2/10/10

Κλασσική μανιταρόπιτα με σφολιάτα



Μια πίτα που φτιάχνω πολλά χρόνια τώρα και είναι από τις αγαπημένες των φίλων μου..
 
Υλικά (Ιδέα απο την Ρένα της Φτελιάς)


500 γρ φρέσκα μανιτάρια champignon σε φέτες.
1 χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
4-5 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
4-5 πράσα (το λευκό μέρος) ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
250 γρ τριμμένα τυριά (ένταμ, γκούντα, μοτσαρέλα, υπάρχουν έτοιμα σαν τυριά mix  στο εμπόριο)
1 ποτήρι γάλα πλήρες ή κρέμα γάλακτος
3 αυγά κ 1 επιπλέον για την επάλειψη της πίτας
3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη (αν δεν έχετε βάλτε 2 φρυγανιές σε ένα σακουλάκι και χτυπηστε τις με μια ξύλινη κουτάλα)
1 πακέτο φύλα σφολιάτας ( Το πακέτο έχει 2 φύλα)
2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι
Αντικολητικό χαρτί ψησίματος.


Διαδικασία


Βγάζουμε την σφολιάτα από την κατάψυξη και την αφήνουμε στην συσκευασία της να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2  ώρες.
Στην μιάμιση ώρα ξεκινάμε να φτιάξουμε την πίτα μας..
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά  ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το πράσο. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά να γυαλίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το λεμόνι, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και τον μαιντανό και χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράσει το μιγμα εωσότου μείνει με λίγα υγρά. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω (η σχάρα στην μεσαία θέση – 2 - )
Σε ένα μπολ, σπάμε τα 3 αυγά και ανακατεύουμε με τα τριμμένα τυριά, το γάλα.
Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το μείγμα των μανιταριών και ανακατεύουμε (λίγο λίγο γιατί αν το μίγμα είναι ζεστό μπορεί να κόψουν τα αυγά.. αν το μείγμα είναι κρύο μπορούμε να το προσθέσουμε όλο μονομιάς). Προσθέτουμε και την φρυγανιά.
Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολητικό χαρτί ψησίματος (να εξέχει από τα τοιχώματα) και τοποθετούμε το ένα φύλο σφολιάτας. Το τρυπάμε εδώ και εκεί με ένα πηρούνι.
Αδειάζουμε την γέμιση και την στρώνουμε ισόπαχα με ένα κουτάλι.
Τοποθετούμε το άλλο φύλο της σφολιάτας από πάνω και ενώνουμε ή διπλώνουμε τις ακρες των φύλων μαζί (να κλείσει η πίτα) Τρυπάμε και το από πάνω φύλο με ένα πηρούνι και χαράζουμε με ένα μαχαιρι την πίτα σε κομμάτια,  αλοιφουμε με ένα χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα για 40 – 50 λεπτά εωσότου χρυσίσει καλά η επιφάνεια.
Την βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά προτού την κόψουμε σε κομμάτια.
Φιλάκια

5 σχόλια:

  1. apo tis agaphmenes moy pites !!!h manitaropita fainetai nostimh kalhspera

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την φτιάχνω τώρα. Ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την έκανα και την προτείνω ανεπιφύλακτα.
    Βέβαια έκανα ορισμένες τροποποιήσεις...
    Πρόσθεσα ένα κολοκυθάκι ψιλοκομμένο στα υπόλοιπα υλικά γιατί δεν μου βγαίνανε τα πράσα,
    δεν έβαλα γλυκά τυριά αλλά τριμένη φέτα(αντιπαθώ τα ένταμ & γκούντα ούτως ή άλλως),
    δεν έβαλα καθόλου αλάτι γιατί η φέτα είναι αλμυρή
    μείωσα τα αυγά σε δύο γιατί μου φάνηκαν πολλά
    (ενάμισυ έβαλα στη γέμιση και μισό στην επάλειψη)
    και αντί λαδόκολλας βουτύρωσα ελαφρά το ταψί.
    Μια χαρά πίττα βγήκε.
    Ευχαριστώ για την συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...