8/1/14

Εκμεκ Κανταίφι (της Γκόλφως)





Σας έχω ξαναμιλήσει για αυτόν τον χαρισματικό, γλυκό  άνθρωπο την Γκόλφω στης οποίας το γκρουπ είμαι μέλος σχεδόν 3 χρόνια τώρα και το παρακολουθώ καθημερινά.
Θα θυμάστε βέβαια πέρσι όταν φτιάξαμε τα υπέροχα σιροπιαστά κρουασανάκια της, σήμερα όμως σας έχω το πιο απλό και το πιο νόστιμο γλυκό το οποίο φτιάχνω πλέον πολύ συχνά σε κάθε μεγάλη σύναξη. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει αυτη η συνταγή απο το Captain Cook και επειδή την κάνω συχνά θα σας αναφέρω και όλα τα μυστικά που εγώ θεωρώ πως πρέπει να προσέξετε για ένα τέλειο αποτέλεσμα.
 Τραγανό σιροπιασμένο κανταΐφι με την πιο νόστιμη κρέμα και βελούδινη σαντιγί, κλασσικό, εύκολο, πεντανόστιμο κ λαχταριστό αυτό είναι το τέλειο εκμέκ της αγαπημένης μου φίλης Γκόλφως!

Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί - χρησιμοποιώ αλουμινένιο μεγάλο ταψί μια χρήσης, μερίδες 30 περίπου)

1 πακέτο κανταΐφι (η Γκόλφω λέει 600 γρ, εδώ τα κανταίφια είναι 450γρ οπότε αυτό χρησιμοποιώ)
250 γρ βούτυρο (η Γκόλφω χρησιμοποιεί 300 γρ)
Για το σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη (η Γκόλφω βάζει 5 κούπες)
2 1/2 κούπες νερό (η Γκόλφω βάζει 3 κούπες νερό)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
1 ξυλαράκι κανέλας και κανα δυο μοσχοκάρφια (γαρίφαλο)
Για την κρέμα
1 1/2 λίτρο γάλα
6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
5 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
3 κρόκους αυγών
1 και 1/3 της κούπας  ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας ( ή 2 σκόνες)
Ξύσμα απο μισό λεμόνι
Για την σαντιγύ
500 ml κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε σαντιγύ ή 2 φακελάκια γκαρνί
αμύγδαλο φιλέ ή αμύγδαλο κοπανισμένο (κατα προτίμηση καβουρντισμένα)

Διαδικασία

Αφήνουμε το κανταίφι μέσα στην συσκευασία του μια μέρα στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη) να ξεπαγώσει. Το βγάζουμε απο το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στο κουτί του για τουλάχιστον 3 ώρες. Το βγάζουμε απο την συσκευασία, το ξεδιπλώνουμε και το ανοίγουμε καλά με τα ΄χερια μας μέσα στο ταψί μας. Το ανοίγουμε πολύ καλά να μην είναι οι ίνες κολλημένες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και λιώνουμε το βούτυρο σε ενα μπρικάκι.
Περιχύνουμε το κανταίφι με το βούτυρο και πάλι το ανακατεύουμε καλά να πάει το βούτυρο παντού.
Ψήνουμε το κανταΐφι μας καλά για τουλάχιστον 35 - 40 λεπτά να κοκκινίσει καλά. Βγάζουμε το ταψί απο το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει λιγάκι για να μπορέσουμε να το πιάσουμε και να το σπάσουμε με τα χέρια μας ωστε να ανακατευτούν τα λιγότερο ψημένα κομμάτια με τα ψημένα. 
Ξαναβάζουμε το ταψί μας στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5-10 λεπτά περίπου. Θέλουμε το κανταΐφι μας να κοκκινίσει καλά. Οταν είναι έτοιμο αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει (κρυώνει πολύ γρήγορα).
Φτιάχνουμε το σιρόπι μας βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (πάντα μετράμε τον χρόνο απο την στιγμή του βρασμού).
Ετσι ζεστό όπως είναι το σιρόπι και κρύο το κανταΐφι το σιροπιάζουμε χρησιμοποιώντας μια κουτάλα να πάει το σιρόπι παντού. Το αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει το σιρόπι.
Ξεκινάμε την κρέμα μας βάζοντας όλα της τα υλικά  σε κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε σχετικά συχνά με δάρτη και περιμένουμε να πήξει (περίπου 5- 10 λεπτά απο την στιγμή βρασμού). Οταν η κρέμα είναι έτοιμη αφαιρούμε την κατσαρόλα απο την φωτιά και ανακατεύουμε με τον δάρτη να πέσει η θερμοκρασία της και βάζουμε μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα.



