Λουκουμάδες Ολικής άλεσης με νιφάδες βρώμης και σιρόπι μελιού αρωματισμένο με κανελογαρίφαλα* |
Τωρα που μένω στα ξένα, κάτι μ’εχει πιάσει με τις παραδοσιακές συνταγές..
Ετσι την Κυριακή εφτιαξα λουκουμάδες τους οποίους καταβρόχθισε με βουλιμία ο μικρός ποκογιό..
Λουκουμάδες με αλέυρι για όλες τις χρήσεις |
Λουκουμάδες με αλεύρι ολικής άλεσης |
Υλικά
280 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις (μπορει να ειναι μισό μισό με αλέυρι ολικής)
1 ποτήρι γάλα (μπορει να αντικατασταθεί με νερό ωστε να είναι νηστίσιμοι, ή μισό μισό)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Αρχική ζύμη |
Ζεσταινουμε ελαφρώς το γάλα, ισα να χλιαρίνει και διαλύουμε σε αυτο την ζάχαρη, το αλάτι και στο τέλος προσθέτουμε την μαγιά ανακατευοντας με κουτάλι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλευρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας για ενα λεπτό και τον σβήνουμε. Δεν χρειάζεται να ζεσταθεί πολύ, ισα ισα να ζεσταθεί λίγο γι ανα φουσκώσει άνετα η ζύμη.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεβράνη το σκέυος με την ζύμη και τοποθετουμε στον φούρνο για μια ώρα το λιγότερο. Η ζυμη θα φουσκώσει και θα βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια.
Σε ενα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Μολις ζεσταθεί καλά, παίρνουμε απο το μείγμα με ενα βρεγμένο κουτάλι και με ενα αλλο σπρώχνουμε την ζυμη στο λάδι. Βρέχουμε τα κουτάλια μας για να γλιστράει η ζύμη. Το μυστικό ειναι να μην γεμίζουμε το κατσαρολάκι με πολλούς γιατι θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα ρουφήξουν λάδι. Μην σας απασχολεί το σχήμα της ζυμης, μόλις τους ρίξετε στο λάδι και τους γυρίσετε μερικές φορές, αυτοί θα φουσκώσουν και θα γινουν στρογγυλοί. Οταν ροδοκοκκινήσουν τους βγάζουμε με ενα τρυπητό κουτάλι ή πιρούνι και τους αφηνουμε να στραγγίξουν σε αποροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αφου στραγγίσουν, τους μεταφέρουμε σε πιάτο και τους περιλούζουμε με μέλι, κανέλα, καρύδια και οτι τραβάει η όρεξη μας!
Γινονται ακόμη νοστιμότεροι αν χρησιμοποιήσετε και αλέυρι ολικής.
Καλή επιτυχία
* Προσθέτω μια χούφτα νιφάδες βρώμης στην ζύμη κ ελάχιστο περισσότερο νεράκι . Το σιρόπι είναι μέλι αραιωμένο με ελάχιστο ζεστό νεράκι, λίγη κανέλα και ελάχιστο τριμμένο γαρίφαλο :)
Το μέγεθός τους είναι πολύ μικρό σαν μπουκίτσες κ αυτό γιατί "τραβάω" λιγότερη ζύμη απο ενα κουταλάκι του γλυκού για κάθε λουκουμαδάκι. :)
Σκεπάζουμε με πλαστική μεβράνη το σκέυος με την ζύμη και τοποθετουμε στον φούρνο για μια ώρα το λιγότερο. Η ζυμη θα φουσκώσει και θα βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια.
Μετά το φούσκωμα |
Αφου στραγγίσουν, τους μεταφέρουμε σε πιάτο και τους περιλούζουμε με μέλι, κανέλα, καρύδια και οτι τραβάει η όρεξη μας!
Γινονται ακόμη νοστιμότεροι αν χρησιμοποιήσετε και αλέυρι ολικής.
* Προσθέτω μια χούφτα νιφάδες βρώμης στην ζύμη κ ελάχιστο περισσότερο νεράκι . Το σιρόπι είναι μέλι αραιωμένο με ελάχιστο ζεστό νεράκι, λίγη κανέλα και ελάχιστο τριμμένο γαρίφαλο :)
Το μέγεθός τους είναι πολύ μικρό σαν μπουκίτσες κ αυτό γιατί "τραβάω" λιγότερη ζύμη απο ενα κουταλάκι του γλυκού για κάθε λουκουμαδάκι. :)