Πίτα με μυρωδικά σαν Μπατζίνα Θεσσαλίας

με πράσινα κολοκυθάκια, μυρωδικά και σύγκλινο.



"Ηταν κάποτε μια γυναίκα που πάρκαρε το αυτοκίνητο της στον δρόμο και πήγε να κάνει τις δουλειές της στην πόλη. Οταν γύρισε στο αυτοκίνητο βρήκε στην θέση του συνοδηγού 2 σακούλες κολοκυθάκια!"  Το κολοκυθάκι είναι απο τα φυτά που δεν καρποφορεί μόνο του θέλει πάντα παρέα και όταν τη βρει γεμίζει ο τόπος κολοκύθια!
Κλασσική αξία καλοκαιρινή αυτή η πανεύκολη πίτα χωρίς φύλλο, θρεπτική και πεντανόστιμη, κατάλληλη λύση για παιδικό κολατσιό και κατάλληλη λύση να αξιοποιήσουμε τα κολοκυθάκια που το καλοκαίρι πληθαίνουν. 
Η πίτα φτιάχνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα με διάφορες παραλλαγές, γίνεται σκέτη με τυρί, με κίτρινη κολοκύθα, σπανάκι, χόρτα κλπ. Στην συνταγή μου δεν χρησιμοποιώ αυγό, αν θέλετε όμως εσείς μπορείτε να το προσθέσετε. 
Για να μας πετύχει η πίτα και να γίνει τραγανή θα πρέπει να έχουμε τον φούρνο καλά προθερμασμένο, να στύψουμε καλά τα κολοκυθάκια αφού πρώτα τους δώσουμε τον χρόνο τους να βγάλουν τα υγρά τους και να κάνουμε την στρώση της πίτας λεπτή.

Υλικά ( για ένα μεγάλο πλατύ ανοιχτόχρωμο ταψί )

5 - 6 μέτρια κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη
1/2 κούπα σύγκλινο ή άλλο αλλαντικό ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια το πράσινο μέρος ψιλοκομμένα
1/3 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο μαιντανό 
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
Ξύσμα απο 1/2 ακέρωτο λεμόνι (προαιρετικά)

3/4 της κούπας τριμμένη φέτα (προαιρετικά) 
1/2 κούπα γάλα
1/3 της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
8 - 10  κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και τα απλώνουμε σε ενα τρυπητό. Τα αλατίζουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν όσο περισσότερο γίνεται, τουλάχιστον 1 ώρα (γίνεται και στο 20άλεπτο αλλά η πίτα θα γίνει πιο ζουμερή).
Τοποθετούμε ενα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά το σκεύος προσθέτουμε το σύγκλινο. Ανακατεύουμε και το ροδοκοκκινίζουμε. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.

Στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια ανάμεσα στα χέρια μας όσο πιο πολύ μπορούμε και τα προσθέτουμε σε ενα μπολ. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ξύσμα, την φέτα, αλάτι (εδώ προσοχή με το αλάτι, η ποσότητα της φέτας επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα), πιπέρι και τα κομματάκια του σύγκλινου.
Σε ενα μπολ χτυπάμε το γάλα με το λάδι και το αυγό (αν χρησιμοποιήσουμε), περιχύνουμε το μείγμα με τα κολοκυθάκια, ανακατεύουμε  και αρχίζουμε και πασπαλίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας να το ενσωματώσουμε στο μείγμα.
Στρώνουμε ενα πλατύ ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και στρώνουμε το μείγμα σε λεπτή στρώση.

Ψήνουμε στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.




 Καλή Όρεξη! 


Λογάκια
Χρησιμοποιώντας το ίδιο μείγμα της συνταγής και με την προσθήκη του αυγού, φτιάχνουμε κολοκυθοκεφτέδες.
Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις τότε προσθέστε 1 κουταλάκι baking powder για μια κούπα αλεύρι.