Carrot Cake - Κέικ Καρότου





Ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκά θα σας παρουσιάσω σήμερα, ένα γλυκό Αγγλικής εμπνεύσεως  οπου στην αρχή αγαπήθηκε πολύ απο τους κατοίκους κυρίως της Αμερικής και της Αυστραλίας. 
Σήμερα το κέικ καρότου έχει πάρει την θέση του στο τοπ 5 των δημοφιλέστερων γλυκών παγκοσμίως...
Την προηγούμενη εβδομάδα η φίλη μου Άντζελα έφτιαξε και μου έφερε αυτό το πεντανόστιμο επιδόρπιο. Το ιδανικό γλυκάκι για τα πεινασμένα μας τερατάκια!  Γίνεται εύκολα, είναι εντυπωσιακό, υγιεινό και νοστιμότατο.
Την γλυκύτητα του την ρυθμίζετε ανάλογα με τα γούστα σας αλλά νομίζω ότι οι αναλογίες που σας δίνω είναι καλές. Μπορείτε να αυξομειώσετε σύμφωνα με το γούστο σας την ζάχαρη στο γλάσο.

Εαν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα και 1/2 κούπα ανανά κομμένο σε κομματάκια (καλά στυμμένο απο τα υγρά του) μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αφαιρέσετε τις σταφίδες.
 

(Νυχτερινή φωτογράφιση) 

 Υλικά ( 2 φόρμες για κέικ 24 εκατοστών)

1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
2 1/2 κούπες τριμμένο καρότο

1/2 της κούπας σταφίδες
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να είναι μισό μισό με αλεύρι ολικής άλεσης) - (καλό είναι να μετρήσουμε και μετά να το κοσκινίσουμε)
2 κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη (και λίγο παραπάνω)
1 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 σκόνες)
2 κουταλιές της σούπας λικέρ ή κονιάκ (προαιρετικά)
Για το γλάσο
1/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη (μπορεί να χρειαστεί λιγότερη ανάλογα με το γούστο μας)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Περισσότερα κοπανισμένα καρύδια για την διακόσμηση (προαιρετικά)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Βουτυρώνουμε τις δυο φόρμες και στρώνουμε την κάτω επιφάνεια τους με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ενα ταψάκι απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς και τους ψήνουμε στον φούρνο για 4-5 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, την μαγειρική σόδα, το αλάτι και την κανέλα.
Σε ενα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά για λίγο και προσθέτουμε την ζάχαρη σταδιακά χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το λάδι σταδιακά, το λικέρ αν χρησιμοποιήσουμε και την βανίλια.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τα καρότα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με κουτάλι ίσα ίσα να ενσωματωθούν.
Μοιράζουμε το μείγμα στις δυο φόρμες και ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κάθε κέικ, να βγαίνει καθαρή.




Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στα ταψάκια τους. Στην συνέχεια περνάμε ένα ίσιο μαχαίρι γύρω γύρω απο τα κέικ και την επιφάνεια της φόρμας και αναποδογυρίζουμε το ταψάκι για να βγάλουμε τα κέικ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν ντύσουμε το γλυκό μας με το γλάσο. Αν τα κέικ μας έχουν φουσκώσει ανόμοια ή έχουν κάνει λοφάκι στο κέντρο, μπορούμε με ενα μαχαίρι να κόψουμε λίγο απο την κορυφή τους ώστε να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Για το γλάσο, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με το τυρί κρέμα σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε την βανίλια το ξύσμα και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο.
Για να στήσουμε το γλυκό μας, προσθέτουμε στο ένα κέικ την μισή ποσότητα του γλάσου στο κέντρο του κέικ και δουλεύουμε με σπάτουλα απλώνοντας προς τα έξω.
Προσθέτουμε το δεύτερο κέικ και πάλι προσθέτουμε το υπόλοιπο γλάσο απο πάνω και στα πλαϊνά. αν θέλουμε διακοσμούμε το κέικ με περισσότερη τριμμένη καρυδόψιχα στα πλαϊνά και στην κορυφή.


Πολύ καλό σας Σαββατοκύριακο!