4/7/12

Καλοκαιρινά Γιουβαρλάκια Σαγανάκι με Τριμμένη Φέτα



Υλικά

500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
100 γρ ρύζι (προαιρετικά)
1 αβγό
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή λιωμένο στο μούλτι
1 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι - Πιπέρι
200 γρ φέτα τριμμένη
Λίγο δυόσμο κ ρίγανη για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Προσθέτουμε σ' ένα μπολ τον κιμά με το ρύζι, το αυγό, το μισό κρεμμύδι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια βρέχοντας τα χέρια μας που και που. Τα αφήνουμε σε ένα πιάτο σκεπασμένα στο ψυγείο. 
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει λίγο προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε καλά να τον καβουρντίσουμε ελαφρώς για 1 -2 λεπτά. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την δάφνη, λίγο αλατάκι και πιπέρι (προσοχή όμως με το αλάτι γιατί σκεφτείτε ότι θα βάλουμε και την φέτα στο τέλος). Συμπληρώνουμε με 1/2 ποτήρι νερό, βάζουμε μέσα στην σάλτσα τα γιουβαρλάκια και μόλις πάρει το φαγητό μας βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, γυρνώντας τα που και που.
Εντωμεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς. 
Μετά το 20λεπτο μεταφέρουμε όλο το φαγητό από το τηγάνι σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με την φέτα και ψήνουμε για 10 λεπτά. 
Διακοσμούμε με τον δυόσμο, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και σερβίρουμε.


Καλή Όρεξη!
**********************************
Σήμερα σας έχω μια συνταγή που κάνω συχνά το καλοκαίρι. Την συνοδεύουμε με ψητά λαχανικά στο grill, μελιτζάνες σε φέτες και κολοκυθάκια και πιπεριές. Μου θυμίζει το φαγητό "Τηγανιτά" που συνήθιζε να φτιάχνει η γιαγιά μου τα καλοκαίρια μόνο που πρόκειται για μια πιο ελαφριά εκδοχή αφού όσο κοντά και αν είναι στην γεύση, τίποτα δεν είναι τηγανιτό. 
Εγώ σας δίνω την συνταγή για τα γιουβαρλάκια, εσείς ψήστε και τα λαχανικά και συνοδέψτε αυτό το απλό αλλά πεντανόστιμο πιάτο.


33 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι άπαιχτο! Καλά τα λαχανικά, αλλά εγώ το φαντασιώνομαι με πατάτες τηγανιτές και μπόλικο ψωμί για βούτημα!! Ευτυχώς που έχω να μασουλήσω ζεστά cookies, αλλιώς θα είχαμε θέμα!
    Φιλιά Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε μαζι με τα λαχανικά βάζουμε και πατατουλες ξέρεις στυλ τηγανιτών αλλά στον φουρνο. φιλάκια Τζένη μου!

      Διαγραφή
  2. Μμμμμ φαίνεται τέλειο εμείς έχουμε συνηθίσει τα κλασικά γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο,οπότε να μια ευκαιρία και για κάτι άλλο.Θα δοκιμαστεί σίγουρα φιλιά καλή σου μέρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ εγώ εκείνα τα γιουβαρλάκια ήξερα απο παιδι Ροδάνθη μου και τα λατρεύω κ εκείνα! σ'ευχαριστώ που πέρασες, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Τέλειο Έρη μου, άκρως καλοκαιρινό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι νόστιμο πιάτο, όλο αρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ρένα μου σέυχαριστώ πάρα πολύ!

      Διαγραφή
  5. Παρότι δεν είμαι της παραδοσιακής κουζίνας, αυτό το φαγητό θα θέλα πάρα πολύ να το φτιάξω (ή να μου το φτιάξουν). Mου κάνει πολύ νόστιμο με την ντοματούλα και την φέτα και θα συμφωνήσω με την Jenny πιο πάνω που αναφέρει πατατούλες τηγανιτές για συνοδεία (άμα είναι να χαλάσουμε την δίαιτα, να το κάνουμε σωστά τουλάχιστον).
    tanja

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα ε ναι αν είναι να την σπάσουμε την δίαιτα να την σπάσουμε πανηγυρικά! φιλάκια Τάνια μου!

