Μηλόπιτα Κέικ Γιαουρτιού




Γλυκιά, απλή κ εύκολη!
την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκα την φίλη μου Λίτσα, νεοφερμένη εδώ στον Καναδά (ζει μεγάλες στιγμές αυτόν τον χειμώνα) ;) ,  το Λιτσάκι μας καλοδέχτηκε, μας περιποιήθηκε γιατί είναι πολύ προκομμένο παιδί ;) και εκτός των άλλων μας σέρβιρε μια μηλόπιτα κέικ... 

Νομίζω ότι στο δεύτερο κομμάτι συνειδητοποίησα πως ούτε κ εγώ ξέρω πόσο καιρό έχω να φτιάξω μηλόπιτα κέικ... 
Μια απλή μηλόπιτα ρε παιδί μου που είναι νόστιμη και μυρωδάτη, απο αυτές που σε γυρίζουν πίσω στα παιδικά σου χρόνια... τέτοιου είδους ήταν η μηλόπιτα της Λίτσας..
Ε τώρα εσύ αν θέλεις να την κάνεις λιγάκι πιο updated μπορείς να φτιάξεις αυτό το γλάσο καστανής ζάχαρης.,.,.,., να γίνει χαμός! 

Υλικά για ένα τετράγωνο η στρογγυλό μέτριο ταψί 

4 μέτρια μήλα
Λίγο χυμό λεμονιού
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (λίγο λιγότερο απο 2 κούπες) - Χρησιμοποίησα μισό μισό με αλεύρι ολικής άλεσης.
1 1/2 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 αυγά 
1 και λίγο παραπάνω κούπα ζάχαρη
Ξύσμα απο μισό λεμόνι ή πορτοκάλι
1 κούπα γιαούρτι
4 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
5 κουταλιές της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι. Το γυρνάμε και το χτυπάμε ελαφρώς να φύγει το περίσσιο αλέυρι.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα 2 απο τα 4 μήλα, Ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Σε ενα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα μέσα στο μείγμα με το αλέυρι. Κρατάμε στην άκρη.




Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να έχουμε ενα ανοιχτόχρωμο κρεμώδες μείγμα, περίπου για 5 λεπτά.  Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα, το γιαούρτι, το γάλα, την βανίλια και το λάδι. 
Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Αδειάζουμε στο ταψάκι μας, το χτυπάμε λιγάκι στον πάγκο να φύγουν οι μεγάλες φουσκάλες αέρα που δημιουργούνται μέσα στο μείγμα και στολίζουμε με τα υπόλοιπα δυο μήλα, κομμένα όπως σας αρέσει, εγώ χρησιμοποίησα μαντολίνο για να κόψω τις φετούλες πολύ ψιλές, αλλά πολλές φορές την κάνω απλά κόβοντας σε φέτες ή κυβάκια τα κομμάτια του μήλου. Τοποθετούμε τα φρούτα πάνω στο μείγμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Ψήνουμε για 55-65 λεπτά.
Οταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε απο τον φούρνο και την αφήνουμε στο ταψάκι για 10 λεπτά. Στην συνέχεια την βγάζουμε και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.




Για το γλάσο καστανής ζάχαρης

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστο αλάτι


Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με την ζάχαρη να λιώσουν καλά τα υλικά και να αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την βανίλια και το αλάτι. ΔΕΝ δοκιμάζουμε αμέσως ΚΑΙΕΙ, το αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και κρατάμε στην άκρη. Όσο κρυώνει θα συμπυκνώνεται, το ανακατεύουμε συχνά. 



Καλή επιτυχία!