14/3/14

Νηστίσιμη Σιροπιαστή Σοκολατόπιτα



Νηστίσιμη Σιροπιαστή Σοκολατόπιτα ( απο το Not Quite Nigela)

Υλικά (Φόρμα 26 εκατοστά)

1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (μετράμε και κοσκινίζουμε)
1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο (μετράμε και κοσκινίζουμε)
1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι ή νερό ή αμυγδαλόγαλα ή γάλα καρύδας
Ξύσμα απο ενα πορτοκάλι (προαιρετικά) 
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1/2 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ( 1 κουταλιά αν χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκάλι)
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
6 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Για το σιρόπι
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κακάο
6 κουταλιές της σούπας κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή δάκρυα σοκολάτας

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το κακάο, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, την σόδα και το αλάτι.
Σε ενα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το υγρό μας (χυμό πορτοκάλι, νερό ή φυτικό γάλα), με το ξύσμα αν χρησιμοποιήσουμε, το ταχίνι, το λάδι, το ξύδι, την βανίλια.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά μας μέσα στα στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.



Λαδώνουμε ελαφρώς με μια χαρτοπετσέτα με λάδι το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. Προσθέτουμε μέσα στο σκεύος το μείγμα της σοκολατόπιτας και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει σχεδόν καθαρή.
10 λεπτά πριν το κέικ να είναι έτοιμο, ξεκινάμε το σιρόπι μας. Προσθέτουμε σε ενα μπρικάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά σιγοβράζοντας για 5 λεπτά.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το τρυπάμε παντού με οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε την σοκολατόπιτα να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε. Καθαρίζουμε το μαχαίρι μας με υγρό πανί κάθε φορά που κόβουμε κομμάτι.



Καλό Σαββατοκύριακο!
*******************************************
Με άλλο ένα νηστίσιμο γλυκό θα κλείσω την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, μια εύκολη σοκολατόπιτα την οποία μπορείτε να φτιάξετε με διάφορες παραλλαγές όπως σας εξηγώ στο πεδίο των υλικών. Το υλικό που δυσκολεύει την παρασκευή των νηστίσιμων γλυκών είναι το αυγό.., αυτό είναι που ομογενοποιεί και "δένει" τα υπόλοιπα υλικά μαζί και δίνει στα κέικ μας την σταθερή δομή τους. Η απουσία του αυγού κάνει το κέικ ντελικάτο κ γι αυτό είναι καλύτερη ιδέα το γλυκό να κοπεί κατευθείαν μέσα στο ταψί του. Σημαντικό είναι επίσης να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως έτσι ωστε να σταθεροποιηθεί ένα λεπτό γλάσο που δημιουργείται απο το λίγο σιρόπι στην επιφάνεια του κέικ.

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα από την Αθήνα! Υπέροχη και υγιεινή η σοκολατόπιτα, θα την ετοιμάσω στα σίγουρα! Να ρωτήσω μόνο κάτι, το σιρόπι θα πρέπει να είναι και αυτό ζεστό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ζεστά και τα δυο amelie μου! ΚαλόΣΚ!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη η σοκολατόπιτα σου! Φαίνεται super ζουμερή και μου αρέσει που δίνεις εναλλακτικές. ΜΜΜ και τώρα που το σκέφτομαι έχω γάλα καρύδας σπίτι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ λαχταριστή η σοκολατόπιτα σου Έρη μου! Καλό ΣΚ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα!!! μ αρεσει που δεν εχει αυγα μεσα κι ας ειναι και νηστίσιμο! φαίνεται πεντανόστιμο και λαχταριστό !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΩωωΩΩωΩω με τέτοια σοκολατόπιτα κάνω νηστεία όλο το χρόνο! Τι σιρόπιασμα είναι αυτό μανούλα μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία, σιροπιαστή και σοκολατένια! Στη δική μου συνταγή για νηστίσιμη σοκολατόπιτα χρησιμοποιώ περισσότερο ταχίνι κι ίσως γι'αυτό δεν έχει το ίδιο θέμα με τη σταθερότητα του υλικού.... Εσένα απ'ο,τι καταλαβαίνω βγήκε πιο υγρή, σαν μπράουνι, εμένα σαν σιροπιαστό κέικ... Θα φτιάξω τη δική σου φέτος πάντως, φαίνεται πολύ λαχταριστή! Ρίξε μια ματιά να μου πεις πώς σου φαίνεται η δική μου :) http://www.foodaki.gr/2013/04/sokolatopita-me-tahini.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mα υπάρχει ωραιότερο γλυκό από κάτι σοκολατένιο??Ακόμα και τη σαρακοστή!Πολύ ωραία συνταγή!Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάνω που ήμουν έτοιμη για πορτοκαλόπιτα αλλάζω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αμαν αμαν κολασμένο!!! θέλω να το φτιάξω τώρααααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρέπει να είναι πραγματικά εξαιρετική!
    Και το γεγονός ότι εκτός από φουλ σοκολατένια είναι και σιροπιαστή απλά με ενθουσιάζει!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετική σοκολατόπιτα!!!!! Το γεγονός ότι είναι και νηστίσιμη την κάνει διπλά ακαταμάχητη!!!!! Καλό ΣΚ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία Ερη
    Νομίζω πως για νηστίσιμη είναι πολύ ''κολάσιμη'' : )

