11/3/13

Λαγάνα Decoupage!





Υλικά ( για 2 μέτριες λαγάνες ή 4 πιο μικρές )

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια μαγιά
3 κούπες ζεστό νερό (να αντέχει άνετα το δάχτυλό μας μέσα στο νερό)
4 1/2  κούπες αλέυρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
2 κούπες αλεύρι ολικής
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μερικά φύλλα απο μαιντανό και άνηθο
1/2 κούπα νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Σουσάμι και αλάτι χοντρό για το πασπάλισμα,
ελαιόλαδο για επικάλυψη

Διαδικασία

Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε 1/2 κούπα απο το ζεστό νερό, την ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε κ αφήνουμε στην άκρη 10 λεπτά να αφρίσει η μαγιά. 
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και 2 κούπες απο το λευκό αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Πασπαλίζουμε απο πάνω με λίγο αλεύρι, κλείνουμε με μεμβράνη και σκεπάζουμε με στεγνή πετσέτα. Αφήνουμε πάνω στον πάγκο και μακριά από ρεύματα αέρα για 2-3 ώρες. 


Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε διπλώνοντας την ζύμη όσο μπορούμε με το χέρι μας. 
Αναποδογυρίζουμε την ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, αλευρώνουμε απο πάνω, κρατάμε σε όλη την διαδικασία όσο το δυνατόν αλευρωμένα τα χέρια μας, και διπλώνουμε 5-6 φορές ακόμη την ζύμη. Την κόβουμε στα δυο μέρη, λαδώνουμε δυο μπολ και τοποθετούμε το κάθε ζυμαράκι μέσα στο κάθε μπολ. Κλείνουμε με μεμβράνη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τα ζυμαράκια να ξαναφουσκώσουν για 2 ώρες. Σε αυτη την φάση μπορούμε να βάλουμε τα ζυμαράκια στο ψυγείο και να ετοιμάσουμε και να ψήσουμε την λαγάνα μας την άλλη μέρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Αν έχουμε βάλει τα ζυμαράκια στο ψυγείο τα βγάζουμε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν ξεκινήσουμε να ανοίγουμε το ζυμάρι.
Απλώνουμε σε ένα ταψάκι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και αναποδογυρίζουμε ενα ζυμαράκι. Με τα δάχτυλά μας αρχίζουμε και απλώνουμε το ζυμάρι κυκλικά, το μεταφέρουμε στο ταψί και συνεχίζουμε με τα δάχτυλα να το σπρώχνουμε να πιάσει όλο το ταψάκι. 
Παίρνουμε τα φύλλα απο τον μαϊντανό με τον άνηθο ένα ένα και τα βουτάμε πρώτα στο διάλυμα ζάχαρης νερού και μετά τα κολλάμε στην λαγάνα.



 Με το δάχτυλό μας, βουτάμε λίγο στο διάλυμα και πατάμε τα φύλλα απο πάνω.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι, χοντρό αλάτι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο την περνάμε με λάδι και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά.



Καλή Εβδομάδα! 


Λογάκια
Ένα μυστικό απο την φίλη Κατερίνα είναι μέσα στον φούρνο μαζί με την λαγάνα να βάλετε ένα πήλινο γεμάτο νερό. Ετσι η λαγάνα θα είναι μαλακή εσωτερικά και τραγανή απο έξω 
 
*******************************************
ή διαφορετικά Λαγάνα της Άνοιξης! :)
Είναι γεγονός ότι κάθε φορά που κάνω την βόλτα μου στην "ηλεκτρονική" γειτονιά, θαυμάζω τις καταπληκτικές δημιουργίες με τη μέθοδο decoupage που φτιάχνουν με τα χρυσά τους τα χεράκια πολλές φίλες.
Στο τελευταίο τεύχος του Food Network (April 2013) υπάρχουν κάτι μπισκοτάκια που πάνω τους είναι κολλημένα τα φυλλαράκια απο μαϊντανό και άνηθο. Η "κόλα" που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση για να μείνουν τα φυλλαράκια στην θέση τους στο ψήσιμο ήταν η επάλειψη με αυγό και γάλα.
Την σκεφτόμουν αυτη την λαγάνα λοιπόν ότι θα ήταν εμφανίσιμη και νόστιμη με αυτο τον τρόπο αλλά δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυγό καθότι νηστεία για. :)
Έτσι το αντικατέστησα με νερό και ζάχαρη, όπως ακριβώς κάνουμε με τα κουλούρια Θεσσαλονίκης.

