Gingerbread Cake





με γέμιση cream cheese και τραγανή επικάλυψη (crumble) απο φυστίκια Αιγίνης και Cranberries!
Ποιο μονδέρνο :) και πιο γιορτινό δεν έχω!
Τι κάνετε? Χρόνια πολλά σε όλους, είμαι σίγουρη ότι όλοι έχουμε ανθρώπους που γιορτάζουν αυτές τις μέρες, εύχομαι να περάσετε όμορφα.
Προσπαθώ να φτιάξω την λίστα μου με τα διάφορα πιάτα που θέλω να φτιάξω αυτό το διάστημα και χάνομαι! Υπάρχουν τόσες πολλές προτάσεις στο δίκτυο και κάθε χρόνο πληθαίνουν και πληθαίνουν χαμός! Δεν με αφήνουν σε ησυχία :) Όπου και να γυρίσω κάτι λαχταριστό θα μου κλείσει το μάτι και θα μπει στη λίστα μου. Φέτος πάντως θα κάνω σίγουρα το κανταΐφι της γιαγιάς μου γιατί έχω καιρό να το φτιάξω και το βλέπω στον ύπνο μου..(Δεν υπάρχει!) :)
Σήμερα όμως σας έχω ένα υπέρ γιορτινό κεκάκι, του πανευκόλου ;), σούπερ αρωματικό κ εντελώς Χριστουγεννιάτικο.
Τα υλικά βρίσκονται εύκολα, ενώ το τριμμένο ginger (μπαχαρικό) μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κοφτό κουταλάκι φρέσκο ginger πολύ καλά λιωμένο. Εαν δεν έχετε μελάσα ή δεν σας αρέσει η γεύση της τότε αντικαταστείστε την ίδια ποσότητα με σκούρο μέλι.
Θα μοσχοβολήσει το σπίτι γιορτινά και η γεύση του θα ενθουσιάσει όποιον το δοκιμάσει!

Υλικά (για μια φόρμα 26 cm)

Για το κέικ
2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη ολικής άλεσης (μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι ολικής)
2 κοφτά κουταλάκια τριμμένο ginger μπαχαρικό (ή ένα κουταλάκι φρέσκο)
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι απο τα επόμενα μπαχαρικά γαρίφαλο, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο1 κουταλιά της σούπας κακάο
2 κοφτά κουταλάκια baking powder
3/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
μια τσιμπιά αλάτι
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
1 αυγό
1/3 της κούπας βούτυρο (75ml)
Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι (triple sec ή cointreau)
1/2 κούπα μελάσα ή μέλι
1 κούπα γάλα
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Για την γέμιση
400 γρ τυρί κρέμα
1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την τραγανή επικάλυψη
1/2 κούπα φυστίκια Αιγίνης κοπανισμένα
1/2 κούπα αποξηραμένα cranberries ψιλοκομμένα
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
2 - 3 κουταλιές της σούπας αλέυρι
2-3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι κανέλα

Διαδικασία

Προσθέτουμε το ξύδι μέσα στην κούπα με το γάλα, περιμένουμε 5 λεπτά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά της τραγανής επικάλυψης και τρίβουμε με τα χέρια μας ωστε να έχουμε χοντρά "ψίχουλα". Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε το τυρί κρέμα με την ζάχαρη, την βανίλια και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ενα κόσκινο ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά της συνταγής για το κέικ, δηλαδή, το αλεύρι, την φρυγανιά, το ginger, όλα τα μπαχαρικά, το κακάο, το baking powder, την baking soda και λίγο αλάτι.
Κοσκινίζουμε  και κρατάμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη εως να αφρατέψουν τα υλικά, προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να ενσωματωθεί στο μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα, την μελάσα ή το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας και το λικέρ πορτοκάλι.
Εναλλάξ προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι και το γάλα ξεκινώντας με 1/2 κούπα απο το μείγμα του  αλευριού, λίγο γάλα και πάλι αλεύρι κοκ. Δεν πολυδουλέυουμε το μείγμα. 




Βουτυρώνουμε την φόρμα μας και τοποθετούμε αν θέλουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο.
Προσθέτουμε 2/3 από το μείγμα του κέικ, από πάνω προσθέτουμε το μείγμα του cream cheese και το στρώνουμε με σπάτουλα ή κουτάλι, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα για κέικ, στρώνουμε από πάνω και διασκορπίζουμε σε κομματάκια την τραγανή επικάλυψη.
Ψήνουμε το gingerbread cake για 45 λεπτά, αφήνουμε 10 λεπτά το κέικ στην φόρμα, ξεφορμάρουμε, κάνουμε υπομονή να κρυώσει λιγάκι, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη άχνη ζάχαρη, κόβουμε και σερβίρουμε!


'Tis  the season for gingerbread! :)

Gingerbread Cake with Cream Cheese Filling and Cranberry/Pistachio crumble

Ingredients (26 cm spring form)
For cake
2 cups all purpose flour
1/2 cup whole wheat breadcrumbs (or whole wheat flour)
2 tsp ground ginger (or 1 tsp of fresh ginger finely grated)
1 tsp cinnamon
1/4 tsp of each ground allspice, clove and nutmeg
1 tbsp cocoa
2 tsp baking powder
3/4 tsp baking soda
a pinch of salt
1/2 cup packed brown sugar
1 egg
1/3 cup butter
Zest of one orange
1 shot of orange liquer (Triple Sec, Cointreau)
1 tbsp vanilla extract
1/2 cup molasses or dark honey
1 cup of milk
1 tbsp vinegar (preferably white)
For Filling
400 gr cream cheese
1/2 cup granulated sugar
1 tsp vanilla extract
For Crumble
1/2 cup shelled and chopped pistachios
1/2 cup dried cranberries, chopped
2 - 3 tbsp all purpose flour
2 - 3 tbsp butter
1/2 tsp of cinnamon

How to make

Add the vinegar to the glass of milk, wait 5 minutes, stir and set aside.
Preheat the oven to 350 F.
Butter and line with parchment paper a spring form.
Mix the crumble ingredients all together, mix until you have crumbs-like texture and set aside.
Using a hand mixer beat the cream cheese with sugar and vanilla until incorporated. Set aside.
Mix the dry ingredients flour, breadcrumps, ginger, cinnamon, allspice, clove, nutmeg, cocoa, baking powder, baking soda and salt. Sift.
Using a mixer in medium speed cream the butter with sugar, add egg, mix and add orange zest, molasses or honey, vanilla extract and orange liquer.
Gradually and alternatively add the flour mixture and milk in 2-3 additions.
Add 2/3 of the cake batter into the greased spring form, add the cream cheese filling spreading it to the ends and top with the rest of the batter.
Sprinkle the pieces of the crumble and bake for 45 minutes.
Let the cake to cool inside the form and on top of a rack for 10 minutes before removing from the form.
Dust some confectioners sugar, cut and serve!
Enjoy!