Πίσσα κ Πούπουλα Σαμοθράκης






Πίσσα και Πούπουλα 

Υλικά ( κουμπωτή φόρμα 26 εκατοστών)

Για τα αμύγδαλα
2 κούπες αμύγδαλα ψημένα
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
Για το σουφλέ σοκολάτας
1 κούπα σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια ή σταγόνες σοκολάτας
3/4 της κούπας βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια
ελάχιστο αλάτι

1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι κοσκινισμένο 3 φορές
Για το σιρόπι σοκολάτας δείτε εδώ

500 γρ βανίλια παγωτό

Διαδικασία

Προσθέτουμε σε κατσαρολάκι την ζάχαρη και το νερό. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε την ζάχαρη να λιώσει τελείως και να αρχίσει να αλλάζει χρώμα, ανακατεύουμε κουνώντας το κατσαρολάκι κυκλικά και όχι με κουτάλι. Όταν χρυσίσει το χρώμα του προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ξεχωρίζουμε όσο είναι ζεστά τα αμύγδαλα να μην είναι κολλημένα. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Ξεκινάμε το γλυκό μας, προθερμαίνοντας τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και το στρώνουμε με αντικολλητικά χαρτί ψησίματος. 

Φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί, βάζοντας 2 εκατοστά νερό σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε απο πάνω πυρίμαχο σκεύος στο οποίο προσθέτουμε την σοκολάτα και το βούτυρο, να λιώσουν καλά*. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα με μια μικρή τσιμπιά αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τους κρόκους σε μέτρια ταχύτητα μαζί με την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να έχουμε ενα ανοιχτόχρωμο κρεμώδες κ αφράτο μείγμα, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας (να μην είναι πολύ ζεστό) συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να έχουμε ενα ομοιόμορφο μείγμα και πασπαλίζουμε το αλεύρι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, να ενσωματωθεί το αλεύρι.



 Σε αυτό το σημείο το μείγμα θα σφίξει αλλά ήρθε η ώρα να ενσωματώσουμε την μαρέγκα μας. Ανακατεύουμε με σπάτουλα ή κουτάλι τα ασπράδια στο σοκολατένιο μείγμα, δουλεύοντας απο κάτω προς τα πάνω, απαλά και αρμονικά ;)
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι μας και ψήνουμε το γλυκό για 35 - 40 λεπτά, να κάνει κρούστα απο έξω αλλά θα είναι σχεδόν κρέμα μέσα.
Το μυστικό είναι να αφήσετε το γλυκό να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψάκι του. Αν επιχειρήσετε να το κόψετε νωρίς δεν θα προλάβει να σταθεί.
Ξεχωρίζουμε τα αμύγδαλα απο την καραμέλα και τα κοπανάμε λίγο σε ενα γουδί.

Όταν κρυώσει το γλυκό το κόβουμε σε κομμάτια (σκουπίζουμε το μαχαίρι μας με νωπό χαρτί κουζίνας για να βγάλουμε καθαρά κομμάτια) και το σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, τα αμύγδαλα και το σιρόπι σοκολάτας.



Καλή Επιτυχία!
*********************************************

Καλό μήνα! Καλό, φωτεινό κ γεμάτο χαρές Ιούνιο!
Σήμερα σας έχω ένα γλυκάκι Θρύλο απο το ονειρικό νησί της Σαμοθράκης.
Μεγαλώνοντας στην Ξάνθη, τα δικά μας νησιά, τα πιο κοντινά, ήταν η Θάσος και η Σαμοθράκη. 

Είναι πανέμορφα νησιά, διαφορετικά και μοναδικά, αξίζει πραγματικά να τα επισκεφτείτε και να μαγευτείτε! 
Το γλυκό αυτό με το ιδιαίτερο (catchy)  όνομα θα το βρείτε στη Χώρα στο παλιό καφενείο Λευκός Πύργος Σαμοθράκης κ θεωρείται απο τα πιο νόστιμα γλυκά του Αιγαίου.
Τώρα να σας ξεκαθαρίσω ότι εγώ δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει, το είδα όμως σε μινιατούρα απο πολυμερικό πηλό (!) της παιδικής μου φίλης Φωτεινής στο Facebook!  Η ArtSista Fotini φτιάχνει καταπληκτικά κοσμήματα (κ όχι μόνο) απο πολυμερικό πηλό, μπορείτε να δείτε εδώ την σελίδα με τις δημιουργίες της.
Είδα λοιπόν το γλυκό και μετά απο συζήτηση περί τίνος πρόκειται,  κατέληξα να φτιάχνω ένα είδος σουφλέ σοκολάτας ψημένο σε μεγάλη φόρμα 26 εκατοστών και να καραμελώνω αμύγδαλα!
Το γλυκό είναι πανεύκολο, υπέροχος -σιγουράκι- συνδυασμός, κρεμώδους σουφλέ σοκολάτας συνοδεία παγωτού βανίλιας (το αυθεντικό συνοδεύεται με πεντανόστιμο παγωτό Εβρίτικης βιοτεχνίας), κεντημένο με σιρόπι σοκολάτας και κοπανισμένα καραμελωμένα αμύγδαλα!...
ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ!!
Τέλευταίο και πολύ σημαντικό, θέλω να συγχαρώ όλα τα παιδιά, όλους τους bloggers του Food for Good που χθές στον Σχοινιά κατέπληξαν τα πλήθη στηρίζοντας το Φεστιβάλ Ευ ζην και τους Serfers for Life. Συγχαρητήρια σε όλους σας! 


Λογάκια  
 *η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται και χωρίς την χρήση μπεν μαρί, βάζουμε σε κατσαρολάκι πρώτα το βούτυρο, απο πάνω την κομμένη σοκολάτα (κατα προτίμηση σταγόνες που λιώνουν γρήγορα) και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά.