Μπριζόλες Pizzaiola




Φλεβάρης! Καλό μήνα κ απο εμάς εδώ στην άλλη άκρη! 
Δεν ξέρω για σας, αλλά εμείς χαιρόμαστε πολύ που έφυγε ο Γενάρης, ένας μήνας ιδιαίτερα σκληρός αυτό το χρόνο.
Τώρα μπήκε ο Φλεβάρης ρε παιδί μου, με έναν άλλο αέρα, πιο ήπιος, πιο φωτεινός,  χαρίζει και μερικές μέρες πραγματικά ανοιξιάτικες και σου φτιάχνει το κέφι..έρχεται η Άνοιξη.. είναι γεγονός! 

Σήμερα σας έχω μια πολύ απλή συνταγή για μπριζόλες κατσαρόλας με ντομάτα, πιπεριές και μανιτάρια, μια διαφορετική πρόταση για χοιρινές μπριζόλες, πανεύκολη και πολύ γρήγορη. Η πιο απλή εκτέλεση του πιάτου δεν περιέχει πιπεριές ούτε μανιτάρια. 
Σας προτείνω να μαρινάρετε το κρέας το λιγότερο για 4 εως 12 ώρες σε διάλυμα ζαχαροαλατόνερου , την συνταγή θα την βρείτε στο τέλος του άρθρου,  την τεχνική αυτής της "μαρινάδας" την έχουμε χρησιμοποιήσει στα "κοπανάκια κοτόπουλο" μια συνταγή που παραμένει ιδιαίτερα αγαπημένη στο σπίτι μας. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε το ζαχαροαλατόνερο, αυτό που πετυχαίνουμε όμως είναι να έχουμε ενα κρέας ζουμερό και ποτέ στεγνό στο σερβίρισμα .
Χρησιμοποίησα μπριζόλες κόντρα γιατί είναι λιγότερο λιπαρές απο τις μπριζόλες λαιμού.

Μπριζόλες Pizzaiolla ( Τροποποιημένη συνταγή της Giada De Laurentiis

Υλικά ( 4 άτομα)

4 κουταλιές της σούπας εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 χοιρινές μπριζόλες κόντρα 

1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
3 κούπες μανιτάρια 
1 1/2 - 2 κούπες ντοματάκι κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι, ρίγανη και λίγο θυμάρι
Για το ρύζι
1 1/2 κούπα ρύζι basmatti 
3 κούπες νερό
αλάτι 

Διαδικασία

Ξεκινάμε το ρύζι μας, ξεπλένουμε καλά και προσθέτουμε σε κατσαρολάκι με το νερό και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, σκεπάζουμε με καπάκι και φέρνουμε σε βράση σε μέτρια φωτιά. Όταν πάρει βράση, κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε το ρύζι μας ανενόχλητο για 18 λεπτά. Αφαιρούμε απο την φωτιά και αφήνουμε το ρύζι σκεπασμένο τουλάχιστον για 20 λεπτά πριν ανοίξουμε το καπάκι.Χρησιμοποιούμε πιρούνι και το "γρατζουνάμε" για να το αφρατέψουμε πριν το σερβίρουμε.
Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μπριζόλες. Αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένες χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Θέλουμε να μην είναι παγωμένες πριν μπουν στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι ζεσταθεί καλά,  προσθέτουμε τις μπριζόλες και μετράμε 4-5 λεπτά χρόνο (εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας) και γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά τους για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε απο την κατσαρόλα και τις κρατάμε στην άκρη, σκεπασμένες χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
Στην κατσαρόλα προσθέτουμε τις άλλες δυο κουταλιές λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας και τρίβοντας με ξύλινη κουτάλα τις νοστιμιές στον πάτο της κατσαρόλας. Οταν το κρεμμύδι μαλακώσει ελαφρώς, προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ρίγανη, το θυμάρι. Σοτάρουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το ντοματάκι κονκασέ και την κέτσαπ. Φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε την σάλτσα μας για 20 λεπτά.
Δοκιμάζουμε για την γεύση της σάλτσας και επιστρέφουμε στην κατσαρόλα τις μπριζόλες να βραχούν καλά απο την σάλτσα. Αφήνουμε το φαγητό για 5 λεπτά με μισοσκεπασμένο καπάκι εκτός εστίας και σερβίρουμε τις μπριζόλες με τα λαχανικά και το ρύζι. αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.




Καλή Όρεξη!

Λογάκια

Ζαχαροαλατόνερο 1/2 κούπα επιτραπέζιο αλάτι, 8 κούπες νερό και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά στο νερό το αλάτι και η ζάχαρη. Βάζουμε τις μπριζόλες σε αυτό το διάλυμα στο ψυγείο για 4 εώς 12 ώρες. Τις ξεπλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας πριν το μαγείρεμα.