Σαραγλί Ξάνθης




Σαραγλί Ξάνθης

 Υλικά (περίπου 45 κομμάτια)

18 φύλλα Βυρρητού
2 κούπες καρύδια ή αμύγδαλα περασμένα στον πολυκόφτη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κούπας βούτυρο ή λάδι για την νηστίσιμη εκδοχή
Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμόνι
1 1/2 κούπα νερό
1 ξυλάκι κανέλας

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 150 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε μπολ το τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο με την κανέλα.
Παίρνουμε 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, τα φέρνουμε μπροστά μας και βουτυρώνουμε το επάνω φύλλο. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και προσθέτουμε απο επάνω άλλα 3 φύλλα, το ένα επάνω στο άλλο και πάλι βουτυρώνουμε μόνο το επάνω φύλλο και πασπαλίζουμε και πάλι με μια χούφτα ξηρούς καρπούς.



Διπλώνουμε στην μέση, φέρνοντας τα φύλλα προς το μέρος μας και ξεκινάμε να τυλίγουμε το ρολό μας, σφιχτά αλλά όχι πάρα πολύ σφιχτά.
Κόβουμε τα κομματάκια λεπτά απο το σαραγλί μας και στρώνουμε σε βουτυρωμένο σκεύος.
Ψήνουμε τα σαραγλάκια μέχρι να πάρουν καλό χρώμα (θα σκουρύνουν αρκετά όταν σιροπιαστούν) για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί, φέρνουμε σε βράση και σιγοβράζουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά. Εντωμεταξύ το ξαφρίζουμε όσο βράζει.
Σιροπιάζουμε τα γλυκά μας ένα ένα με κουτάλι με το καυτό σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη.



Αφού κρυώσει και πάρει όλο το σιρόπι του διατηρείται στο ψυγείο.



Καλή Επιτυχία!
***********************************************

Καλό Μήνα!
Μπαίνουμε στην καρδιά της Άνοιξης και μαντέψτε! Ακόμη κ εδώ ο καιρός έχει φτιάξει, η θερμοκρασία έχει ανέβει κ έχει σταθεροποιηθεί επιτέλους σε ανθρώπινα επίπεδα. Ο ήλιος έχει κάνει ήδη το θαύμα του και αλλάζει την διάθεση μας. Έλιωσαν τα βουνά απο χιόνια που είχαν σχηματιστεί απο τον δύσκολο, μακρύ χειμώνα. Πάει όμως τελείωσε και τώρα ετοιμαζόμαστε να ξεσκονίσουμε το ποδήλατο!
Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη που προσθέτω στο Captain Cook συνταγή για Ξανθιώτικο σαραγλί, το γλυκό λατρεία, που είχε πάντα την τιμητική του σε όλες τις οικογενειακές γιορτές και συγκεντρώσεις. Καριόκες, νουγκάδες, χωνάκια με κερασάκι, φανταστική πάστα βουτύρου - αμυγδάλου και το καλύτερο σαραγλί, τυλιγμένο ένα ένα προσεχτικά σε χαρτάκι ήταν τα αγοραστά γλυκά που ερχόταν πιο συχνά στο σπίτι μας τις γιορτινές μέρες.
Κάθε φορά που ήταν να επιστρέψω στην Αθήνα απο τις εποχιακές διακοπές μου στην πόλη μου την Ξάνθη, αγόραζα διάφορα απο τα παραπάνω κεράσματα σε κουτάκι για τους φίλους κ ενα σαραγλί στο χέρι... για το ταξίδι... Το λατρεύω, το πεθύμησα και γι αυτό το έφτιαξα εδώ στην άλλη άκρη του κόσμου.
Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή και το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι τα πολλά φύλλα Βυρρητού. Για ενα μεγάλο ταψί θα χρειαστείτε δυο πακέτα φύλλα δηλαδή περίπου 24 φύλλα.
Μου βγήκαν 45 σαραγλάκια χρησιμοποιώντας  18 φύλλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα ή ότι ξηρό καρπό θέλετε.
Σιρόπιασα το σαραγλί έχοντας το σαραγλί κρύο και καυτό το σιρόπι, παλιότερα το έχω σιροπιάσει όντας και τα δυο καυτά,  βγήκε και πάλι πολύ καλό.