Strata




Υλικά ( 6 άτομα)

6 αυγά
1 κούπα γάλα
1 κούπα τριμμένα κίτρινα τυριά
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Λίγο Πιπέρι
4 -5 φέτες bacon ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι
5 - 6 φέτες ψωμί για τόστ (χρησιμοποίησα πολύσπορο) κομμένες σε μεγάλους κύβους



Διαδικασία

Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το bacon. Σοτάρουμε και το αφήνουμε να βγάλει το λάδι του και να καραμελώσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγο πιπέρι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι και να σκουρύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε το ψωμί σε κύβους και ανακατεύουμε με κουτάλι να πάρει το ψωμί τα υλικά του ταψιού.  Αδειάζουμε τους κύβους στο πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι. 



Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με το γάλα, τα τυριά , το μαϊντανό και το πιπέρι.
Περιχύνουμε με το μείγμα όλα τα ψωμάκια στο ταψάκι. 
Σε αυτή τη φάση μπορούμε είτε να το βάλουμε στο ψυγείο για να το ψήσουμε την επόμενη μέρα, είτε το αφήνουμε λιγάκι στην άκρη για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Ψήνουμε στους 220 για 15 - 22 λεπτά μέχρι να το δούμε ότι σχεδόν ξεκολλάει από τα τοιχώματα και έχει φουσκώσει.


Φιλάκια πολλά, μια τέλεια εβδομάδα να έχουμε!! 
**********************************************
ή αλμυρές αυγόφετες φούρνου ή αλμυρή bread putting..
Σήμερα σας έχω ένα Αμερικάνικο πιάτο το οποίο το φτιάχνουν συνήθως για πρωινό. Φτιάχνεται με πάρα πολλές παραλλαγές κ είναι πανεύκολο.
Μερικές φορές όταν έχω να κάνω πρωινό για τον Κώστα μόνο, δεν με πειράζει να του τηγανίσω 2 αυγόφετες αλλά όταν πρόκειται για πρωινό το οποίο θα φάμε όλοι μας, τότε μία Strata είναι η ιδανική εναλλακτική. 
Ένα ακόμη θετικό είναι η δυνατότητα να ετοιμάσετε την Strata απο το βράδυ, να την κρατήσετε στο ταψί της σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο μέσα στο ψυγείο και να την βγάλετε 30 λεπτά πριν την ψήσετε το επόμενο πρωί.
Συνοδεύεται άριστα με χυμό πορτοκάλι και καφέ ενώ με διάφορες παραλαγές (αν προσθέσουμε μανιτάρια, πιπεριές) μπορεί να συνοδεύσει ακόμη και ένα βράδυ με κρασί.