10/2/12

Boston Cream Pie



 Ξέρω τι θα μου πείτε.. Κοιτάξτε ενα τεράστιο Κοκ!!! Αλλά εγώ θα σας πώ ότι δεν είναι κοκ, δεν μοιάζει η γεύση με αυτη του κοκ. Το παντεσπάνι είναι εντελώς διαφορετικό το ίδιο και η επικάλυψη σοκολάτας..  Μια δοκιμή θα σας πείσει!
Η πρώτη Boston Cream Pie, η οποία είναι ένα κέικ και όχι πίτα όπως αποκαλείται, φτιάχτηκε το 1856 απο έναν Αρμένο-Γάλλο Σεφ στο ξενοδοχείο Parker House Hotel. Σήμερα είναι το χαρακτηριστικό γλυκό όλης της Μασαχουσέτης.  Ίσως έχετε δοκιμάσει και το αντίστοιχο ντόνατ το οποίο είναι απο τα δημοφιλέστερα. 
Λοιπόν είναι ένα εύκολο γλυκό και ένα απο τα πράγματα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν περιέχει βούτυρο. Περιέχει όμως πολλά αυγά. Η δική μου αλλαγή στην βασική συνταγή είναι ότι πρόσθεσα μέλι στην κρέμα και στο frosting, επίσης χρησιμοποίησα ελαιόλαδο στο κεικ.. Πάμε?
 
Υλικά

Για το κεικ
Λίγο βουτυρο για την φόρμα
1 κούπα και 4 κουταλιές της σούπας κοφτές αλέυρι για όλες τις χρήσεις (1 κούπα = 250 ml)
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Μια τσιμπιά αλάτι
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα γάλα
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι (χρησιμοποίησα ελαιόλαδο)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (η εναμισι σκόνη)
 Για την κρέμα
1 1/2 κούπα γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ( 2 σκόνη)
2 μεγάλα αυγά και επιπλέον 4 κρόκκοι
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
4 κουταλιές της σούπας κοφτές κορν φλάουρ
Μια τσιμπιά αλάτι
Για το frosting σοκολάτας
115 γρ σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια (ή δάκρυα σοκολάτας)
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 35%
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Μια τσιμπιά αλάτι

Διαδικασία

Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι (23 εκατοστά) η κουμπωτή φόρμα και στρώνουμε στον πάτο της αντικολλητικό χαρτί. Κοσκινίζουμε σε ενα μπολ το αλεύρι με το μεικιν πάουντερ και το αλάτι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Σε ενα άλλο μπολ χτυπάμε σε δυνατη ταχύτητα με μιξερ (αν έχετε αυτο που στέκεται θα ηταν ιδανικό, εγώ έχω χειρός) τα αυγά με την ζάχαρη περίπου για 15 λεπτά να τριπλασιαστούν σε όγκο και να ασπρίσουν τελείως. 


Σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σε δυο δόσεις και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε το γάλα, τις βανίλιες και το λάδι και χτυπάμε ώσπου να έχουμε ενα ομοιογενές αραιό μείγμα. Το προσθέτουμε στο ταψάκι μας και ψήνουμε για 30 λεπτά η ώσπου μπήγοντας στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.



Μόλις ψηθεί το κέικ το βγάζουμε απο τον φούρνο το αφήνουμε μέσα στην φόρμα για 10 λεπτά και στην συνέχεια το βγάζουμε απο την φόρμα και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Ξεκινάμε την κρέμα μας, ζεσταίνουμε το γάλα με τις βανίλιες σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν να μην βράσουν και χτυπάμε με το μιξερ τα αυγά και τους κρόκους με την ζάχαρη και το μέλι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ, το αλάτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.  Ρίχνουμε σταδιακά σιγά σιγά το ζεστό γάλα μέσα στο μείγμα των αυγών και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα.



Μεταφέρουμε το μείγμα σε ενα κατσαρολάκι και το σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Όταν πήξει, την αφαιρουμε απο την φωτιά, περιμένουμε 5 λεπτά και την περνάμε απο λεπτό σουρωτήρι πιέζοντας με μία σπάτουλα.



Αφου περάσει όλη απο το σύρμα, την ανακατεύουμε ελαφρώς και την σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία εφάπτεται πάνω στην κρέμα ωστε να μην κάνει κρούστα.


Βάζουμε την κρέμα για 2 ώρες στο ψυγείο.
Βάζουμε οδοντογλυφίδες γύρω γύρω απο το κεικ για να τις χρησιμοποιήσουμε σαν οδηγούς και να κόψουμε το κεικ σε δυο ομοιόμορφα κομμάτια. Το κόβουμε με ενα μεγάλο ίσιο μαχαίρι.



Τοποθετούμε σε πιατέλα το κάτω μέρος του κεικ και απλώνουμε απο πάνω την κρέμα.



Τοποθετούμε απο πάνω με προσοχή το επάνω μέρος του κέικ.


Φτιάχνουμε την επικάλυψη σοκολάτας, ζεσταινοντας την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά (δεν την βράζουμε) και προσθέτουμε την σοκολάτα, την βανίλια και το μέλι. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αφαιρουμε απο την φωτιά. Το αφηνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και περιχύνουμε το κεικ στο κέντρο.



Απλώνουμε την σοκολάτα με σπάτουλα μόνο στο επάνω μέρος αφήνωντας να πέσει μόνη της "δραματικά" στα πλάγια.. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφηνουμε να παγώσει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψουμε..



