Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα






Χριστουγεννιάτικα Μπισκοτάκια γεμάτα καλοσύνη απο αλεύρι ολικής άλεσης και βρώμη, καστανή ζάχαρη, μέλι ε και με μια εορταστική επικάλυψη.. It's all good! - As usual - XO

Υλικά (40 κομμάτια)

1 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
6 κουταλιές της σούπας βρώμη περασμένη στο μπλέντερ (όχι πολύ σκόνη)
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρίφαλο
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
1/3 της κούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή άλλο λάδι
1 αυγό
1 μπολάκι καστανή ζάχαρη για να βουτάμε τα μπισκότα πριν το ψήσιμο
Για την επικάλυψη

1/2 κούπα λευκή και (ή)  1/2 κούπα μαύρη κουβερτούρα (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω εξαρτάται απο το πόση ποσότητα θέλετε να βάλετε στα μπισκότα)
Χριστουγενιάτικα sprinkles

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την βρώμη, την σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι να αφρατέψουν και προσθέτουμε την ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ και προσθέτουμε το μέλι και τέλος το αυγό.
Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με τα αλεύρια, ανακατεύουμε για λίγο σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε με σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι σφιχτή και θα πλάθεται εύκολα σε μπαλάκι.
Σχηματίζουμε με τα χέρια μας μπαλάκια απο την ζύμη σε μέγεθος ενός μικρού βερίκοκου και "ρολάρουμε" το ζυμαράκι μας στο μπολάκι με την καστανή ζάχαρη. 

Αφήνουμε τα ζυμαράκια μας σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αν θέλουμε τα ψήνουμε έτσι στρογγυλά όπως είναι για να έχουμε ένα πιο φουσκωτό μπισκότο και αν θέλουμε τα πιέζουμε με ενα ποτήρι για να γίνουν πιο πλακέ. Δοκίμασα και τα δυο και τα διακόσμησα διαφορετικά.




 Ψήνουμε τα μπισκότα για 12 - 16 λεπτά εξαρτάται το μέγεθος, παρατηρούμε τις άκρες και όταν τις δούμε να σκουραίνουν τα βγάζουμε απο τον φούρνο. Τα αφήνουμε για 1 - 2 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Οδηγίες για μπεν μαρί.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι γύρω στα 3-5 εκατοστά νερό και το βάζουμε πάνω σε σιγανή φωτιά ίσα ίσα να σιγοβράζει. Πάνω απο το κατσαρολάκι τοποθετούμε ένα γυάλινο ή πυρίμαχο μπολ που να μην ακουμπάει στο νερό που ελάχιστα λέμε σιγοβράζει απο κάτω και προσθέτουμε μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια αν θέλουμε με λίγο βουτυράκι (1 κουταλάκι του γλυκού). Αφήνουμε να ζεσταθεί καλά το μείγμα και ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα. Εχουμε υπομονή κ ψυχραιμία ;) 
βουτάμε την μισή μπροστινή πλευρά του μπισκότου ή την κάτω πλευρά του μπισκότου και τα αφήνουμε σε σχάρα (με την σοκολάτα προς τα επάνω), πασπαλίζουμε με καραμελάκια ή ξηροκάρπια της επιλογής μας και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Τα μπισκότα κρατάνε μια εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο.



 Πολύ καλό σας Σαββατοκύριακο!!! 


Close and better enough Cinnamon Snaps

Ingredients

1 1/2 cup whole wheat flour 
6 tbsp rolled oats slightly grounded
2 tsp baking soda
1 tsp ground cinnamon
1/3 tsp ground cloves
1/3 tsp ground nutmeg
1/2 tsp salt
1/2 cup brown sugar
1/2 cup Greek honey
1/3 cup butter softened
4 tbsp light olive oil or avocado oil or canola oil
1 egg
1 small bowl of brown sugar to coat the cookie dough
1/2 cup white and (or) 1/2 cup dark chocolate melted
Assorted Holiday Sprinkles

How to make

Preheat the oven to 350 F.
Using a bowl mix the dry ingredients , first seven ingredients through salt.
Using an electric mixer cream the butter with the oil and add sugar, mix to combine and add honey, mix then add egg and incorporate.
Gradually add the dry mixture and beat just enough until you have a rather dense biscuity dough.
Roll the dough into balls and dip them into the bowl of brown sugar.
Bake them as they are for a puffier cookie or press them using the bottom of a glass so they will become flat. Leave some space between them!
Bake for 12 - 16 minutes until the edges starting to brown.
Melt the chocolate using a double boiler and dip the cookies half way through. Sprinkle with candies.
Let them dry chocolate side up on top of a rack.

Have a wonderful weekend! 

****************************************************
Λάτρευα τα Χριστούγεννα σαν παιδί για πολλούς και διάφορους - κυρίως ευτελείς - λόγους, τους οποίους συνειδητοποίησα μεγαλώνοντας κ έκανα την χλιαρή μου επανάσταση του τύπου τραβάτε με και ας κλαίω, άσε μωρέ με τις παλιογιορτές... Στόλιζα ένα καραβάκι στο σπίτι μου (απλά του άπλωνα μερικά λαμπάκια) κ απο εδώ παν κ οι άλλοι... 
 Έτσι μοιραία κ άνετη όπως ήμουν ήρθε ένα μωράκι στη ζωή μας.. ένα μωράκι σχεδόν Χριστουγεννιάτικο κ απο τότε (μα πόσο κοινότυπη πες μου) άλλαξαν ξανά τα Χριστούγεννα μου! 
Και τα γιορτάζω, τα γιορτάζω, τα γιορτάζω! ;)
Ενα κερασματάκι για τα γενέθλια του Κώστα σας έχω σήμερα, αυτό που θα αφήσουμε στον Αγιο Βασίλη και μοιράσαμε στο νηπιαγωγείο (την επόμενη εβδομάδα θα σας έχω κ άλλα για τα γενέθλια του Κώστα, τη γνωστή γενεθλιάδα ;) ).