Έχω παρατηρήσει ότι το κανταΐφι γίνεται καλύτερο όταν περιμένουμε την κρέμα να κρυώσει ενώ όταν την βάλουμε πάνω στο κανταίφι ζεστή τότε το κανταίφι ψιλομουλιάζει.
Οταν κρυώσει λοιπόν αρκετά η κρέμα μας την απλώνουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταίφι.
Αφου η κρέμα μας είναι πλέον κρύα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (ή φτιάχνουμε το γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες). Εαν χρησιμοποιήσετε γνήσια κρέμα γάλακτος τότε προσθέστε στο χτύπημα και μισή κούπα κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη. Στο γκαρνί δεν χρειάζεται έχει μέσα ζάχαρη.. και όχι μόνο :P.
Βάζουμε την σαντιγι σε κορνέ με μύτη μεγάλο αστέρι και φτιάχνουμε μικρές ροζέτες την μία δίπλα στην άλλη πάνω απο την κρέμα.
Αν θέλουμε διακοσμούμε με κερασάκια μαρασκίνο και τέλος πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
Παγώνουμε το γλυκό σκεπασμένο στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον (είναι ακόμη καλύτερο την επόμενη μέρα) κόβουμε και σερβίρουμε!



 Καλή Επιτυχία!

32 σχόλια:

  1. Καλημέρα Έρη μου και καλή χρονιά! Εύχομαι ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος αγάπη και να συνεχίσεις να είσαι έτσι δημιουργική!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Yiasou Eri, euxapisto gia to ek mek. tha to dokimaso, euxome na ginei nostimo san to diko sou, tis protoxronias, alla pos kavourtizeis ta amugdala?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτα μου γειά σου, σε ενα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τους ξηρούς καρπούς για 5 λεπτά μέχρι να μοσχοβολίσουν. Γίνονται και στον φούρνο στους 350f - 180c για 7-10 λεπτά. Βέβαια μπορείς και να τα προμηθευτείς ψημένα. Σευχαριστώ πολύ για το μήνυμα, θα τα πούμε απο κοντά το Σαββατο, φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος8/1/14, 8:51 π.μ.

    καλημερα Έρη !!καλη χρονια ευχομαι γαι το νεο ετος υγεια -αγαπη -και πολυ δημιουργεια ! απο τα καλυτερα εκμεκ ... το εχω φτιαξει πολλες φορες !!
    el thom ntampa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σέυχαριστώ πολύ Ελένη μου, τίποτα δεν είναι αυτό μπροστά σε αυτά που φτιάχνεις!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα Ερη!
    Θρυλικο πλεον το εκμεκ της Γκολφως, φαινεται τοσο λαχταριστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι έχεις δίκιο Μαρίνα μου, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, εμείς το έχουμε καθιερώσει ως το παραδοσιακό μας πασχαλιάτικο γλυκό. Είναι η ίδια συνταγή με της γιαγιάς μου, οπότε ξέρω πόσο τέλειο είναι! Φιλιά Έρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα!!! το καλυτερο γλυκο !! απο εμφανιση ειναι υπεροχο!! καιρο εχω να το κανω, με βαζεις ιδεες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, εγω΄τώρα θα κρατηθώ για λίγο και θα το ξαναφτιάξω το Πάσχα!

