Νηστίσιμη Σιροπιαστή Σοκολατόπιτα
Υλικά (Φόρμα 26 εκατοστά)
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (μετράμε και κοσκινίζουμε)
1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο (μετράμε και κοσκινίζουμε)
1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι ή νερό ή αμυγδαλόγαλα ή γάλα καρύδας
Ξύσμα απο ενα πορτοκάλι (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1/2 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ( 1 κουταλιά αν χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκάλι)
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
6 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Για το σιρόπι
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κακάο
6 κουταλιές της σούπας κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή δάκρυα σοκολάτας
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το κακάο, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, την σόδα και το αλάτι.
Σε ενα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το υγρό μας (χυμό πορτοκάλι, νερό ή φυτικό γάλα), με το ξύσμα αν χρησιμοποιήσουμε, το ταχίνι, το λάδι, το ξύδι, την βανίλια.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά μας μέσα στα στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ελαφρώς με μια χαρτοπετσέτα με λάδι το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. Προσθέτουμε μέσα στο σκεύος το μείγμα της σοκολατόπιτας και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει σχεδόν καθαρή.
10 λεπτά πριν το κέικ να είναι έτοιμο, ξεκινάμε το σιρόπι μας. Προσθέτουμε σε ένα μπρικάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά σιγοβράζοντας για 5 λεπτά.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το τρυπάμε παντού με οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε την σοκολατόπιτα να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε. Καθαρίζουμε το μαχαίρι μας με υγρό πανί κάθε φορά που κόβουμε κομμάτι.
Καλό Σαββατοκύριακο!
*******************************************
Με άλλο ένα νηστίσιμο γλυκό θα κλείσω την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, μια εύκολη σοκολατόπιτα την οποία μπορείτε να φτιάξετε με διάφορες παραλλαγές όπως σας εξηγώ στο πεδίο των υλικών. Το υλικό που δυσκολεύει την παρασκευή των νηστίσιμων γλυκών είναι το αυγό.., αυτό είναι που ομογενοποιεί και "δένει" τα υπόλοιπα υλικά μαζί και δίνει στα κέικ μας την σταθερή δομή τους. Η απουσία του αυγού κάνει το κέικ ντελικάτο κ γι αυτό είναι καλύτερη ιδέα το γλυκό να κοπεί κατευθείαν μέσα στο ταψί του. Σημαντικό είναι επίσης να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί ένα λεπτό γλάσο που δημιουργείται απο το λίγο σιρόπι στην επιφάνεια του κέικ.