Σουτζουκάκια Φάβας κ Λαχανικών




Ενθουσιασμός επικρατεί στο Καναδόσπιτο.
Μια σούπερ συνταγή ας έχω σήμερα, πεντανόστιμη, ιδανική για μικρά παιδιά ενω με διάφορες πικάντικες παραλλαγές μπορεί άνετα να πάρει τον ρόλο του μερακλίδικου μεζέ.
Τα σουτζουκάκια γίνονται με φάβα ή ρεβίθια βρασμένα και λιωμένα αλλά σκεφτόμενοι πιο ανοιχτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βρασμένο και λιωμένο όσπριο.
Η γλυκοπατάτα είναι το χαρακτηριστικό συστατικό της συνταγής γιατί δίνει την υπέροχη γλύκα της και το χρώμα της (αν διαλέξετε την πορτοκαλί).
Το κινόα τώρα, μπορεί να παραλειφθεί εντελώς ή να αντικατασταθεί με άλλα δημητριακά πχ πλιγούρι καλά μουλιασμένο. Στο τέλος της συνταγής, σας γράφω αναλυτικά πως το μαγειρεύω συνήθως.
Σουτζουκάκια χωρίς κρέας, με φάβα και λαχανικά, πάμε να τα φτιάξουμε?

 Υλικά (35 - 40 σουτζουκάκια)

1 κούπα φάβα
6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι λιωμένο ή ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κοφτό κύμινο
1/2 κουταλάκι πάπρικα καυτερή ή γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό θυμάρι
Ξύσμα απο 1 λεμόνι
1 γλυκοπατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κομματάκια
1 κούπα κινόα ή πλιγούρι ή ρύζι έτοιμο μαγειρεμένο
1 κούπα φρυγανιά ολικής άλεσης
2 αυγά
Αλάτι - Πιπέρι
1/2 κουταλάκι κοφτό αποξηραμένο σκόρδο.

Διαδικασία

Τοποθετούμε ενα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλια ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και την πάπρικα. Φέρνουμε τα υλικά μας δυο βόλτες να μοσχομυρίσουν τα μπαχαρικά και προσθέτουμε την πλυμένη φάβα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 3 κούπες βραστό νερό. Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε την φάβα με κλειστό καπάκι για 20 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά. Μετά τα 20 λεπτά, προσθέτουμε την γλυκοπατάτα σε κομμάτια, το ξύσμα και το θυμάρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν πολύ και η πατάτα και η φάβα.
Οταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε σε λεπτό σουρωτήρι και επιστρέφουμε σε κατσαρόλα. Με εναν δάρτη ανκατεύουμε καλά για να φτιάξουμε ενα πουρέ. Προσθέτουμε το αποξηραμένο σκόρδο κ ανακατεύουμε. 



Τον άφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει και στην συνέχεια προσθέτουμε το βρασμένο κίνοα ή πλιγούρι ή ρύζι, την φρυγανιά, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε για αλάτι, προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς Κελσίου, πολύ δυνατό φούρνο.
Στρώνουμε ενα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με την βοήθεια δυο κουταλιών της σούπας σχηματίζουμε σουτζουκάκια και τα ακουμπάμε πάνω στο ταψί. 
Ραντίζουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε για 12 λεπτά, βγάζουμε το ταψί, τα γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 8 λεπτά. 
Τα σερβίρουμε σε πίτες με φρέσκα λαχανικά, τζατζίκι και αν θέλουμε καυτερή πιπεριά ή πεπεροντσίνο! 



Δεν θα μείνει ίχνος! 

Λογάκια για το κίνοα
Θέλει πολύ καλό πλύσιμο και μπαίνει στην κατσαρόλα σε αναλογία μια κούπα κινόα, 2 κούπες νερό. Προσθέτουμε αλάτι και φέρνουμε γρήγορα σε βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Σβήνουμε την φωτιά, αποσύρουμε το σκεύος και κρατάμε με κλειστό το καπάκι για 15 λεπτά να φουσκώσει.
Αφρατεύουμε με πιρούνι.