      Διαγραφή
  6. Τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια είναι θεϊκό φαγητό!
    Έτσι μου το έμαθε η μαμά, έτσι το φτιάχνω κι εγώ! Σήμερα μάλιστα σκεφτόμουν πόσο τα έχω πεθυμήσει και έτσι τα έβαλα στο πρόγραμμα του σαββατοκύριακου!
    Πεντανόστιμο και πολύ αρωματικό το πιάτο σου Έρη μου, ωραίο φαγάκι και για τα παιδάκια μας και αυτό το γκρατινάρισμα της φέτας φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και άξιο δοκιμής!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το θυμάμαι Ερμιόνη, με εμένα ισχύει το αντίθετο, φτιάχναμε του αυγολέμονου..
      φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  7. Απλά να πω ή μάλλον να γράψω: ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΡΕΛΛΑ!
    Καλημέρες Eri μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ νοστιμο φαινεται! Νιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι είναι Τατιάνα να το δοκιμάσετε!

      Διαγραφή
  9. Τα γιουβαρλάκια είναι το τέλειο φαγητό είτε αυγολέμονο είτε κοκκινιστά με φέτα!!!!!!!!!!!!! Εδώ και 2-3 μέρες σκεφτόμουν ότι έχω καιρό να τα φτιάξω και πρέπει να τα βάλω στο πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ Βασούλα, έχεις δίκιο είναι τέλειο φαγάκι!

      Διαγραφή
  10. Το τέλειο φαγάκι!!!
    Τον χειμώνα κάνω τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο και το καλοκαίρι κοκκινιστά συνήθως.
    Η προσθήκε της φετούλας σίγουρα χαρίζει έξτρα νοστιμιά στο φαγάκι σου Ερη μου!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακριβώς έτσι κάνω κ εγώ γλυκιά μου Έλενα, τον χειμώνα τα ασπρα και το καλοκαίρι τα κόκκινα! φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Κοκκινιστά δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά το πιο ωραίο νομίζω είναι η φέτα από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι είναι Ξανθή μου να τα δοκιμάσεις. Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Πάντα το καλοκαίρι η μάνα μου μας τα έφτιαχνε κόκκινα τα γιουβαρλάκια, κι έτσι συνεχίζω κι εγώ. Οι συνταγές μας διαφέρουν στα σημεία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι κλασσική συνταγή, είναι πολύ ωραία, Βαγγελιώ μου φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Ωραία η εκδοχή σου για τα γιουβαρλάκια. Εμείς τα προτιμάμε με αυγολέμονο. Η φέτα είναι ωραία προσθήκη για τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια, καθώς μάλιστα λιώνει στον φούρνο, και αναμιγνύεται με την σάλτσα, θαύμα!!! Φαντάζομαι τι θα έγινε, όταν τα σέρβιρες στο τραπέζι!! Χαμός!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου και εγώ δεν μπορώ να αντισυαθώ στα γιουβαρλάκια αυγολέμονο αλλά κ αυτά είναι πολύ νόστιμα. Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  14. Έρη μου φοβερά πρέπει να είναι, πάντως στις φωτογραφίες φαίνονται τόσο λαχταριστά που δε κρατιέμαι!!!!Μπράβο!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ'ευχαριστώ γλυκιά μου Ελένη, φιλάκια!!

      Διαγραφή
  15. πω πω πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!μυρωδιές καλοκαιριού!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελειο!!!! αυτο μπορει να γινει και με κεφταδακια που εχουν μεινει απο την προηγουμενη φανταζομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαργαρίτα μου, στο δικό μου το σπίτι δεν μένει κεφτεδάκι για την άλλη μέρα ουτε για δείγμα χαχαχα, μα ειμαστε λίγο γουρουνάκια μου φαίνεται! Ναι ειναι τέλεια η ιδέα σου! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...