      Διαγραφή
  7. Μισό σιροπιαστό μισό κρεμώδες! Το λαχτάρισα και που το είδα βρε σι Έρη ...και έχω και αυτό καιρό να το γευτώ! Καλημέρα και καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια πολλά, πως να μην το λαχταρίσεις, είναι καταπληκτικό!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο γλυκό!!!!Εξαιρετικά πλήρεις και σαφείς οι οδηγίες ,πράγμα που διευκολύνει και την πιο άπειρη νοικοκυρούλα να ασχοληθεί με επιτυχία με αυτό το πεντανόστιμο γλύκισμα!!!Μπράβο και στις δύο!!!!Εμείς συνηθίζουμε να το κάνουμε το Πάσχα.
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρω ότι πολλές νέες κοπέλες θέλουν να φτιάξουν ένα γλυκό σαν κ αυτό αλλά δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να το κάνουν γι αυτο προσπαθώ να είμαι όσο αναλυτική γίνεται Φωτεινή μου!
      Φιλιά πολλά, μια πολύ καλή χρονιά σου εύχομαι φίλη μου!

      Διαγραφή
  9. Από τα αγαπημένα μου γλυκά!!! Η συνταγή και η εκτέλεση άψογες!!!!! Πολλά μπράβο και στις δυο σας!!!!
    Καλή χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Silena, σευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  10. Ωραιο το tip σου για την κρυα κρεμα, γιατι παντα μου μουλιαζε λιγο παραπανω το κανταΐφι!!! Αχ και να'χα ενα κομματακι τωρα!!!!! Καλησπερα καπετάνισσα, πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Σοφία μου και εγώ την πάτησα κ έμαθα! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος8/1/14, 5:38 μ.μ.

    Και το ευχολόγιο της..Γκόλφως από μπλογκ σε μπλογκ συνεχίζεται...
    Με συνταγές συνηθισμένες που κάθε νοικοκυρά γνωρίζει..
    Φίρμα η Γκόλφω ή μάλλον οι [Συνταγές της παρέας] την έκαναν,κι εκεί κρυφομπαίνει κι ούτε απαντά σε σχόλια και απορίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει πολλά χρόνια που έφυγε η Γκόλφω απο τις συνταγές της παρέας, κ εγώ έγραφα εκεί αλλά και εγώ δεν μπαίνω πια και δεν εχω ιδέα αν έχουν απορίες οι συνταγές μου..
      Κανένα site δεν μπορει να κάνει "κάτι" έναν άνθρωπο κατα την γνώμη μου, αν αυτός ο άνθρωπος δεν αξίζει.. εκτός αυτού αγαπάμε πάντα τις συνταγές της παρέας <3

      Διαγραφή
  12. Μμμμμμ τωρα μάλιστα, γλυκό αγαπημενο και οικογενιακό!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος9/1/14, 1:06 π.μ.

    Γεια σας και καλή χρονια. Κάνω κι εγώ το εκμεκ και μας αρέσει πολύ αλλά ήθελα να ρωτήσω κανενα κολπάκι να μην ξεκολλήσει η σαντηγη από την κρεμα όταν κρυώσει και το κόβω να το σερβιρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι θέλει λίγο λιγότερο χτύπημα ωστε να μην είναι πάρα πολύ σφιχτή και ξεχωρίζει. Ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα.

      Διαγραφή
  14. Από τα πιο εύκολα και ελαφριά γλυκά που έχω δοκιμάσει!!Δεν το έχω φτιάξει ακόμα αλλά σίγουρα οταν ανοίξει ο καιρός θα το κάνω!!Ειδικά με τρούφα απο πάνω ή τριμμένη κουβερτούρα θα είναι ωραίο!Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου 'Ερη μου, καταπληκτικό έγινε το εκμέκ σου!!! Η κρέμα πρέπει να είναι πολύ αφράτη, μπαίνει στα "απαραίτητα προς δοκιμή" μου!!!Φιλάκια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχο Έρη μου!!! Σαφέστατες οι οδηγίες σου και πολύ βοηθητικές!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή χρονιά Έρη μου! Διάλεξες τον πιο γλυκό τρόπο για να καλωσορίσεις το 2014! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπημένο μου γλυκό!!!!! Τρελαίνομαι επίσης και για παγωτό εκμέκ!!!!! Της Γκόλφως η συνταγή θα δοκιμαστεί σίγουρα!!! Πολύ πολύ ωραίο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λατρεύω το εκμέκ καταϊφι! Πολύ περισσότερο από το κανονικό, γιατί αγαπώ τις κρέμες!! ;) Θα το δοκιμάσω σύντομα! Φιλάκια!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...