Εκμεκ Κανταίφι (της Γκόλφως)





Σας έχω ξαναμιλήσει για αυτόν τον χαρισματικό, γλυκό  άνθρωπο την Γκόλφω στης οποίας το γκρουπ είμαι μέλος σχεδόν 3 χρόνια τώρα και το παρακολουθώ καθημερινά.
Θα θυμάστε βέβαια πέρσι όταν φτιάξαμε τα υπέροχα σιροπιαστά κρουασανάκια της, σήμερα όμως σας έχω το πιο απλό και το πιο νόστιμο γλυκό το οποίο φτιάχνω πλέον πολύ συχνά σε κάθε μεγάλη σύναξη. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει αυτη η συνταγή απο το Captain Cook και επειδή την κάνω συχνά θα σας αναφέρω και όλα τα μυστικά που εγώ θεωρώ πως πρέπει να προσέξετε για ένα τέλειο αποτέλεσμα.
 Τραγανό σιροπιασμένο κανταΐφι με την πιο νόστιμη κρέμα και βελούδινη σαντιγί, κλασσικό, εύκολο, πεντανόστιμο κ λαχταριστό αυτό είναι το τέλειο εκμέκ της αγαπημένης μου φίλης Γκόλφως!

Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί - χρησιμοποιώ αλουμινένιο μεγάλο ταψί μια χρήσης, μερίδες 30 περίπου)

1 πακέτο κανταΐφι (η Γκόλφω λέει 600 γρ, εδώ τα κανταίφια είναι 450γρ οπότε αυτό χρησιμοποιώ)
250 γρ βούτυρο (η Γκόλφω χρησιμοποιεί 300 γρ)
Για το σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη (η Γκόλφω βάζει 5 κούπες)
2 1/2 κούπες νερό (η Γκόλφω βάζει 3 κούπες νερό)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1 ξυλαράκι κανέλας και κανα δυο μοσχοκάρφια (γαρίφαλο)
Για την κρέμα
1 1/2 λίτρο γάλα
6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
5 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
3 κρόκους αυγών
1 και 1/3 της κούπας  ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας ( ή 2 σκόνες)
Ξύσμα απο μισό λεμόνι
Για την σαντιγύ
500 ml κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε σαντιγύ ή 2 φακελάκια γκαρνί
αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο κοπανισμένο (κατα προτίμηση καβουρντισμένα)

Διαδικασία

Αφήνουμε το κανταίφι μέσα στην συσκευασία του μια μέρα στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη) να ξεπαγώσει. Το βγάζουμε απο το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στο κουτί του για τουλάχιστον 3 ώρες. Το βγάζουμε απο την συσκευασία, το ξεδιπλώνουμε και το ανοίγουμε καλά με τα ΄χερια μας μέσα στο ταψί μας. Το ανοίγουμε πολύ καλά να μην είναι οι ίνες κολλημένες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και λιώνουμε το βούτυρο σε ενα μπρικάκι.
Περιχύνουμε το κανταίφι με το βούτυρο και πάλι το ανακατεύουμε καλά να πάει το βούτυρο παντού.
Ψήνουμε το κανταΐφι μας καλά για τουλάχιστον 35 - 40 λεπτά να κοκκινίσει καλά. Βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει λιγάκι για να μπορέσουμε να το πιάσουμε και να το σπάσουμε με τα χέρια μας ωστε να ανακατευτούν τα λιγότερο ψημένα κομμάτια με τα ψημένα. 
Ξαναβάζουμε το ταψί μας στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5-10 λεπτά περίπου. Θέλουμε το κανταΐφι μας να κοκκινίσει καλά. Οταν είναι έτοιμο αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει (κρυώνει πολύ γρήγορα).
Φτιάχνουμε το σιρόπι μας βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (πάντα μετράμε τον χρόνο απο την στιγμή του βρασμού).
Ετσι ζεστό όπως είναι το σιρόπι και κρύο το κανταΐφι το σιροπιάζουμε χρησιμοποιώντας μια κουτάλα να πάει το σιρόπι παντού. Το αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει το σιρόπι.
Ξεκινάμε την κρέμα μας βάζοντας όλα της τα υλικά  σε κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε σχετικά συχνά με δάρτη και περιμένουμε να πήξει (περίπου 5- 10 λεπτά απο την στιγμή βρασμού). Οταν η κρέμα είναι έτοιμη αφαιρούμε την κατσαρόλα απο την φωτιά και ανακατεύουμε με τον δάρτη να πέσει η θερμοκρασία της και βάζουμε μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα.



Έχω παρατηρήσει ότι το κανταΐφι γίνεται καλύτερο όταν περιμένουμε την κρέμα να κρυώσει ενώ όταν την βάλουμε πάνω στο κανταίφι ζεστή τότε το κανταίφι ψιλομουλιάζει.
Οταν κρυώσει λοιπόν αρκετά η κρέμα μας την απλώνουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταίφι.
Αφου η κρέμα μας είναι πλέον κρύα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (ή φτιάχνουμε το γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες). Εαν χρησιμοποιήσετε γνήσια κρέμα γάλακτος τότε προσθέστε στο χτύπημα και μισή κούπα κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη. Στο γκαρνί δεν χρειάζεται έχει μέσα ζάχαρη.. και όχι μόνο :P.
Βάζουμε την σαντιγι σε κορνέ με μύτη μεγάλο αστέρι και φτιάχνουμε μικρές ροζέτες την μία δίπλα στην άλλη πάνω απο την κρέμα.
Αν θέλουμε διακοσμούμε με κερασάκια μαρασκίνο και τέλος πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
Παγώνουμε το γλυκό σκεπασμένο στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον (είναι ακόμη καλύτερο την επόμενη μέρα) κόβουμε και σερβίρουμε!



 Καλή Επιτυχία!