Κλασσική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας


Αυτη ειναι η πρώτη πίτα που έκανα στην ζωή μου αρκετά χρόνια πριν..  :)  Είναι μια εύκολη τυρόπιτα και σας εγγυώμαι 100% επιτυχία!



Υλικά


500 γρ φύλλο κρούστας 

500 γρ φέτα τριμμένη
400 γρ παραδοσιακό κασέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι γιαούρτι

3 αβγά
1 ποτήρι γάλα (μπορεί να είναι μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι σόδα αναψυκτικό)
Αλάτι, Πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο.

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε την γέμιση χτυπώντας  τα αβγά με το γιαούρτι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά. Αλατοπιπερώνουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, η σχαρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Λιώνουμε το βουτυρο ( 2 κουταλιές της σούπας ) και το προσθέτουμε σε ενα φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Αφου ξεπαγώσουμε τα φύλλα σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους, ξεκινάμε να τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι, λαδώνοντάς τα απο το μείγμα με το βουτυρο και το ελαιόλαδο χρησιμοποιπώντας ενα πινέλο.
Αν το ταψάκι σας δεν ειναι στο ίδιο μέγεθος με τα φύλλα, μην αγχώνεστε, αν ειναι μικρό τότε "ζαρώστε" τα φύλλα, αν ειναι μεγαλύτερο τότε απλώστε 2 φύλλα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο. Φροντίστε να βάλετε τουλάχιστον ενα φύλλο παραπάνω στο κάτω μέρος της πίτας. Προσωπικά οταν έχω 12 φύλλα, συννήθως βάζω 7 κάτω και 5 επάνω.
Αφου στρώσουμε τα κάτω φύλλα μας, αδειάζουμε και στρώνουμε την γέμιση. Συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα.
Κοβουμε με ψαλίδι ή μαχαίρι ότι φύλλα περισσεύουν και κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε ως κάτω την πίτα με μαχαίρι σαν να κοβουμε τα κομμάτια μας και αλειφουμε με ενα αβγό χτυπημένο. Προσθέτουμε το ποτήρι με το γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Σκεπάζουμε την πίτα και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες.
Ψηνουμε την πίτα για μία ώρα. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.




Καλή επιτυχία!

Λογάκια

Για να ψηθεί καλά το κάτω μέρος της πίτας θα πρέπει ο φουρνος να είναι καλά προθερμασμένος. Μπορείτε το πρώτο μισάωρο να ψήσετε την πίτα στο ράφι κάτω απο το μεσαίο, και το τελευταίο μισάωρο στο επάνω.

Σχόλια

Ο χρήστης georgiaxara είπε…
Μmmm... ΤΕΛΕΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΟΥΛΑ!!!
Ο χρήστης showgirl είπε…
Τέλεια τυρόπιτα!!!! Θα ήθελα μία τώρα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εεε!!πολυ νοστιμηη!!! ευχαριστουμε εμεις οι αρχαριοι! :)
Ο χρήστης Eri είπε…
Ευχαριστώ!
Ο χρήστης Eri είπε…
ευχαριστώ πολύ!Και εγώ θα ηθελα ενα κομματάκι τώρα!
Ο χρήστης Eri είπε…
Πολύ χαιρομαι!!! Φιλιά, ευχαριστώ!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Fainetai nostimotath ...!! Mia erwthsh mono ... an den mpei sto psugeio peirazei? Eyxaristw
Ο χρήστης Eri είπε…
αν μπει στο ψυγείο θα γίνει πιο τραγανή. ευχαριστώ πολύ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλησπερα. να πω 2 πραγματακια για τη παραπανω συνταγη. εχει ενα λάθος οσο αφορα τη ποσοτητα των αυγων.λεει 3 ενω θελει 4. τωρα την εφτιαξα θα σας ενημερωσω για τα αποτελεσματα
Ο χρήστης Eri είπε…
Η ποσότητα των αυγών εξαρτάται κ απο την διάθεση του καθενός, πολλές φορές βάζω 2. Ευχαριστώ για το μήνυμα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλησπερα,
το γαλα το ριχνουμε πανω απο το φυλλο , αφου εχουμε τελειωσει ???
Ο χρήστης Στελλα είπε…
Την ειδα το πρωί κ την εφιαξα μια και ήθελα να κάνω μισ πιτουλα!!! Είναι υπέροχη εγώ έβαλα κ σουσαμακι όπως στημ φωτο!!!
Ο χρήστης Στελλα είπε…
Την ειδα το πρωί κ την εφιαξα μια και ήθελα να κάνω μισ πιτουλα!!! Είναι υπέροχη εγώ έβαλα κ σουσαμακι όπως στημ φωτο!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
apo tin mia leei pro8ermainoume ton foyrno kai syo telos leei tin vazoume sto psigeio gia 2-3 wres....telika ti kanoume?
Ο χρήστης Eri είπε…
Ιδανικά αφήνουμε την πίτα στο ψυγείο οπότε προθερμαίνουμε λίγο πριν την ψήσουμε.
Ο χρήστης Eri είπε…
Ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα, θα το διορθώσω και στο κείμενο 😊
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΟΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΥΣΗ?
Ο χρήστης Eri είπε…
Μπορείτε να το παραλείψετε, αν θέλετε προσθέτετε ένα παραπάνω αυγό και λίγο τυράκι παραπάνω.
Το γιαουρτάκι κάνει την γέμιση πιο κρεμώδη.
Ευχαριστώ για το μήνυμα!
Ο χρήστης Free είπε…
Προσοχή! Το γάλα δεν είναι για τη γέμιση! Είναι για επάλειψη μετά! Την πάτησα!
Ο χρήστης Ευτυχία είπε…
Φαίνεται καταπληκτική. Από γεύση θα σας πω αργότερα μόλις κρυώσει και μπορώ να την κόψω :)
Δεν βλέπω πως μπορώ ν ανεβάσω φωτογραφία με την πίτα :(
Ο χρήστης Ευτυχία είπε…
Φαίνεται καταπληκτική. Από γεύση θα σας πω αργότερα μόλις κρυώσει και μπορώ να την κόψω :)
Δεν βλέπω πως μπορώ ν ανεβάσω φωτογραφία με την πίτα :(
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
dokimasate tin sintagi kai me rigani h me diosmo?? ti mou protinete na valo??
Ο χρήστης Eri είπε…
Τον δυο.σμο χρησιμοποιώ συχνά στις τυρόπιτες . Ευχαριστώ για το μήνυμα!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Λετε στην αρχη αφου αλατοπιπερωσουμε να αναψουμε το φουρνο και στο τελος να βαλουμε στο ψυγειο για 2-3ωρες και μετα να ψησουμε μπερδευτηκα λιγο

Ο χρήστης Unknown είπε…
Λετε στην αρχη αφου αλατοπιπερωσουμε να αναψουμε το φουρνο και στο τελος να βαλουμε στο ψυγειο για 2-3ωρες και μετα να ψησουμε μπερδευτηκα λιγο

Ο χρήστης Μαιρη είπε…
Να βάλω φρεσκο δυοσμο ή ξηρο αν θελω...επειδη του παει