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος28/3/14, 3:34 μ.μ.

    Καλησπέρα! Πολυ ωραία συνταγη ειμαι έτοιμη να την φτιαξω. Εχω όμως μια απορία: γιατι βάζουμε ξύδι; Το δικο μου που ειναι χωριάτικο και ειναι πιο έντονο πρέπει να βάλω λιγότερο; Καλη συνέχεια!!
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου το ξύδι αντιδρά με την σόδα και κάνει το κέικ αφράτο. αν είναι πολύ δυνατό το δικό σου βάλε την μισή ποσότητα. Συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης, ευχαριστώ για το μήνυμα!

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος8/4/14, 4:33 μ.μ.

    Καλησπέρα, επειδη είμαι πολύ νέα στη μαγειρική και δεν τα πιάνω και με την πρώτη δυστυχώς.... τις 6 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη σοκολάτα θα τις βάλουμε και στο μείγμα με τα υγρά, ή μήπως εννοείς μόνο στο σιρόπι?Σκοπεύω να τη φτιάξω και να την κεράσω για αυτό και ρωτάω, πάντως φαίνεται τέλεια!!!!
    Σαββίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαββίνα γειά σου σευχαριστώ για το μηνυμα, έχεις δίκιο έπρεπε να γράψω στην διαδικασία πιο διακριτά για την κουβερτούρα και το διόρθωσα! 6 κουταλιές μπαίνουν μέσα στο κέικ και 6 κουταλιές χρειάζεται το σιρόπι. Να ξέρεις ότι πρόκειται για ένα υγρό κέικ και είναι πολύ σημαντικό να το αφήσεις να κρυώσει καλά πριν το κόψεις.
      Καλή Επιτυχία

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμος20/11/14, 2:24 μ.μ.

    Καλησπέρα! φαίνεται τέλεια και θέλω να δοκιμάσω να την κάνω. Την κουβερτούρα πρέπει να την λιώσουμε; Και μήπως μπορείς αντί για 6 κουταλιές κουβερτούρας που αναφέρεις να δώσεις τα αντίστοιχα γραμμάρια για μας τις αρχάριες; φαίνεται κολασμένη και δεν θέλω να χάσω με τίποτα την "σωστή" γεύση! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν την λιώνουμε, είναι ψιλοκομμένη. Σε αυτή τη συνταγή δεν χρειάζεται να μετρήσεις σε γραμμάρια την σοκολάτα, 3 κουταλιες της σούπας είναι μια χαρά. Μπορείς να βάλεις και λίγο περισσότερες ή λιγότερες αν θέλεις.
      Ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα :)

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος27/3/15, 5:24 μ.μ.

    Απαιχτη πανευκολη και πεντανοστιμη! ! Ευχαριστούμε για την υπεροχη συνταγη! Μπραβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα! Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιησουμε ταχίνι με τι να το αντικαταστησουμε ? Σε ευχαριστώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!