Alternative πρασοτυρόπιτα!

Μια πίτα με ιδιαίτερη γεύση, πολύ νόστιμη.




Υλικά


9 Χωριάτικα φύλλα για πίτα ( τα τελευταία που πηρα ηταν ζυμη Ψαχνών, ήταν πολύ καλά)
8 πράσα σε λεπτές ροδέλες (μόνο το τρυφερό άσπρο μέρος)
1 φλιτζάνι σελινόριζα χοντροκομμένη σε μεγάλους κύβους
2 φλιτζάνια γλυκοπατάτα χοντροκομμένη σε μεγάλους κύβους (Προτιμώ την λευκή γλυκοπατάτα και όχι την πορτοκαλί, νομίζω ότι έχει πιο φίνα γεύση)
2 ποτήρια γάλα και 1 φλιτζανάκι του ελληνικού επιπλέον
200 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
1 στραγγιστό γιαούρτι
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο.
1 αυγό
Ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι


Διαδικασία


Ξεπαγώνουμε τα φύλλα μέσα στην συσκευασία τους σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.
Σε κατσαρόλα με νερό βράζουμε σε μέτρια φωτιά την σελινόριζα και την γλυκοπατάτα μέχρι να μαλακώσουν (τα τρυπάμε με ένα πιρούνι).
Όταν μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα χτυπάμε στο μουλτι με 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα.
Βάζουμε σε ένα άλλο κατσαρολάκι το ένα ποτήρι γάλα και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά τα πράσα για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην δεύτερη από κάτω προς τα πάνω θέση.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας με πινέλο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Προσθέτουμε τα πρώτα 5 φύλλα και τα λαδώνουμε ένα ένα.
Επιστροφή  στο μπολ μας, ρίχνουμε τον πουρέ της σελινόριζας και της γλυκοπατάτας  στα πράσα, την μοτσαρέλα, το γιαούρτι, τον άνηθο, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε.:)
Βάζουμε την γέμιση στο ταψί με τα φύλλα και προσθέτουμε και τα άλλα 4 φύλλα λαδωμένα, ένα ένα και αυτά.Διπλώνουμε όσο μπορούμε για να ενώσουμε τα κάτω με τα πάνω φύλλα.
Χαράσσουμε την πίτα μέχρι κάτω με μαχαίρι, χτυπάμε το αυγό σε ένα φλιτζάνι, περιχύνουμε την πίτα και αλείφουμε καλά με το πινέλο.
Ρίχνουμε το δεύτερο ποτήρι με το γάλα από πάνω και ψήνουμε για 55-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.


Θα εξαφανιστεί σε χρόνο dt
Καλή επιτυχία!