Παρασκευήή! Και σήμερα σας έχω πάλι μια συνταγή για παιδιά. Αυτά τα απλά μπισκοτάκια βουτύρου πάνω σε ξυλάκια είναι παιχνιδιάρικα και χαριτωμένα όπως αρέσουν στα μικρά μας ανθρωπάκια.
Η συνταγή δεν είναι καθόλου δύσκολη αλλά ούτε και η τεχνική για το τύλιγμα.
Μου έχει γίνει συνήθειο τον τελευταίο καιρό σχεδόν πάντα να χρησιμοποιώ ανάμικτο το αλεύρι μου ολικής και λευκό. Το γεγονός αυτό εκτός του ότι σαφώς το αποτέλεσμα είναι περισσότερο θρεπτικό αφού το λευκό αλεύρι έχει πολύ περιορισμένη θρεπτική ουσία, προσωπικά νομίζω ότι γίνεται και πιο νόστιμο το αποτέλεσμα. Με αυτές τις αναλογίες υλικών που σας δίνω τα μπισκότα δεν είναι πολύ γλυκά γι αυτό αν θέλετε μπορείτε να αυξήσετε λιγάκι την ποσότητα της άχνης ζάχαρης..
Υλικά (για 12 μπισκότα)
3/4 κούπας (185 γρ) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3/4 κούπας (90 γρ) ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι μπείκιν πάουντερ
μια τσιμπιά αλάτι
1 1/2 - 2 κούπες αλεύρι (235 γρ) - Χρησιμοποίησα μισό μισό
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο κοσκινισμένο
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Διαδικασία
Σε ενα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη, την βανίλια και το γάλα στην αρχή σε χαμηλή και στην συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Αρχίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Όταν πάρει όλο το αλεύρι θα έχουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα, κομματάκια μικρά ζύμης. Πατάμε με τα χέρια μας το μείγμα να το κάνουμε σαν μία κάπως στεγνή ζύμη. την χωρίζουμε στα δυο.
Στο ένα κομμάτι της ζύμης προσθέτουμε πασπαλίζοντας με το κόσκινο το κακάο και δουλεύουμε την ζύμη με τα χέρια μας ώστε να ενσωματωθεί το κακάο.
Βάζουμε το λευκό κομμάτι ζύμης ενδιάμεσα σε δυο κόλες αντικολλητικό χαρτί και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού. Κόβουμε με μαχαίρι τα πλαϊνά της ζύμης να κάνουμε ένα παραλληλόγραμμο.
Βάζουμε την ζύμη με το κακάο ανάμεσα σε δυο κόλες αντικολλητικό χαρτί, την ανοίγουμε σε φύλλο, αφαιρούμε την επάνω κόλα χαρτί και τοποθετούμε από πάνω την λευκή ζύμη αφού πρώτα την έχουμε πασπαλίσει ελαφρώς με λίγη κανέλα. Κόβουμε τα πλαϊνά που περισσεύουν ώστε να έχουμε ένα παραλληλόγραμμο με τις δύο ζύμες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Τυλίγουμε την πιο μακριά πλευρά προς τα μέσα με την βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού
Και τελικά έχουμε ένα ρολό ζύμης.
Κόβουμε με μαχαίρι σε φετάκια ενός εκατοστού και μπήγουμε στην βάση του καθενός ένα ξυλάκι.
Στρογγυλεύουμε λίγο τα μπισκοτάκια με τα χέρια μας και τα αφήνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μπισκότα - γλειφιτζούρια και ψήνουμε για 12 λεπτά!
Καλό Σαββατοκύριακο!!