Τραγανό Κίνοα για πρωινό και Σοκολατένια ανώμαλα - Crunchy Quinoa Granola and Chocolate Clusters






Καλή εβδομάδα!!  Πως είσαστε αυτό το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη?
Μαθαίνω ότι ο καιρός είναι καλός και συνεχώς βλέπω ηλιόλουστες φωτογραφίες απο πάρκα και διάφορα Ελληνικά τοπία και σκάω απο την ζήλια μου!
Εμείς εδώ στον Βορρά περιμένουμε αλλες δυο μερούλες με πολικές θερμοκρασίες, έτσι για αλλαγή μη μας αφήσει να πάρει αέρα το φουστάνι μας... να μην ξεχαστούμε.. χαχα

Όλα καλά όμως, ο μικρός χαίρεται το χιονάκι (κ εμείς βεβαίως), παίζουμε, κυλιόμαστε και τρέχουμε τα γνωστά..
Σήμερα σας έχω μια εναλλακτική πρόταση για το Κίνοα. Μέχρι τώρα στο Captain Cook δημιουργούσαμε αλμυρά πιάτα με αυτό όπως την Σαλάτα Greek Style, τα ψευτοκεφτεδάκια με κίνοα και τα σαρμαδάκια γιαλαντζί.

 Ήρθε η ώρα να το ψήσουμε στον φούρνο με ξηροκάρπια και ξερά φρούτα, να γίνει το super υγιεινό πιάτο σπιτικών δημητριακών και στην συνέχεια να φτιάξουμε σοκολατένια ανώμαλα χρησιμοποιώντας αυτά τα σπιτικά δημητριακά. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε ικανοποιημένοι μικροί και μεγάλοι! Να σας πω ότι ψημένο και τραγανό το κίνοα θυμίζει πολύ την γεύση του αγαπημένου μας σουσαμιού... Πάμε?

 Υλικά για τα δημητριακά (1 βάζο 700 ml)

1/2 κούπα κίνοα
1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
1/2 κούπα ινδοκάρυδο
1/2 κούπα κοπανισμένα φουντούκια
1/2 κούπα κοπανισμένα καρύδια
1/2 κούπα σταφίδες ή ξηρά cranberries ή οποιοδήποτε ξηρό φρούτο της αρεσκείας σας. 
1/3 κουταλάκι κανέλα
μια τσιμπιά αλάτι 
2 κουταλιές της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι

Διαδικασία

Ξεπλένουμε καλά το κίνοα με φρέσκο νερό και το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς  και στρώνουμε ενα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μεταξύ τους και στρώνουμε στο χαρτί, απλώνοντας όσο μπορούμε τα υλικά.


Ψήνουμε για 15 - 18 λεπτά μέχρι να δούμε τα δημητριακά να παίρνουν ελαφρώς χρώμα στις άκρες.
Αφαιρούμε απο τον φούρνο και απλώνουμε σε άλλο σκεύος να κρυώσουν.



Για τα σοκολατένια ανώμαλα

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (300 ml)
1 κούπα κομματάκια σοκολάτας
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/3 της κούπας φυστικοβούτυρο ή πραλίνα φουντουκιού

Διαδικασία

Βάζουμε το ζαχαρούχο σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε μέσα σε αυτό τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε να λιώσουν καλά τα υλικά μας, αφαιρούμε απο την φωτιά και προσθέτουμε τα σπιτικά δημητριακά.


Σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ρίχνουμε απο δυο κουταλάκια απο το μείγμα για κάθε σοκολατάκι. Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να σφίξουν και αποθηκεύουμε σε δοχείο με στρώσεις αντικολλητικού χαρτιού ανάμεσα τους (αποθηκεύω στο ψυγείο).





Καλή επιτυχία!