30/5/11

Κρητικά Καλτσούνια με ανθότυρο και δυόσμο





Το ποσο αγαπώ την Κρήτη δε λέγεται.. Τωρα που λείπουμε μακριά απο την Ελλάδα συζητάμε συχνά  για τις πολλές και διαφορετικές στιγμές που ζησαμε εκεί στους φανταστικούς τόπους της..
Το Σάββατο λοιπόν, ταξιδέψαμε για ακομη μια φορά στην Κρητη με τα παραδοσιακά κρητικά καλτσουνάκια ..


Υλικά


Για την ζύμη


1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ γιαούρτι στραγγιστό
3 αβγά ( 2 για την ζύμη και 1 για την επάλειψη)
2 κουταλιές της σούπας ρακί (εγώ δεν είχα και έβαλα 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι)
1 μικρό φλιτζανάκι ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Σουσάμι για πασπάλισμα στο τέλος.


Γέμιση


1/2 κιλό ανθότυρο
1 αβγό
1 με 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι


Διαδικασία



Ξεκινάμε την ζύμη βάζοντας σε ενα μπολ όλα τα υγρά συστατικά της δηλαδή τα αβγά,
το λάδι, το γιαουρτι, την τσικουδιά και ανακατευουμε καλά με ενα πιρουνι να εχουμε ενα ομοιόμορφο μείγμα.


Ριχνουμε λίγο αλατάκι και κουταλιά - κουταλιά αρχιζουμε και προσθέτουμε το αλέυρι, ανακατευοντας κυκλικά με ενα κουτάλι. Οταν η ζυμη αρχισει να μαζεύεται σαν μπάλα γυρω απο το κουτάλι, συνεχίζουμε με τα χέρια προσθέτωντας και πάλι αλέυρι και διπλώνοντας την ζυμη συνεχως μέχρι τελικά να έχουμε μια μαλακιά και λεία ζύμη.


 Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφηνουμε στην άκρη ώσπου να ετοιμάσουμε την γέμιση μας.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Λιώνουμε σε ενα βαθυ πιάτο ή μπολ το ανθότυρο με πιρούνι, προσθέτουμε τα αβγά, τον δυόσμο και ανακατευουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας την γέμιση.
Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και τοποθετουμε την ζύμη. 



Την αλευρώνουμε και απο πάνω και την πατάμε με τα χέρια να πλατύνει.  Την σηκώνουμε, ξαναλευρώνουμε απο κάτω και απο πάνω και ανοιγουμε με τον πλάστη ενα μεγάλο,  σχετικά λεπτό φύλλο.

Με ενα φορμάκι ή ενα ποτήρι (εγώ χρησιμοποίησα ενα μικρό ταπεράκι) αρχίζουμε να κοβουμε τα κομμάτια της ζύμης. Δεν έχει σημασία αν ειναι στρογγυλά ή τετράγωνα.  


Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού απο την γέμιση και αρχίζουμε και διπλώνουμε τα καλτσούνια.    Αφου τα διπλώσουμε τα πιέζουμε τσιμπώντας την ζύμη απο πάνω με τα χέρια για να κλείσουμε καλά την γέμιση.


Τοποθετούμε τα καλτσουνάκια σε λαδωμένο ταψάκι, αλείφουμε με ενα χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψηνουμε για 35 - 40 λεπτά.





Καλή επιτυχία






Ποσο θα ήθελα.. ενα απόγευμα στον Αγιο Παύλο να χαζεύω τον "δράκο που κοιμάται" πάνω στα ηρεμα νερά....    







4 σχόλια:

  1. φοβερή συνταγή!! τα έφτιαχνε η γιαγιά μου τηγανιτα! θα το δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/9/12, 6:18 μ.μ.

    απλα υπεροχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/1/14, 6:05 μ.μ.

    Ta pragmatika kritika kalitsounia ginonte me prozymi gia tin zymi, ta kegimena anevata, kai glikia mizithra gia gemisi me kanela kai avga. oso gia tin diadikasia idikia sou ine sxetiki alla olxi apoliti opos ftiaxnonte. An theleis na deis psakse sto inernet gia kalitsounia stiaka anevata. San KPHTHKOS kati ksero.
    Gios tis KPHTHS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...