Καλό Σαββατοκύριακο!!!

48 σχόλια:

  1. Πολύ εντυπωσιακό γλυκό, πολύ όμορφο στην όψη!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου, καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Καλημερααααααααα....υπέροχο το γλυκό σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο, λαχταριστό!!!!
    Καλημέρα Έρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρη μου φανταστικό και πολύ λαχταριστό....!Πράγματι μοιάζει με κοκ !Φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά Ελένη μου, καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  5. Τελειο φαινεται! Και πολυ εντυπωσιακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Ελπινίκη μου! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Ερη τι καταπληκτικό που φαίνεται το γλυκάκι σου. Θα το σκέφτομαι για το υπόλοιπο της ημέρας... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, φτιάξτο το Σαββατοκύριακο Ελενα! Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  7. Θα πλέξω το εγκώμιο του γλυκού γλυκιά μου Έρη: είναι τέλειο, φανταστικό, λαχταριστό, ό,τι πιο ξελιγωτικό έχω δει!!!!!!!!!!ειδικά το σημείο που πέφτει δραματικά η σοκολάτα.....αχ! γεια στα χεράκια σου φιλενάδα μπράβοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ γλυκό μου κοριτσάκι! Φιλάκια πολλά, να περάσετε τέλεια το Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  8. Μέχρι εδώ μοσκοβόλησε!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ανταλλάσω με τα σουδάκια κρέμας Δήμητρα! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Στέλλα μου, καλωσήρθες!

      Διαγραφή
  10. Τι ωραία συνταγή! Πραγματικά δείχνει υπέροχο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Φοίβη μου! Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  11. Πολύ λαχταριστό το γλυκό, μόνο ένα κομματάκι να είχα!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ να ημασταν κοντά Μαρία μου να σου έσελνα όλο το γλυκό! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. Έρη μου πως και πως περίμενα την συνταγή...τέλειο σου έγινε,μπράβο σου!Εξαιρετικό φαίνεται!!!Πολλά like!!!!!Καλό Σαβ/κο!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  13. Πολύ δημοφιλές γλυκάκι μας παρουσίασες σήμερα! Η τελευταία φωτογραφία με τα 800 κιλά σοκολάτας να χύνονται από παντού είναι όλα τα λεφτά! Φιλούρες Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα ε τα παραλές λίγο για την σοκολάτα χαχα!! Καλό Σαββατοκύριακο Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  14. Όντως εμφανισιακά μοιάζει με κωκ αλλά δεν με χαλάει και αυτό! Είναι πολύ λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ Βάσω μου, καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  15. εσυ τελικα δεν μας λυπασαι καθολου ειμαι σιγουρη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα έχω καταλάβει, σε αυτη την μπλογκογειτονιά κανείς δεν λυπάται κανέναν φιλενάδα! χαχα! Φιλάκια πολλά, να χαιρεσαι το ζουοζυνάκι σου, να περάσετε τέλεια!

      Διαγραφή
  16. Μας εντυπωσιάζεις για μιαν ακόμη φορά με ένα λαχταριστό γλυκάκι!
    Η σοκολάτα που πέφτει "δραματικά" στα πλάγια, μου χει προκαλέσει μεγάλο δράμα, γιατί ότι σοκολάτα υπήρχε στο σπίτι την έφαγα και τώρα νοιώθω μια στέρηση;-)
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, πιστεύω ότι μέχρι σήμερα θα έχεις εφοδιαστεί! Φιλάκια πολλά Ελενά μου!

      Διαγραφή
  17. Υπέροχο γλυκό.
    Μπαίνει στο πρόγραμμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λυπήσου με 'Ερηηηηηη!!! Προσπαθώ να κάνω δίαιτα κι αυτό είναι πειρασμός μεγάλος!!!! Θα πάρω δυο μπουκιές και θα φύγω τρέχοντας για να μην το φάω όλο και με κυνηγάς!!!-:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, επειδή είσαι σε δίαιτα Κική μου, θα σου δώσω μονο ένα! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  19. Τι ωραία τούρτα Έρι! Και με υλικά που βρίσκονται εύκολα και οικονομικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει τρελά υλικά Vita μου σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  20. Θέλω .. θέλω .. θέλω !!! και να την φάω και να την φτιάξω.

    Ερη, ευχαριστούμε για την συνταγή.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σ'ευχαριστώ Κωνσταντίνα μου, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  21. Απαντήσεις
    1. είναι είναι Αλμύρα μου! Φιλάκια πολλά, σ'ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή
  22. miam..
    σου γράφω επι ευκαιρίας της ανάρτησης crash test του Jamie Oliver κ επειδή είναι παλιά είπα να σου γράψω εδώ! Lemon curd Που βρηκες για το cheesecake?? δε βρίσκω κ έχω πάθει κατάθλιψη!
    κ πως μαρεσουν τα λεμονατα..
    όσο για το γλυκό, μόλις κατάπια τα σάλια μου :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σου απάντησα στο αντίστοιχο ποστ, ελπίζω να το δείς!

      Διαγραφή
  23. Eri πέρασε από το blog μου έχω ένα βραβείο για σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  24. @
    φαίνεται πολύ καλό
    και
    θα το προσπαθήσω !

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. θα το φιαξω παλι για τα γενεθλια μου! ♡

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...