31 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία και αγαπημένη η λαγάνα! Πολύ ωραία ιδέα και η ιδιαίτερη πινελιά!!!
    Καλή εβδομάδα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΜΜμμμμμμ.... και ευπαρουσιάστη και νόστιμη και χειροποίητη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν παίζεσαι............μπαίνει απευθείας στο μενού της Σαρακοστής!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ πρωτότυπη η ιδέα σου!!
    Καλές Αποκριές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια στολισμένη λαγάνα! Πρωτότυπη! Γειά στα χέρια σου και στη φαντασία σου Έρη μου!
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έρη μου, δείχνει πολύ ωραία και όχι μόνο λόγω ντεκουπάζ. Μια ερώτηση έχω αν και στις φωτογραφίες στο ΦΜΠ φαίνεται ότι πριν το σουσάμι και το αλάτι, την έχεις αλείψει με λάδι, αλλά δεν το γράφεις στη συνταγή πιο πάνω. Και ειδικά στα ζυμάρια είμαι ανίδεη. Θέλω να την στείλω στην κόρη μου που της αρέσουν οι δοκιμές.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία υπέροχη κεντημένη λαγάνα!
    Παραδοσιακό έδεσμα με νέα προοπτική!
    Εαρινή συμφωνία ομορφιάς και γεύσης στο πλακέ καλοψημένο ζυμάρι,έθιμο που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.Αυτή τη φορά θα διακοσμήσει το σαρακοστιανό μας τραπέζι με άλλη άποψη και πιο δροσάτη γεύση..αυτή της φρεσκάδας του καταπράσινου μαϊντανού!
    Ερη μου ,καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σούπερ εμφανίσημη και περιποιημένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. decoupage στο φαγητο πρώτη φορά το άκουσα το ομολογώ!πολυ όμορφη εμφανιση και εντελώς ανοιξιάτικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ γέλασα που ονόμασες την συνταγή σου λαγάνα ντεκουπαζ. Παρόλα αυτά θα την φτιάξω γιατί την βλέπω πολύ κοντά στην πραγματική λαγάνα. Αν και ζυμώνω ψωμί κάθε βδομάδα, στην λαγάνα δεν τα κατάφερα δυο φορές που προσπάθησα. Αυτή θα είναι η τρίτη και ελπίζω και τυχερή.
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευτυχώς την τρώμε μόνο Καθαρά Δευτέρα γιατί αλλιώς.....την τρώω μόνη μου χαλαρά!!! Φοβερή ιδέα!!

    Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα τι όμορφη που είναι!!!
    Φιλιά πολλά Ερη μου!!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όμορφη και νόστιμη,καλό βράδυ Ερη μου φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλη σαρακοστη να εχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κοίτα να δεις πώς μεταμορφώνεται ένα τόσο αγαπημένο έδεσμα! Πραγματικά την άγγιξε η άνοιξη τη λαγάνα σου Έρη μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου Έρη μου, πολύ λαχταριστή η λαγάνα!Καλή σου εβδομάδα, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ωραία η λαγάνα σου μπράβοοοο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ε μα μπήκα και εγώ να δω τι έχει πάνω αυτή η λαγάνα!!! (με φόβισες λίγο). Μαιντάνο και άνιθο μόνο....όλα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αχ τι ωραία! Θα ψήσω λαγάνα την ΚΔ :) Εύκολη συνταγή :) Πανευκολάκι που λένε.

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έρη, το ντεκουπάζ, έδωσε άλλη όψη στην λαγάνα!! Να είσαι καλά, να την ξαναφτιάξεις και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είδες Ερη μας, τι μεγάλος "κήπος" έμπνευσης είναι αυτές οι χρυσοχέρες γυναίκες με τις κατασκευές τους. Ολες τους ξεχωριστές και άξιες θαυμασμού.
    Και σου έδωσαν εξαιρετική ιδέα ομολογουμένως.
    Αν την φτιάξω τελικά μόνη τη λαγάνα (μιας και δεν θα είμαι στο σπίτι μου) θα προσπαθήσω να την ντεκοράρω σαν κι' εσένα.
    Πάντα τέτοια ωραία και καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ερη μου πανέμορφη δείχνει, μου αρέσει πολύ!!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. YUM! Eri, I'm wondering - are you going to keep just one blog? I saw more updates on this side and I didn't realize you have Greek version until you put the web address in my comment form. I can't believe you were keeping up TWO websites!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ποτέ εγώ αλλά πιστεύω ότι ωραία θα ήταν ναμυρίσει λαγανα το σπίτι και όχι μόνο καθαρά δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ωραια διακόσμηση της εκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εξαιρετική ιδέα και φαίνεται λαχταριστή.
    Φιλιά πολλά και καλές απόκριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αχ Έρη μου, πως μ αρέσει, κάθε χρόνο κάνω! Με χαλβά κι ελιές, τέλεια!
    Υπέροχη την έκανες!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. μ'αρέσει που κοτσάρισες και το Θεσσαλονικιώτικο "για"! ή μήπως το λέτε κι εσείς??
    μια λαγάνα επιβάλλεται να φτιάξουμε λόγω των ημερών και η συγκεκριμένη είναι σούπερ πρόταση!!
    φιλάκια φιλενάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εμπνευσμένος ο τίτλος σου Ερη μου.

    Πολύ ωραία λαγάνα κι ωραία ιδεα το decoupage :)

    Καλή Καθαρά Δευτέρα

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτή Θα δοκιμάσω φέτος, καλά να περνάτε
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...