool to room temperature.
Preheat the oven to 350 F.
In a large bowl, combine the ground beef with the onion, garlic, oregano, eggs Worcestershire sauce and parsley. Fold 1/2 cup of the mashed potato and mix until incorporated. 
Line a loaf pan with parchment paper and let the edges to overhang.
Transfer the beef mixture to the loaf pan and bake for 30 minutes.
Remove the loaf pan from the oven and add the mashed potato mixture on top of the meatloaf. Increase the heat to 400 f and bake 10 - 15 minutes more.
Let meatloaf rest for 10 minutes before slicing.


Enjoy!