Κοτόπιτα με Σφολιάτα





Αυτή η εποχή - το τριώδιο - που σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας οι άνθρωποι γιορτάζουν, κάνουν συναντήσεις με πολλούς φίλους, μασκαρεύονται κλπ .......πολύ μου λείπει! 
Την επόμενη Κυριακή κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην πόλη της Ξάνθης, ενώ την Καθαρά Δευτέρα στην Σταυρούπολη Ξάνθης γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα με σαρακοστιανά, κρασί κ το έθιμο της Καμήλας.
Πάντα μου λείπει η πόλη μου, εννοώ όλες τις εποχές αλλά η συγκεκριμένη μου λείπει πολύ για την ανεμελιά της, την διασκέδαση και την υπερβολή. Ιδανική βάση για την "κάθαρση" που ακολουθεί, την περίοδο της νηστείας. 
- Το φαγοπότι συνεχίζεται γιαγιά για ακόμη 10 μέρες
- Μπας και τελειώνει ποτέ παιδάκι μου?
Party animals οι γιαγιάδες.
Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για κοτόπιτα την οποία όμως μπορείτε να φτιάξετε με δυο τρόπους, ο ένας χρησιμοποιώντας μπεσαμέλ και ο δεύτερος χρησιμοποιώντας κρέμα γάλακτος και γιαούρτι. 
Ο πρώτος τρόπος με την μπεσαμέλ, απαιτεί λίγο χρόνο περισσότερο αλλά το αποτέλεσμα όπως καταλαβαίνετε είναι διαφορετικό, πρόκειται για μια πίτα με πλούσια κρέμα.
Ο δεύτερος τρόπος είναι απλός, γρήγορος και η πίτα γίνεται πιο απλή αλλά και πάλι πεντανόστιμη.
Αναλόγως τα υλικά σας, τον χρόνο σας και την διάθεση σας διαλέξτε μια απο τις δυο.
Η γέμιση με την μπεσαμέλ είναι καλύτερα να γίνει με φύλλο σφολιάτας ενώ η γέμιση του δεύτερου τρόπου μπορεί να γίνει και με φύλλο χωριάτικο ή κρούστας.

Υλικά 

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
400 γρ κοτόπουλο φιλέτο απο μπούτι ή στήθος
2 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λωρίδες ή ψιλοκομμένα
1/2 κίτρινη και 1/2 κόκκινη γλυκιές πιπεριές
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
Λίγο κάρυ
Για τον Α' τρόπο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
500 ml γάλα ( περίπου 2 κούπες)
Αλάτι - Πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο
1 κούπα γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
3 αυγά
Για τον Β' τρόπο
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα γιαούρτι
3/4 κούπας γάλα
4 αυγά
Αλάτι, πιπέρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας

Διαδικασία

Πλένουμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε σε κατσαρολάκι, συμπληρώνουμε νερό να το σκεπάζει και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο για 20 λεπτά. Το αφαιρούμε απο το κατσαρολάκι το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε κομματάκια.
Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν περίπου 5-7 λεπτά. Αδειάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν το κοτόπουλο και τα λαχανικά τα ανακατεύουμε σε ενα σκεύος και ακολουθούμε τον Α' ή τον Β' τρόπο.

Α' τρόπος - Μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι και σε ενα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Οταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το αλέύρι και ανακατεύουμε με δάρτη να καβουρντίσουμε ελαφρώς το αλεύρι ( 1 - 2 λεπτά) και να μοσχοβολήσει.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με τον δάρτη. Σιγοβράζουμε την μπεσαμέλ για 5 λεπτά ανακατεύοντας με τον δάρτη συχνά για να μην κολλήσει το αλεύρι στον πάτο του σκεύους.
Αποσύρουμε απο την φωτιά, ανακατεύουμε και πάλι να ρίξουμε λιγάκι την θερμοκρασία του και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το τυρί, πρώτα το ένα αυγό, ανακατεύουμε ζωηρά να ενσωματωθεί, στην συνέχεια το δεύτερο αυγό και ξανά ανακάτεμα. Αφήνουμε την μπεσαμέλ για λίγο στην άκρη για να κρυώσει, εφαρμόζοντας μια μεμβράνη στην επιφάνεια της για να μην κάνει κρούστα. Αφαιρούμε την μεμβράνη και προσθέτουμε το μείγμα με τα λαχανικά και το κοτόπουλο.

Β' τρόπος 
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά, προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο και το τυρί. Προσθέτουμε το μείγμα με τα λαχανικά και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.


Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας (αν χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο, ή κρούστας λαδώνουμε ένα ένα τα φύλλα) Προσθέτουμε την γέμιση του Α' ή του Β' τρόπου και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Χαράσουμε καλά την πίτα με μαχαίρι και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο περνάμε με λίγο χτυπημένο αυγό την πίτα για επικάλυψη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 - 60 λεπτά μέχρι η πίτα να πάρει καλό χρώμα.



Καλό σας Σαββατοκύριακο!