Happy

2/6/11

Λαχταριστά Μπιφτεκάκια με Πουρέ Γλυκοπατάτας



Τα αγαπημένα μπιφτεκάκια του Κώστα! Σε αυτό το φαγητό, ποτέ δεν λέει οχι..


Υλικά



500 γρ μοσχαρίσιο κιμά (μερικές φορές τον κάνω ανάμεικτο με χοιρινό ή αρνίσιο)
1 μεγάλο κρεμμύδι στον χοντρό τρίφτη
1 ντομάτα στον χοντρό τρίφτη
1 καρότο στον λεπτό τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας γεμάτη βρώμη μουλιασμένη για 5 λεπτά σε κρύο νερό.
1 αβγό
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο για το μείγμα και 2 επιπλέον για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού.
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (αφαιρουμε το φύτρο απο το κέντρο της σκελίδας)
Αλάτι - Πιπέρι
Για τον πουρέ
1 γλυκοπατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
1/2 ποτήρι γάλα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο
Μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι


Διαδικασία


Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο με το κυμινο και το κολιανδρο σε λίγο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, να βγάλουν τα αρωματά τους. Τα αφηνουμε στην ακρη να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ενα μπολ τον κιμά, την ντομάτα, το αβγό, το καρότο, την βρώμη αφου την στιψουμε με τα χέρια, την κέτσαπ, την μουστάρδα, την ρίγανη, τον δυόσμο, το λάδι, το μειγμα με τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι,  αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε το μείγμα καλά.
Το μείγμα του κιμά δεν πρέπει να ειναι σφιχτό, πρέπει να ειναι αφράτο και υγρό. Αν σας βγεί σφιχτό, προσθέστε και άλλη ντομάτα τριμμένη. Λαδωνουμε τα χεράκια μας και πλάθουμε μακρόστενα μπιφτεκάκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (αν δεν εχουμε λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί).
Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 220 βαθμούς.
Ξεκινάμε τον πουρέ βάζοντας τις πατάτες σε κρύο νερό σε κατσαρόλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ζεσταινουμε ελαφρώς και το γάλα σε ενα μπρικάκι.
Βάζουμε τα μπιφτέκια στον φούρνο μας και ψηνουμε για 20-25 λεπτά. Δεν παραψηνουμε τα μπιφτέκια γιατι θα στεγνώσουν.
Πίσω στον πουρέ μας , μολις οι πατάτες βράσουν τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε ξανά στο κατσαρολάκι. Τις λιώνουμε με πιρούνι και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το κατσαρολάκι και πάλι στο μάτι σε χαμηλή φωτιά και πρσοθέτουμε το τυρί και το μοσχοκάρυδο. Ανακατευουμε μέχρι ο πουρές να αποκτήσει την υφή που θέλουμε.




Καλή επιτυχία


Λίγα λόγια για τα υλικά
Μην φοβάστε τα μπαχαρικά! Τα μπαχαρικά περιέχουν πολύτιμα έλαια, αντιοξειδωτικά και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.
Αυτά τα μπιφτεκάκια ειναι άριστη πηγή σιδήρου και περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών λόγω των λαχανικών και της βρώμης.
Οι πατάτες έχουν βιταμίνη C ενώ οι γλυκοπατάτες θεωρούνται σουπερ τρόφιμο και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, βιταμίνες Α και C. Επίσης παραδόξως αν και γλυκές εχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

0 λογάκια:

Δημοσίευση σχολίου

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...